Bananowa kawa mrożona z mango
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • słomki
  • mikser lub blender

Krok 1: Przygotowujemy kawę

Kawę zaparzamy w 500 ml wody. Słodzimy 2 łyżkami cukru i studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki.

Krok 2: Miksujemy owoce

Banana i mango obieramy, miąższ mango oddzielamy od pestki. Oba składniki dokładnie miksujemy z mlekiem i cukrem waniliowym. Doprawiamy do smaku pozostałym cukrem.

Krok 3: Przygotowujemy napój

Schłodzoną kawę przelewamy do 4 szklanek, w każdej z nich umieszczamy po jednej kulce lodów waniliowych. Dolewamy zmiksowane owoce, posypujemy kakao i natychmiast podajemy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    1820 dni temu
    Świat walczy z plastikiem, a tu po dwie plastikowe słomki w szklance. A i tak bez łyżeczki tego deseru nie zjem...

    odpowiedz

  • Kazimierz Kazimierz
    1818 dni temu
    Gdzie Gościu przeczytałeś o plastikowych słomkach, bo ja nie widzę takiego określenia. Mogą być np. z wafelka :)
  • Gość Gość
    2051 dni temu
    Gdzie można kupić cukier waniliowy? Ja w sklepach widzę tylko wanilinowy, a to różnica.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2051 dni temu
    Cukier waniliowy można przygotować bardzo łatwo w domu. Zobacz, jak robi to Paweł - https://kuchnialidla.pl/domowy-cukier-waniliowy

Kawa mrożona idealna na ciepłe dni!

Pomyśl o gorącym, letnim popołudniu, gdy skwar wprost leje się z nieba. Czy może być coś lepszego niż łyk idealnie schłodzonej kawy mrożonej? Trudno nam to sobie wyobrazić! Jeśli tak jak my uwielbiasz smak letniej odsłony tego znanego napoju, koniecznie przygotuj przedstawioną propozycję. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na mrożoną kawę, ale w nietypowej odsłonie, bo o smaku bananowym z dodatkiem mango! To prawdziwie egzotyczna kompozycja, której nie oprze się żaden miłośnik owoców i oczywiście dobrej kawy. Co więcej, przepis na kawę mrożoną nie jest wymagający. Wykonanie wszystkich kroków zajmie Ci około 20 minut, a przy tym wcale nie potrzebujesz zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Wystarczy, że zgromadzisz w swojej kuchni wymienione składniki, a wszystko pójdzie jak z płatka. Przekonaj się więc, jak się robi mrożoną kawę! Dajemy słowo, że na jednym razie nie poprzestaniesz.

Domowa kawa mrożona – składniki, których potrzebujesz

W przepisie na kawę mrożoną radzimy Ci wykorzystać kawę rozpuszczalną (np. marki Bellarom). To najszybsze rozwiązanie, które jednocześnie nie zawodzi w kwestii smaku. Ale wielbiciele innych rodzajów kaw – zaparzanej w ekspresie automatycznym, przelewowym czy w kawiarce - nie muszą rezygnować z naszej receptury. Jeśli więc nie przepadasz za opcją rozpuszczalną, zaparz swój ulubiony napój. O czym musisz pamiętać?

  1. Jeśli stawiasz na kawę rozpuszczalną, po prostu zalej gorącą (nie wrzącą) wodą (500 ml) trzy łyżeczki kawy i pozostaw ją do ostudzenia!
  2. Jak zrobić kawę mrożoną z tradycyjnego naparu. Przede wszystkim przygotuj świeżo zmielone ziarna. Następnie po prostu wykorzystaj ekspres przelewowy, kawiarkę czy filtr i sporządź napój. Koniecznie ostudź go przynajmniej do temperatury pokojowej! Możesz nawet umieścić go w lodówce lub dodać do niego kilka kostek lodu, aby szybko schłodzić kawę przed przygotowaniem wersji mrożonej. Miej jednak na uwadze, że w ten sposób kawa się rozcieńczy. Domowa kawa mrożona doskonale smakuje też z kawą z zimnego przelewu (cold brew). Jak ją przygotować? Dodaj grubo zmieloną kawę do wody. Proporcje zależą od preferencji, ale zazwyczaj stosuje się około 1 część kawy do 4 części wody. Później umieść pojemnik na 12 (maksymalnie 24) godzin w lodówce.  Po tym czasie przecedź kawę, aby pozbyć się fusów. Weź pod uwagę, że w przypadku mrożonej kawy zaleca się użycie naparu mocniejszego niż ten, który pijesz zazwyczaj, ponieważ rozcieńczy się on podczas dodawania lodów i pozostałych składników.
  3. W przepisie na mrożoną kawę znajduje się mleko wnoszące do kompozycji jedwabisty, łagodny smak. Nie określamy jego rodzaju – zależy to od Ciebie i Twoich preferencji! Masz do wyboru kilka opcji. Pierwsza z nich to mleko krowie, czyli tradycyjny wybór, który zapewnia kawie przyjemnie kremową konsystencję. To zresztą najczęstszy wybór do tego typu propozycji. Druga opcja to napój roślinny występujący w kilku odsłonach. Cechują go różne smaki oraz gęstość. Do banana i mango dobrze pasuje napój migdałowy, sojowy, kokosowy czy owsiany. My szczególnie namawiamy Cię do wypróbowania napoju migdałowego o delikatnie orzechowym smaku.  Wybrać można też po prostu mleko krowie bez laktozy, które wyróżnia się słodkawym smakiem. Ma ono identyczną konsystencję co tradycyjna wersja. Zastanawiasz się, jak zrobić kawę mrożoną z mlekiem innym niż krowie? Bez obaw, postępuj zgodnie z przepisem!
  4. Przepis na kawę mrożoną zawiera także cukier. Tutaj znakomicie wypadnie biały cukier, ale nic nie stanie się, gdy zastąpisz go wersją brązową lub nawet innym, ulubionym słodzidłem. Syrop z agawy, stewia lub miód dobrze dopełnią owocową kompozycję. Oczywiście to tylko propozycje, ze słodzenia kawy można też zupełnie zrezygnować. Już sam dodatek bananów oraz mango zapewniają napojowi pewien poziom słodkości.
  5. A skoro wspomnieliśmy już o mango, trzeba zaznaczyć, że to niewątpliwie jeden z kluczowych składników odpowiedzialnych za walory smakowe naszej kawy. Przyjemnie słodkie i egzotyczne jest wprost niezbędne! Ale gdyby akurat świeże mango pozostawało poza Twoim zasięgiem, zachowaj spokój. Możesz je z powodzeniem zastąpić, nie tracąc przy tym nic z walorów smakowych oraz pożądanej konsystencji mrożonej kawy. Zatem jak zrobić ice coffee bez świeżego mango? Mrożone owoce na pewno Cię nie zawiodą! Zapewnią napojowi świeżość i smak, który powinien mieć. Inna możliwość to mango w puszce. Uważaj jednak, gdyż bywa ono słodzone, zwłaszcza w wersji zanurzonej w syropie. Sprawdź więc dokładnie etykietę produktu przed zakupem. Za to z nabyciem bananów z pewnością nie będziesz mieć problemu!
  6. Kolejny niezbędny punkt każdego przepisu na kawę mrożoną to lody. Nie inaczej jest w przypadku prezentowanej receptury. Proponujemy Ci sięgnąć po smak waniliowy, dodatkowo wzmocniony przez cukier wanilinowy. Te dwa składniki wprowadzają do napoju wyraziste nuty aromatyczne oraz smakowe. Choć nie musisz się tu ograniczać tylko do naszej propozycji. Możesz pokusić się o inny smak lodów, lecz zachowaj pewną ostrożność. Nie polecamy za bardzo szaleć ze smakami, aby nie zaburzyć ogólnej koncepcji! Co zatem wybrać? Strzał w dziesiątkę to z całą pewnością neutralne lody śmietankowe. Lubisz wyraziste w smaku napoje? Rozważ więc dodatek lodów bananowych. Za ich sprawą kawa stanie się mocno owocowa. Mamy nadzieję, że wiesz już, jak zrobić kawę mrożoną z proponowanymi przez nas składnikami, jak również z ich ewentualnymi zamiennikami.

Jak się robi kawę mrożoną? O czym pamiętać?

Przede wszystkim to, jak zrobić mrożoną kawę w domu to nic skomplikowanego.  Nie powinno sprawić Ci to kłopotu. Klucz do sukcesu to starannie dobrane oraz połączone składniki. Zatem zadbaj o gładką konsystencję mrożonej kawy – osiągniesz to poprzez dokładne zblendowanie owoców. Następnie upewnij się, że kawa, mleko i lód są w pełni połączone. Tak zapewnisz sobie najprzyjemniejsze wrażenia podczas konsumpcji. Ponadto przed rozpoczęciem przygotowań upewnij się, że Twój blender lub mikser są oczyszczone i sprawne.

Skoro szczegółowo wyjaśniliśmy, jak zrobić mrożoną kawę, należy dodać kilka słów o sposobie jej podania, a konkretnie szklankach, w których zaprezentuje się najlepiej. Idealnie, jeśli masz szklanki do latte, zwykle wykorzystywane do podawania kaw mrożonych. Dzieje się tak ze względu na optymalną pojemność i kształt sprzyjające estetycznemu wyeksponowaniu warstw napoju. To jednak nie wszystko, bo kawa znakomicie smakuje, a także wygląda w szklankach do koktajli, czyli takich nieco szerszych w górnej części. Możesz też sięgnąć po proste, wysokie szkło do soku, highball czy nawet pokale! Ale szkło to nie wszystko. Korzystając z naszego przepisu, warto od czasu do czasu zaszaleć z dodatkami. Użycie składników, takich jak syropy kawowe lub kawałki owoców nada kawie ciekawy charakter. Trafiony pomysł to również udekorowanie napoju bitą śmietaną, posypką czekoladową, płatkami kokosowymi lub innymi składnikami, który zapewnią mu zachęcający, apetyczny wygląd. Rozważ to, gdy masz zamiar serwować kawę mrożoną z kawy rozpuszczalnej i mleka podczas wizyty gości, np. w czasie letniego garden party! Możesz także podawać kawę ze słomką papierową czy metalową lub szklaną, jeśli masz je w swojej kolekcji akcesoriów kuchennych.

Przepis na kawę mrożoną z lodami polubi się też z innymi owocami, nie tylko tymi, które Ci polecamy. Postaraj się jednak, żeby dobrze do siebie pasowały, a przy tym zgrywały się ze smakiem kawy. Ponadto powinny nadawać się do dokładnego zblendowania, tak, aby stworzyły gładką masę. Wobec tego, jak zrobić dobrą kawę mrożoną z innymi owocami? Rozważ zestawienie truskawek oraz malin. Inny dobry pomysł to nektarynki i gruszki.

Wiesz już, jak zrobić kawę mrożoną z kawy rozpuszczalnej! Sięgaj po naszą recepturę nie tylko w gorące dni. Możesz ją dowolnie modyfikować zgodnie z własnym gustem. Co więcej, koniecznie sprawdź inne pomysły na smakowite napoje prosto z Kuchni Lidla. Wśród nich znajdziesz tropikalnie zakręcone smoothie, tropikalne smoothie z liczi czy prosty koktajl bananowy. Każdy z nich świetnie smakuje, znakomicie się prezentuje i wyśmienicie nadaje się do ochłody w lecie. Nie czekaj więc dłużej – przetestuj nasz przepis na kawę mrożoną w blenderze (polecamy urządzenia marki Silvercrest)!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!