Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 4 duże słoiki o pojemności 1 l lub naczynie kamionkowe
- gazę
- gumki recepturki lub sznurek
Krok 1: WYPEŁNIAMY SŁOIKI
Na dnie dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoików (lub kamionkowego naczynia) układamy połowę umytego kopru i chrzan pokrojony w słupki. Końcówki umytych ogórków odcinamy. Ogórki wkładamy do słoików, zostawiając nieco miejsca na resztę składników.
Słoiki dopełniamy drugą połową kopru. W każdym słoiku umieszczamy pół główki czosnku. Dodajemy umyte liście chrzanu i czarnej porzeczki.
Krok 2: ZALEWAMY OGÓRKI
Ogórki zalewamy gorącą, osoloną wodą. Słoiki nakrywamy gazą. Gazę mocujemy za pomocą gumek recepturek lub sznurka. Jeśli do przygotowania ogórków małosolnych wykorzystujemy naczynie kamionkowe, nakrywamy je talerzem tak, by umożliwić dopływ powietrza.
Krok 3: ODSTAWIAMY OGÓRKI
Słoiki z ogórkami odstawiamy w chłodne, zacienione miejsce na ok. 2-3 dni. Gotowe ogórki małosolne przechowujemy do 7 dni.
Zobacz podobne
przepisy
Żółta pasta curry
Żółta pasta curry według przepisu Kingi to świetny dodatek do sosów, mięs i zup! Wypróbuj przepis i rusz w podróż po tajskich smakach!
Kiszone i suszone pomidory
Korzystaj z sezonu i przygotuj pyszne przetwory na zimę! Kinga pokaże Ci, jak zrobić kiszone i suszone pomidory!
Kurki marynowane na 2 sposoby
Zachowaj smak kurek na cały rok! Przygotuj przetwory w zalewie octowej na dwa sposoby! Wypróbuj przepis Kingi!
Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
Śledzie i słodkie smaki to połączenie idealne! Sprawdź, jak komponują się z żurawinami i rodzynkami, wykorzystując przepis, który zagości w Twojej kuchni na dłużej!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowana kukurydza
- Prawdziwa musaka z grecką sałatką Lefterisa i Karola
- Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Ogórki małosolne
- Lekka sałatka z rodzynkami
- Wegański twarożek z ziołami
- Wegetariańskie leczo z kurkami
- Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou
- Zupa fasolowa
- Pulpety w sosie koperkowym
- Tacos z jackfruitem w stylu carnitas
- Sałatka cezar z sosem majonezowym
- Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
- Kompot truskawkowy
- Wegańska pizza z ziemniakami, białym sosem i pesto
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Łosoś z salsą z truskawek
- Regionalna kartoflanka
- Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
- Szaszłyki z krewetek po azjatycku
- Mazurek królewski
- Biszkoptowa rolada z kremem kawowym i mandarynkami
- Jabłkowe tacos
- Tort z kwiatami czarnego bzu i truskawkami
- Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
- Dwa sposoby na ciasto milionera
- Amur – przepis na pikantne frytki rybne
- Herbata myśliwska
- Surówka z kalarepy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
442 dni temu
Łyżkę soli na 1 litr wody
odpowiedz
868 dni temu
co to znaczy osolona woda? ile soli na litr?
odpowiedz
868 dni temu
Właściwa proporcja to 1 łyżka soli na 1 litr wody.
492 dni temu
1 łyżka soli na litr wody,
491 dni temu
Napisane jest przy składnikach: 4 łyżki soli 4 litry wody Można policzyć - 1 łyżka na 1 litr
485 dni temu
Przecież jest napisane w przepisie - łyżka soli na litr wody
477 dni temu
Jedna duża łyżka