Kuchnia polska - Przetwory - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Ćwikła — domowa ćwikła z chrzanem
Domowa ćwikła z chrzanem to obowiązkowa pozycja obiadowa w wielu domach. To tradycyjne, polskie połączenie buraków i chrzanu jest pyszne, pełnowartościowe i idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Nasz przepis pozwoli Ci w prosty sposób przygotować ćwikłę, tak jak robiła to babcia!
Ogórki w stylu kozackim
Wyjątkowe ogórki z dodatkiem świeżej marchewki w zalewie musztardowej. Są delikatnie ostrzejsze w smaku i z pewnością zachwycą wszystkich domowników!
Domowy zakwas na żurek
Lubisz tradycyjny smak wielkanocnych potraw? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj przepis Kingi na aromatyczny i pełen przypraw zakwas na żurek.
Wytrawna konfitura z pomidorów z imbirem i limonką
Pomidory, imbir i limonka? To zaskakujące połączenie tworzy pyszną wytrawną konfiturę! Wypróbuj przepis Karola i zaskocz wszystkich tym nietypowym smakiem!
KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
Poznaj przepis na marynowane w klasycznej zalewie octowej kurki. Świetne jako dodatek do dań!
Cukinia w koperkowej marynacie
Nie tylko ogórki lubią koperek! Sprawdź, jak jego smak komponuje się z cukinią. Dzięki temu przepisowi w długie zimowe dni chętnie wrócisz do słoików pełnych letnich smaków.
Buraczki z chili
Buraczki w ostrej marynacie świetnie sprawdzą się w roli dodatku do klasycznego obiadu. Zobacz, jak łatwo je przygotować – niech Twoja spiżarnia zapełni się samym dobrem!
Cukinia marynowana słodko-kwaśna
Szukasz ciekawego pomysłu na marynowane warzywa? Wypróbuj przepis Kingi na cukinię w słodko-kwaśnej marynacie. To jest pyszne!
Boczniaki po kaszubsku
Musimy ostrzec – od tego słoika nie sposób się oderwać! Boczniaki po kaszubsku w wegańskiej wersji to propozycja nie do odrzucenia. Aromatyczna i niezwykle smaczna. Przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie roślinnej!
Zakwas na żurek
Niech ta Wielkanoc będzie pełna tradycyjnych smaków! Przygotuj zakwas według przepisu Karola i wykorzystaj go jako bazę pysznego żurku!
Zakwas z buraków na barszcz czerwony
Podstawa domowego barszczu czerwonego to dobry zakwas, który z łatwością przygotujesz w swojej kuchni dzięki przepisowi Karola!
4 sposoby na warzywne przetwory
Przetwory z buraków, cukinii, pieczarek i papryki! Zobacz, jak zachować smak sezonowych warzyw na dłużej!
Przetwory z warzyw na zimę – wybieramy najsmaczniejsze!
Nie ma nic lepszego niż własne, samodzielnie przygotowane przetwory na zimę. Ich zrobienie wymaga co prawda poświęcenia chwili wolnego czasu, ale smak i jakość bez wątpienia wynagradzają podjęty trud. Jeśli więc zastanawiacie się, jakie przetwory warto zrobić na zimę, to w pierwszej kolejności weźcie pod uwagę warzywa. W Kuchni Lidla znajdziecie aż 4 sposoby na warzywne przetwory z buraków, cukinii, papryki i grzybów, a dokładniej, z pieczarek. Oczywiście, w polskich domach, bez dwóch zdań, królują przetwory z ogórków, przy czym dominują wśród nich ogórki kiszone. Niektórzy mają też w zwyczaju przygotowywać z ogórków przetwory na zimę w postaci sałatki. Specjalnie z myślą o nich Kuchnia Lidla opracowała przepis na kiszone sałatki z warzyw na dwa sposoby, do wyboru w wersji łagodnej i pikantnej. Sporym zainteresowaniem cieszą się także przetwory z pomidorów. Z pomidorów robi się zwykle przecier lub passatę pomidorową. Kuchnia Lidla poleca jednak spróbować nieco mniej znanych receptur, których głównym składnikiem są pomidory, a mianowicie konfitury z pomidorów z curry oraz słodkiego dżemu z pomidorów. Zaskakujące, jak kilka przypraw może odmienić tradycyjne postrzeganie pomidorów w kuchni, które zwykle kojarzymy z daniami wytrawnymi.
Przepisy na pyszne owocowe przetwory!
W waszej spiżarni nie może zabraknąć również domowych przetworów z owoców. Gdy sezon w pełni, śmiało przyrządzajcie owocowe przetwory, najlepiej korzystając z przepisów Kuchni Lidla na:
- przetwory z pigwy:
- przetwory z truskawek:
- przetwory z truskawek, czarnej i czerwonej porzeczki: konfitura truskawkowo-porzeczkowa
- przetwory z malin: dżem rabarbarowo-malinowy
- przetwory z czereśni: konfitura czereśniowa z nasionami chia
- przetwory z winogron: imbirowy dżem z winogron
- przetwory z gruszek:
- przetwory z jabłek:
- przetwory z jabłek i gruszek: jabłka i gruszki z rodzynkami
Jak pasteryzować przetwory w słoikach?
Kluczową kwestią w przypadku przetworów jest ich pasteryzacja. Nawet najsmaczniejsze konfitury czy dżemy mogą przecież nie przetrwać zimy, jeśli nie będziecie wiedzieć, jak właściwie pasteryzować przetwory w słoikach. Na początku należy zaznaczyć, że istnieją dwie metody naturalnej konserwacji, tj. pasteryzacja na sucho – w piekarniku i pasteryzacja na mokro – w garnku z wodą. O każdej z nich dowiecie się więcej dzięki filmom instruktażowym Kuchni Lidla. Być może dotychczas nie spotkaliście się z pierwszym z wymienionych sposobów utrwalania domowych przetworów, dlatego tym bardziej namawiamy do zapoznania się ze wskazówkami, jak powinno się pasteryzować przetwory w piekarniku. Oczywiście, istotne jest także to, gdzie będziecie przechowywać gotowe do spożycia i poddane już pasteryzacji przetwory. Najlepiej zapewnić im chłodne, suche i ciemne miejsce, w którym jednocześnie będzie stosowana odpowiednia wentylacja. Najlepszymi pomieszczeniami będą piwnica albo spiżarnia, spełniające takie właśnie warunki.