zobacz film Wegański strogonow z kurek

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • głęboką patelnię
  • sitko
  • ręcznik papierowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: OCZYSZCZAMY KURKI

Jak oczyścić kurki? Sprawdź nową, ekspresową metodę Kingi z wykorzystaniem mąki i wody!

Kurki przekładamy do dużej miski i obficie oprószamy mąką pszenną. Dokładnie mieszamy, by mąka pokryła wszystkie grzyby, zwłaszcza od strony blaszek. Całość zalewamy zimną wodą. Woda powinna w całości przykryć kurki. Delikatnie mieszamy grzyby dłonią, by pozbyć się piasku i zanieczyszczeń, które opadną na dno miski razem z mąką.

Kurki przekładamy partiami na sitko i dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą. Oczyszczone grzyby osuszamy na ręczniku papierowym.

Krok 2: PRZESMAŻAMY CEBULĘ I KURKI

Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy się zeszkli, dodajemy kurki pokrojone na mniejsze, podłużne kawałki. Małe kurki dodajemy na patelnię w całości. Smażymy, mieszając, aż się zarumienią.

Krok 3: DODAJEMY POZOSTAŁE WARZYWA

Do usmażonych kurek dodajemy drobno posiekany czosnek, paprykę pokrojoną w paski i ogórki pokrojone w słupki. Doprawiamy wędzoną papryką, zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i przesmażamy, aż smaki i składniki się połączą.

Krok 4: DUSIMY WEGAŃSKI STROGONOW

Całość zalewamy połową bulionu warzywnego. Wegański strogonow dusimy ok. 5-10 minut, tak by warzywa lekko zmiękły, ale wciąż pozostały lekko chrupiące. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 5: ZAGĘSZCZAMY I PODAJEMY WEGAŃSKI STROGONOW

Mąkę ziemniaczaną łączymy w szklance z drugą połową bulionu. Mieszamy. Tak przygotowaną miksturę wlewamy do strogonowa, cały czas mieszając danie. Gotujemy chwilę, aż strogonow zgęstnieje.

Dodajemy wegańską śmietanę. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    3 dni temu
    Dzień dobry, czy wegański strogonow z kurek spożywamy sam, czy z jakimś dodatkiem np. chlebem? Pozdrawiam Ewa

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3 dni temu
    Dzień dobry :) Opcji podania wegańskiego strogonowa jest kilka. Świetnie smakuje on z pieczywem, dzięki któremu możemy zebrać z talerza aromatyczny sos (to najbardziej klasyczne połączenie), ale możesz spróbować również wersji z ryżem, ulubioną kaszą, a nawet z ziemniakami. Wówczas strogonow zyska bardziej obiadowy charakter. Ciekawą opcją jest również strogonow podany z plackami ziemniaczanymi. Jeśli je lubisz, spróbuj koniecznie takiego połączenia :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!