Kuchnia polska - Owoce w syropie - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Gruszki w syropie
Gruszki w syropie, często przyrządzane z goździkami i cynamonem, to jedna z obowiązkowych pozycji w domowej spiżarni, która bez wątpienia powinna znaleźć się na waszej liście przetworów na zimę. Jeśli więc poszukujecie sprawdzonego przepisu na gruszki w syropie, to wzorujcie się na recepturze Kuchni Lidla, dzięki której zamknięcie aromatu tych świeżych owoców w słoikach nie zajmie wam więcej niż 20 minut. Koniecznie sięgnijcie więc po przepis na gruszki w syropie i cieszcie się ich smakiem przez cały rok!
Popularne przepisy na owoce w syropie
Syrop warto przygotować również z innych owoców. W takim zestawieniu sprawdzą się zarówno polskie sezonowe owoce, takie jak truskawki czy śliwki, jak i cytrusy. Przekonajcie się, jak pyszne są cytryny albo pomarańcze w syropie, zwłaszcza kiedy dodane do herbaty rozgrzewają podczas chłodniejszych dni. W przypadku tak aromatycznych owoców jak pomarańcze do przygotowania syropu można też wykorzystać ich skórkę. Spójrzcie na przepisy Kuchni Lidla i wybierzcie owoce, których smak chcielibyście zachować w słoiczku z syropem.
- cytryny z miodem i rumem
- skórka pomarańczowa w syropie
- śliwki w aromatycznym syropie
- mrożone truskawki w syropie waniliowym
Radzimy wypróbować wszystkie przepisy, bo każdy z nich jest propozycją wykorzystania innych owoców i dodatków, które decydują o walorach smakowych.