Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- głęboką patelnię
- sitko
- ręcznik papierowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: OCZYSZCZAMY KURKI
Jak oczyścić kurki? Sprawdź nową, ekspresową metodę Kingi z wykorzystaniem mąki i wody!
Kurki przekładamy do dużej miski i obficie oprószamy mąką pszenną. Dokładnie mieszamy, by mąka pokryła wszystkie grzyby, zwłaszcza od strony blaszek. Całość zalewamy zimną wodą. Woda powinna w całości przykryć kurki. Delikatnie mieszamy grzyby dłonią, by pozbyć się piasku i zanieczyszczeń, które opadną na dno miski razem z mąką.
Kurki przekładamy partiami na sitko i dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą. Oczyszczone grzyby osuszamy na ręczniku papierowym.
Krok 2: PRZESMAŻAMY CEBULĘ I KURKI
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy się zeszkli, dodajemy kurki pokrojone na mniejsze, podłużne kawałki. Małe kurki dodajemy na patelnię w całości. Smażymy, mieszając, aż się zarumienią.
Krok 3: DODAJEMY POZOSTAŁE WARZYWA
Do usmażonych kurek dodajemy drobno posiekany czosnek, paprykę pokrojoną w paski i ogórki pokrojone w słupki. Doprawiamy wędzoną papryką, zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i przesmażamy, aż smaki i składniki się połączą.
Krok 4: DUSIMY WEGAŃSKI STROGONOW
Całość zalewamy połową bulionu warzywnego. Wegański strogonow dusimy ok. 5-10 minut, tak by warzywa lekko zmiękły, ale wciąż pozostały lekko chrupiące. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5: ZAGĘSZCZAMY I PODAJEMY WEGAŃSKI STROGONOW
Mąkę ziemniaczaną łączymy w szklance z drugą połową bulionu. Mieszamy. Tak przygotowaną miksturę wlewamy do strogonowa, cały czas mieszając danie. Gotujemy chwilę, aż strogonow zgęstnieje.
Dodajemy wegańską śmietanę. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Risotto z grzybami
Klasyka w stylu włoskim dobra na każdą okazję. Spróbuj kremowego, grzybowego risotta z pieczarkami i borowikami.
Bogracz z pieczoną papryką i fasolą
Doskonałe mięso wołowe spotyka się w tym daniu z warzywami i idealnie dobranymi przyprawami! Przygotuj pożywny, esencjonalny bogracz, czyli gulasz rodem z kuchni węgierskiej, wykorzystując przepis Karola Okrasy!
Wegański bigos z boczniakami
Bigos bez mięsa? To dopiero rewolucja! Ale warta zaproszenia na świąteczny stół! Spróbujcie i przekonajcie się, że wszystkim będzie smakować!
Gęsty, domowy gulasz wołowy
Z najlepszego mięsa wołowego powstaje najlepszy gulasz! Niech kuchnia wypełni się aromatem tego sycącego dania, które z pewnością trafi na Twoją listę ulubionych.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kompot z suszu z cytryną
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny makowiec
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1150 dni temu
Dzień dobry, czy wegański strogonow z kurek spożywamy sam, czy z jakimś dodatkiem np. chlebem? Pozdrawiam Ewa
odpowiedz
1150 dni temu
Dzień dobry :) Opcji podania wegańskiego strogonowa jest kilka. Świetnie smakuje on z pieczywem, dzięki któremu możemy zebrać z talerza aromatyczny sos (to najbardziej klasyczne połączenie), ale możesz spróbować również wersji z ryżem, ulubioną kaszą, a nawet z ziemniakami. Wówczas strogonow zyska bardziej obiadowy charakter. Ciekawą opcją jest również strogonow podany z plackami ziemniaczanymi. Jeśli je lubisz, spróbuj koniecznie takiego połączenia :)