
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 4 duże słoiki o pojemności 1 l lub naczynie kamionkowe
- gazę
- gumki recepturki lub sznurek
Krok 1: WYPEŁNIAMY SŁOIKI
Na dnie dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoików (lub kamionkowego naczynia) układamy połowę umytego kopru i chrzan pokrojony w słupki. Końcówki umytych ogórków odcinamy. Ogórki wkładamy do słoików, zostawiając nieco miejsca na resztę składników.
Słoiki dopełniamy drugą połową kopru. W każdym słoiku umieszczamy pół główki czosnku. Dodajemy umyte liście chrzanu i czarnej porzeczki.
Krok 2: ZALEWAMY OGÓRKI
Ogórki zalewamy gorącą, osoloną wodą. Słoiki nakrywamy gazą. Gazę mocujemy za pomocą gumek recepturek lub sznurka. Jeśli do przygotowania ogórków małosolnych wykorzystujemy naczynie kamionkowe, nakrywamy je talerzem tak, by umożliwić dopływ powietrza.
Krok 3: ODSTAWIAMY OGÓRKI
Słoiki z ogórkami odstawiamy w chłodne, zacienione miejsce na ok. 2-3 dni. Gotowe ogórki małosolne przechowujemy do 7 dni.
Zobacz podobne
przepisy
Żółta pasta curry
Żółta pasta curry według przepisu Kingi to świetny dodatek do sosów, mięs i zup! Wypróbuj przepis i rusz w podróż po tajskich smakach!

Kiszone i suszone pomidory
Korzystaj z sezonu i przygotuj pyszne przetwory na zimę! Kinga pokaże Ci, jak zrobić kiszone i suszone pomidory!

Kurki marynowane na 2 sposoby
Zachowaj smak kurek na cały rok! Przygotuj przetwory w zalewie octowej na dwa sposoby! Wypróbuj przepis Kingi!

Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
Śledzie i słodkie smaki to połączenie idealne! Sprawdź, jak komponują się z żurawinami i rodzynkami, wykorzystując przepis, który zagości w Twojej kuchni na dłużej!


Zobacz przepisy
na lato
- Młode ziemniaki z grilla w boczku
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- Angielskie śniadanie — przepis
- Placuszki z kaszy manny
- Tiramisu pistacjowe z truskawkami
- Szaszłyki z piekarnika
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Frytki z batatów
- Croque madame
- Fit makaron à la carbonara
- Makaron z sosem amatriciana i guanciale
- Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
- Kotlety siekane z kurczaka
- Rwany chlebek ziołowy
- Spaghetti napoli – przepis
- Chlebek bananowy
- Gnocchi zapiekane w sosie serowym
- Suflet czekoladowy
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Gnocchi własnej roboty
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
665 dni temu
Łyżkę soli na 1 litr wody
odpowiedz
1091 dni temu
co to znaczy osolona woda? ile soli na litr?
odpowiedz
1090 dni temu
Właściwa proporcja to 1 łyżka soli na 1 litr wody.
714 dni temu
1 łyżka soli na litr wody,
714 dni temu
Napisane jest przy składnikach: 4 łyżki soli 4 litry wody Można policzyć - 1 łyżka na 1 litr
708 dni temu
Przecież jest napisane w przepisie - łyżka soli na litr wody
700 dni temu
Jedna duża łyżka