Domowe ogórki małosolne
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • 4 duże słoiki o pojemności 1 l lub naczynie kamionkowe
  • gazę
  • gumki recepturki lub sznurek

Krok 1: WYPEŁNIAMY SŁOIKI

Na dnie dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoików (lub kamionkowego naczynia) układamy połowę umytego kopru i chrzan pokrojony w słupki. Końcówki umytych ogórków odcinamy. Ogórki wkładamy do słoików, zostawiając nieco miejsca na resztę składników.

Słoiki dopełniamy drugą połową kopru. W każdym słoiku umieszczamy pół główki czosnku. Dodajemy umyte liście chrzanu i czarnej porzeczki.

Krok 2: ZALEWAMY OGÓRKI

Ogórki zalewamy gorącą, osoloną wodą. Słoiki nakrywamy gazą. Gazę mocujemy za pomocą gumek recepturek lub sznurka. Jeśli do przygotowania ogórków małosolnych wykorzystujemy naczynie kamionkowe, nakrywamy je talerzem tak, by umożliwić dopływ powietrza.

Krok 3: ODSTAWIAMY OGÓRKI

Słoiki z ogórkami odstawiamy w chłodne, zacienione miejsce na ok. 2-3 dni. Gotowe ogórki małosolne przechowujemy do 7 dni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    168 dni temu
    Łyżkę soli na 1 litr wody

    odpowiedz

  • Gość Gość
    594 dni temu
    co to znaczy osolona woda? ile soli na litr?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    593 dni temu
    Właściwa proporcja to 1 łyżka soli na 1 litr wody.
  • Krzychu Krzychu
    217 dni temu
    1 łyżka soli na litr wody,
  • Gość Gość
    217 dni temu
    Napisane jest przy składnikach: 4 łyżki soli 4 litry wody Można policzyć - 1 łyżka na 1 litr
  • Jw Jw
    211 dni temu
    Przecież jest napisane w przepisie - łyżka soli na litr wody
  • Gość Gość
    203 dni temu
    Jedna duża łyżka

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!