Kuchnia polska - Musy - przepisy i pomysły:

Kuchnia polska

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Jeden z bardziej uniwersalnych przetworów, który można pasteryzować i przechowywać w słoikach. Gdy więc sezon owocowy trwa w pełni, nie żałujcie czasu na przygotowanie wielosmakowych musów owocowych. Możecie ich później używać do wypieków, naleśników, deserów. Od czego zacząć? Na pewno od przepisów Kuchni Lidla, dzięki którym dowiecie się, jak krok po kroku przyrządzić te owocowe pyszności!

Musy owocowe – sprawdź nasze przepisy!

Najpopularniejszym z musów jest ten z jabłek. Mus jabłkowy doskonale komponuje się z wieloma deserami, a nawet obiadami na słodko, np. naleśnikami czy ryżem. Możecie przygotować tradycyjny mus szarlotkowy lub mus jabłkowy z cząstkami jabłek, który wykorzystacie później do jabłecznika. Kolejną wariacją na temat musu jabłkowego jest mus jabłkowy z pomarańczami, który znajdzie zastosowanie w wielu przepisach. Z nutą pomarańczy będzie też dobrze komponował się mus gruszkowy. Nie pozwólcie więc zmarnować się darom jesieni i koniecznie zróbcie z nich pożytek! O tej porze roku pamiętajcie też, aby przygotować mus brzoskwiniowy i malinowy.

Z kolei latem, gdy zbiory świeżych owoców są największe, nie wahajcie się spędzić więcej czasu w kuchni, żeby przyrządzić mus jagodowy i truskawkowy, idealny wręcz do ciasta albo deserów w pucharkach, udekorowanych fantazyjnie ułożonymi dodatkami.

Pyszne musy owocowe mogą także powstać z owoców egzotycznych, np. z mango czy z awokado. Zaletą musu kokosowego czy bananowego jest bez wątpienia fakt, że możecie go zrobić w każdym momencie, bez konieczności czekania, aż zacznie się sezon na te owoce.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!