Kuchnia polska - Przetwory warzywne - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Ćwikła — domowa ćwikła z chrzanem
Domowa ćwikła z chrzanem to obowiązkowa pozycja obiadowa w wielu domach. To tradycyjne, polskie połączenie buraków i chrzanu jest pyszne, pełnowartościowe i idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Nasz przepis pozwoli Ci w prosty sposób przygotować ćwikłę, tak jak robiła to babcia!
Ogórki w occie
Ogórki w occie, znane również jako ogórki konserwowe, to klasyczny przysmak, który cieszy się popularnością na całym świecie. Ta tradycyjna metoda konserwacji warzyw pozwala na zachowanie ich świeżości oraz chrupkości, nadając im przy tym wyjątkowego charakteru. Jak zrobić pyszne ogórki w occie? Sprawdź nasz przepis!
Ogórki w stylu kozackim
Wyjątkowe ogórki z dodatkiem świeżej marchewki w zalewie musztardowej. Są delikatnie ostrzejsze w smaku i z pewnością zachwycą wszystkich domowników!
KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
Zachowaj smak kurek na cały rok! Przygotuj przetwór w zalewie z octu jabłkowego według przepisu Kingi!
KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
Poznaj przepis na marynowane w klasycznej zalewie octowej kurki. Świetne jako dodatek do dań!
Kiszona sałatka z warzyw na ostro
Kiszone warzywa to doskonały dodatek do obiadów i przekąsek. Przygotowane q wersji na ostro z dodatkiem kolendry nabierają azjatyckiego charakteru. Spróbuj koniecznie!
Cukinia w koperkowej marynacie
Nie tylko ogórki lubią koperek! Sprawdź, jak jego smak komponuje się z cukinią. Dzięki temu przepisowi w długie zimowe dni chętnie wrócisz do słoików pełnych letnich smaków.
Buraczki z chili
Buraczki w ostrej marynacie świetnie sprawdzą się w roli dodatku do klasycznego obiadu. Zobacz, jak łatwo je przygotować – niech Twoja spiżarnia zapełni się samym dobrem!
Cukinia marynowana słodko-kwaśna
Szukasz ciekawego pomysłu na marynowane warzywa? Wypróbuj przepis Kingi na cukinię w słodko-kwaśnej marynacie. To jest pyszne!
Boczniaki po kaszubsku
Musimy ostrzec – od tego słoika nie sposób się oderwać! Boczniaki po kaszubsku w wegańskiej wersji to propozycja nie do odrzucenia. Aromatyczna i niezwykle smaczna. Przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie roślinnej!
Domowe ogórki małosolne
Klasyka przełomu wiosny i lata, której co roku koniecznie trzeba spróbować. Przygotuj najlepsze ogórki małosolne i ciesz się ich prawdziwie domowym smakiem!
Zakwas na barszcz czerwony
Podstawa domowego barszczu czerwonego to dobry zakwas, który z łatwością przygotujesz w swojej kuchni dzięki przepisowi Karola!
Rodzaje przetworów warzywnych
Istnieje wiele różnych sposobów przygotowania rozmaitych przetworów warzywnych. Świadczą o tym liczne przykłady przepisów w Kuchni Lidla, gdzie spotkacie się z całą gamą pomysłów na przetworzenie warzyw, które można zajadać zimą.
Podstawą przygotowań do okresu jesienno-zimowego były, są i będą kiszonki. Kiszenie ogórków, kapusty i buraków to już tradycja w polskich domach, dlatego warto skorzystać z kilku sprawdzonych receptur Kuchni Lidla na ogórki kiszone, ogórki małosolne, domową kapustę kiszoną czy też kiszone buraki z anyżem i goździkami. Kisić można jednak o wiele więcej warzyw, bo również cukinię, pieczarki, paprykę, rzodkiewki, marchewkę czy cebulę. Jak się okazuje, Kuchnia Lidla jest tu specjalistą, bo proponuje przepisy z tej kategorii. Sięgnijcie po przepis na kiszone sałatki z warzyw na dwa sposoby oraz 4 sposoby na warzywne przetwory. A jeśli jesteście miłośnikami kuchni azjatyckiej, to z pewnością przypadną wam do gustu propozycje kiszonki orientalnej oraz dodatku do dań kuchni koreańskiej, tzw. kimchi.
Wśród przetworów warzywnych, których nie powinno zabraknąć w waszej spiżarni, powinny znaleźć się również te o konsystencji sosów. Należą do nich z pewnością ketchup domowej roboty czy też gęsty sos będący przysmakiem kuchni indyjskiej, czyli tzw. chutney, który możecie przygotować np. z pomidorów i mango. Możecie być pewni, że z Kuchnią Lidla nigdy nie zabraknie wam pomysłów na smaczne przetwory warzywne!