Kuchnia francuska - Zapiekanki rybne - przepisy i pomysły:

Kuchnia francuska

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Smakosze ryb potrafią docenić je w każdej postaci, szczególnie tej pieczonej. Nie ma bowiem nic bardziej kruchego i delikatniejszego aniżeli zapiekanka z rybą, doprawiona odpowiednio skomponowaną mieszanką przypraw. To, co czyni zapiekankę z ryby tak pyszną, to również dodatki, które serwujemy. Jakie więc powinno się uwzględnić, planując na obiad czy kolację zapiekankę rybną? Sprawdźcie!

Przepis na zapiekankę rybną

Zapiekanka z rybą doczekała się wielu wersji i choć autorzy przepisów proponują wykorzystanie rozmaitych gatunków ryb, to najczęściej spotykanymi są łosoś, dorsz i tuńczyk. W tym towarzystwie najlepiej smakują warzywa, a w szczególności ziemniaki, dlatego zapiekanki z rybą i ziemniakami, często podawane w sosie koperkowym, stanowią znaczną większość wszystkich propozycji. Nie oznacza to oczywiście, że ziemniaki to stały składnik tego dania. Równie dobrze można przecież przyrządzić zapiekankę rybną z ryżem albo zapiekankę rybną z makaronem i warzywami jednocześnie. A jeszcze lepszą opcją, zwłaszcza dla zwolenników grzybów, będzie zapiekanka rybna z pieczarkami. Jak widać, możliwości jest naprawdę sporo. W pierwszej kolejności warto wziąć jednak pod uwagę przede wszystkim zapiekankę rybną z przepisu Kuchni Lidla:

Ostatnia z propozycji, dotycząca zapiekanki rybnej z porem, to specjał Bretanii, gdzie zapiekanka ze śledziem jest szczególnie popularna.

Jak zrobić zapiekankę z rybą?

Aby zrobić pyszną zapiekankę z rybą, potrzebujemy przede wszystkim świeżych składników. W zależności od przepisu, niektóre ryby przed włożeniem do piekarnika należy najpierw przesmażyć na patelni. Analogicznie postępujemy również z warzywami, które zazwyczaj wstępnie dusimy na odrobinie oleju. Oczywiście, wszystko wymaga użycia odpowiednich przypraw, które dobieramy według uznania lub zgodnie z przepisem. Po wstępnej obróbce termicznej składniki układamy w naczyniu żaroodpornym warstwowo albo mieszając wszystkie, podobnie jak w sałatkach. Pieczenie to więc w zasadzie ostatni etap przyrządzania zapiekanki z rybą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!