
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- wyparzone słoiki
- sitko
- ręcznik papierowy
- rondelek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KROIMY CUKINIĘ
Cukinię kroimy w plasterki o grubości 3-5 mm. Przekładamy na sitko, posypujemy solą, mieszamy i zostawiamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i dajemy ocet jabłkowy. Dodajemy kurkumę, liść laurowy, gorczycę i sól. Marynatę zagotowujemy, a następnie odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia.
KROK 3: KROIMY PAPRYCZKĘ I SZALOTKĘ
Papryczkę chili drobno siekamy, szalotkę kroimy w plastry.
KROK 4: WYPEŁNIAMY SŁOIKI
Odcedzamy cukinię na ręczniku papierowym i przekładamy ją do miseczki. Odsączoną cukinię wkładamy do słoików, co pewien czas przekładając ją pozostałymi składnikami (szalotką, chili i koprem).
KROK 5: ZALEWAMY CUKINIĘ MARYNATĄ
Czosnek siekamy w plasterki, dodajemy do słoika i całość zalewamy marynatą. Zakręcamy słoik, a kiedy wystygnie, wstawiamy go na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie cukinia będzie gotowa do spożycia.
Zobacz podobne
przepisy
Słodki dżem z pomidorów
Ta pomidorowa wariacja na temat przetworów kusi soczystym kolorem i wyjątkowym smakiem zamkniętym szczelnie w słoiku.

Ogórki małosolne
Krótki sezon na wielki produkt – ogórki małosolne smakują wszystkim! To świetny dodatek do obiadu lub chrupka przekąska – sprawdź sekrety przepisu Karola i zastosuj je w swojej kuchni!

Zakwas na barszcz czerwony
Podstawa domowego barszczu czerwonego to dobry zakwas, który z łatwością przygotujesz w swojej kuchni dzięki przepisowi Karola!

Boczniaki po kaszubsku
Musimy ostrzec – od tego słoika nie sposób się oderwać! Boczniaki po kaszubsku w wegańskiej wersji to propozycja nie do odrzucenia. Aromatyczna i niezwykle smaczna. Przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie roślinnej!

Komentarze (1)
134 dni temu
Dziś zrobiłem MARYNOWANA CUKINIA SŁODKO-KWAŚNA według przepisu. Z mojej strony dodałem także paprykę słodką... Zobaczymy jak wyjdzie..ale niejednkrotnie robiłem przepisy wegańskie pani KINGI i zawsze była poezja smaku. Dziękuje za pomysł i przepis Pozdrawiam Serdecznie
odpowiedz