zobacz film Marynowana cukinia słodko-kwaśna

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • wyparzone słoiki
  • sitko
  • ręcznik papierowy
  • rondelek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: KROIMY CUKINIĘ

Cukinię kroimy w plasterki o grubości 3-5 mm. Przekładamy na sitko, posypujemy solą, mieszamy i zostawiamy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i dajemy ocet jabłkowy. Dodajemy kurkumę, liść laurowy, gorczycę i sól. Marynatę zagotowujemy, a następnie odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia.

KROK 3: KROIMY PAPRYCZKĘ I SZALOTKĘ

Papryczkę chili drobno siekamy, szalotkę kroimy w plastry.

KROK 4: WYPEŁNIAMY SŁOIKI

Odcedzamy cukinię na ręczniku papierowym i przekładamy ją do miseczki. Odsączoną cukinię wkładamy do słoików, co pewien czas przekładając ją pozostałymi składnikami (szalotką, chili i koprem).

KROK 5: ZALEWAMY CUKINIĘ MARYNATĄ

Czosnek siekamy w plasterki, dodajemy do słoika i całość zalewamy marynatą. Zakręcamy słoik, a kiedy wystygnie, wstawiamy go na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie cukinia będzie gotowa do spożycia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!