Ogórki w occie
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • wysokie naczynie
  • łyżkę
  • 3 czyste słoiki z zakrętkami o pojemności 1 l
  • mały garnek
  • duży garnek

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY OGÓRKI

Ogórki starannie umyj i osusz, a potem ułóż w słoikach w równych proporcjach.

KROK 2: DODAJEMY PRZYPRAWY I INNE SKŁADNIKI

Do słoików wrzuć wszystkie składniki, także w równych proporcjach. Marchew i chrzan podziel na mniejsze kawałki, a czosnek wrzuć w całości.

ZALEWA:

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ

Do garnka wlej przegotowaną, przefiltrowaną wodę, dodaj ocet oraz cukier i sól i wszystko razem zagotuj.

KROK 4: ZALEWAMY OGÓRKI

Zalej ogórki gotową zalewą tak, aby całkowicie wypełnić słoiki (nie pozostawiać wolnego miejsca w słoikach). Słoiki zakręć.

KROK 5: PASTERYZUJEMY OGÓRKI

Słoiki włóż do dużego garnka, a następnie zalej je wodą tak, aby zostało mniej więcej 2 cm miejsca pod nakrętką. Gotuj słoiki na średnim ogniu tak długo, aż woda zacznie wrzeć. Skręć potem ogień do minimum i podgrzewaj przez kolejne 3 minuty. Wyciągnij słoiki z garnka i odstaw do całkowitego ostudzenia. Ogórki będą gotowe do spożycia po ok. tygodniu od przygotowania.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Ogórki w occie – przepis na klasyczne ogórki konserwowe

Przygotowanie domowych korniszonów z naszego przepisu, popularnie zwanych ogórkami konserwowymi, to niezwykle prosty proces, dzięki któremu możesz cieszyć się smakiem tych warzyw przez cały rok, niezależnie od pogody czy pory roku. Nasz sprawdzony przepis na ogórki konserwowe gwarantuje Ci efekt godny mistrza –  jędrne, wyraziste i soczyste ogórki w occie, które skradną Twoje serce i zawładną zmysłami!

Jedną z największych zalet przygotowywania ogórków konserwowych w domu jest możliwość modyfikacji przepisu i dopasowania go do własnych preferencji. Realizując dowolny przepis na ogórki konserwowe, możesz zabawić się w kulinarnego odkrywcę i nadać im dowolny smak i aromat. Dodaj do słoików wybrane przyprawy i dodatki takie jak musztarda, buraki, cebulka perłowa czy papryka chili lub curry i stwórz własną, unikatową wersję tej popularnej przekąski. Możesz także postawić na klasykę i skorzystać z naszego przepisu na ogórki w occie – wybór należy do Ciebie!

Dzięki naszemu prostemu przepisowi na ogórki konserwowe bez trudu możesz przygotować tę pyszną przekąskę w domowym zaciszu. Słoiki pełne aromatycznych ogórków spokojnie przetrwają z Tobą do kolejnej zimy i dłużej.

Jak zrobić ogórki na occie?

Jak zrobić ogórki konserwowe, które zachwycą Cię swoim smakiem i chrupkością? To, jak zrobić korniszony, wcale nie jest trudne, o ile posiada się przepis z dobrze rozpisanymi składnikami i proporcjami. Pierwszym krokiem do uzyskania pysznych ogórków jest wybór tych najlepszych egzemplarzy – najlepiej korzystać z małych, świeżych i twardych ogórków gruntowych. Unikaj ogórków zbyt dużych lub zwyczajnie miękkich, które pod wpływem ciepłej zalewy mogą stracić całkowicie chrupkość oraz jędrność. Wybrane przez siebie ogórki dokładnie umyj pod bieżącą, chłodną wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia i substancje chemiczne.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie dobrej zalewy na ogórki w occie. Profesjonalni kucharze zalecają zachowanie odpowiedniej proporcji między octem a wodą, aby nie nasycić warzyw zbyt mocno octem. Dodanie soli i cukru do zalewy nadaje jej odpowiednią, lekko zawiesistą konsystencję i smak. Przyprawy, takie jak gorczyca, liście laurowe, koperek czy czosnek, dodają charakteru i głębi smaku, a także zapewniają im większą chrupkość i jędrność.

Ostatnim, ale nie mniej istotnym krokiem, jest staranne napełnianie słoików ogórkami i zalewą. Ważne jest, aby ogórki były dobrze ułożone w słoikach, a zalewa pokrywała je w całości. Następnie słoiki należy szczelnie zamknąć i zapasteryzować. Dobrze zapasteryzowane ogórki będą trwałe i odporne na wszelkie zmiany temperatur. Proces pasteryzacji znacznie wydłuży ich przydatność do spożycia –  i to nawet do 1 roku!

Najlepsza zalewa do ogórków w occie

Najlepsza zalewa do ogórków konserwowych, czyli jaka? Zalewa do ogórków konserwowych to tajemnica ich wyjątkowego smaku i aromatu, dlatego tak ważne jest jej poprawne przygotowanie. Aby uzyskać doskonałą zalewę do korniszonów, warto skupić się na zachowaniu równowagi między kwasowością, słodyczą oraz aromatem przypraw. Kluczowym składnikiem zalewy na korniszony jest oczywiście ocet – zarówno ocet spirytusowy, jak i ocet jabłkowy nadają się do jej przygotowywania, chociaż wersja na occie jabłkowym będzie znacznie delikatniejsza w smaku oraz aromacie.

Do zalewy należy dodać także sól i cukier, które zrównoważą całą kompozycję smakową zalewy, nadając ogórkom słodko-słony smak. Dodatek musztardy, ziaren gorczycy, liści laurowych, koperku, liści wiśni lub orzecha włoskiego, czosnku czy pieprzu sprawi, że ogórki będą jeszcze pyszniejsze. To właśnie odpowiednie połączenie przypraw nadaje zalewie głęboki smak, którym potem przechodzą ogórki. Sam ocet z solą i cukrem nie wystarczy do tego, by przygotować wyśmienite ogórki konserwowe.

Pamiętaj o zachowaniu odpowiedniej proporcji pomiędzy poszczególnymi smakami, aby stały się komplementarne i wzajemnie się uzupełniały. Zbyt dominująca ostrość czy słodycz może wpłynąć negatywnie na smak samego warzywa. Nie bój się także eksperymentów –  zalewa do ogórków w occie z przyprawą curry czy papryczką chili może okazać się strzałem w dziesiątkę!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!