Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- wyparzone słoiki
KROK 1: Czyścimy grzyby
Kurki wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i posypujemy dużą ilością soli. Mieszamy. Odstawiamy je na 5 minut, od czasu do czasu delikatnie poruszając – w ten sposób piasek, który jest w grzybach, opadnie na dno miski. Proces ten przeprowadzamy jeszcze 2 razy. Kurki przekładamy za pomocą łyżki cedzakowej do drugiej miski.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ
Ocet mieszamy w garnku z wodą, miodem i solą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy. Dodajemy połowę cebuli pokrojonej w talarki.
Do wyparzonych słoików dodajemy gorczycę, świeżą gałązkę tymianku i rozmarynu. Oczyszczone kurki przekładamy do słoików.
krok 3: Pasteryzujemy słoiki
Zawijamy dno słoika w ściereczkę, wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy przez 30 minut. Zapasteryzowane przetwory możemy przechowywać ok. 1 roku.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Przekąski sylwestrowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Łazanki
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Mini burgery
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciasto na pierogi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba z piekarnika
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sernik pistacjowy
- Spaghetti carbonara
- Krokiety z mięsem
- Guacamole
- Burek ze szpinakiem
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)