Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- wyparzone słoiki
KROK 1: Czyścimy grzyby
Kurki wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i posypujemy dużą ilością soli. Mieszamy. Odstawiamy je na 5 minut, od czasu do czasu delikatnie poruszając – w ten sposób piasek, który jest w grzybach, opadnie na dno miski. Proces ten przeprowadzamy jeszcze 2 razy. Kurki przekładamy za pomocą łyżki cedzakowej do drugiej miski.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ
Ocet mieszamy w garnku z wodą, miodem i solą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy. Dodajemy połowę cebuli pokrojonej w talarki.
Do wyparzonych słoików dodajemy gorczycę, świeżą gałązkę tymianku i rozmarynu. Oczyszczone kurki przekładamy do słoików.
krok 3: Pasteryzujemy słoiki
Zawijamy dno słoika w ściereczkę, wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy przez 30 minut. Zapasteryzowane przetwory możemy przechowywać ok. 1 roku.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z młodych ziemniaków z kurkami
Prezentujemy przepis na sałatkę ziemniaczaną, wzbogaconą o podsmażone ze świeżym majerankiem kurkami według pomysłu Karola Okrasy!
Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami
Klasyczne kopytka z pysznym i aromatycznym sosem – z kurkami, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i cukinią. Bogactwo smaków autorstwa Karola Okrasy!
Wegetariańskie leczo z kurkami
Wykorzystaj świeże kurki i najlepsze sezonowe warzywa, by przygotować wegetariańskie leczo pełne kolorów i smaków lata!
Wegański strogonow z kurek
Nie musisz już szukać kolejnych sposobów na to, jak oczyścić kurki: Kinga ma na to rewolucyjny sposób! Sięgnij po te skarby lasu i przygotuj wegański strogonow z kurek. To sezonowy hit każdej roślinnej kuchni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny makowiec
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kapusta z grochem
- Świąteczne pierniczki
- Piernik staropolski
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kompot z suszu z cytryną
- Błyskawiczne pierniczki
- Sałatka gyros
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)