Kuchnia polska - Konfitury - przepisy i pomysły:

Kuchnia polska

Konfitury

wróć do Przetwory

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Konfitury to specjalność kuchni naszych babć i mam, które nie pozwalają zmarnować się w sezonie żadnej wiśni czy malinie. Pieczołowicie dobrane składniki i długotrwały proces przyrządzania konfitur sprawia, że nietrudno jest ulec pokusie ich spróbowania, zanim zostaną szczelnie zamknięte słoiczkach. Jeśli chcecie posiąść tę tajemną wiedzę i dowiedzieć się, jak krok po kroku przygotować domowe konfitury, wystarczy skorzystać z przepisów Kuchni Lidla. Z nimi wasze konfitury będą równie smaczne!

Przepisy na pyszne konfitury owocowe – sprawdź nasze propozycje!

Owoce to podstawa konfitur. Bez ich słodyczy, kolorów i właściwości nie wyobrażamy sobie prawdziwych konfitur. Kuchnia Lidla podpowiada, z jakich owoców można przyrządzić pyszne konfitury. Tylko spójrzcie!

Konfitury – przepisy:

Niekonwencjonalne konfitury – ciekawe pomysły na przetwory!

Niektórych zaskoczy jednak fakt, że bazą do powstania konfitur mogą być nie tylko owoce, ale również warzywa, a nawet kwiaty czy zioła. I choć z reguły trudno opisać smak konfitury z pigwy, płatków dzikiej róży albo jarzębiny, to rzeczywiście takie przysmaki również istnieją. Dzięki przepisom Kuchni Lidla przygotujecie kilka nietypowych konfitur. Sprawdźcie pomysły na:

Czym różni się konfitura od dżemu?

Wbrew pozorom konfitura a dżem to nie to samo. Czym zatem różni się konfitura od dżemu? Warto wiedzieć, że konfitura zawiera więcej owoców czy też składników, które stanowią jej bazę. Ponadto do jej przyrządzenia nie używa się żadnych zagęszczaczy typu żelatyna, jak zdarza się to w przypadku dżemu. Tę funkcję spełnia tutaj jedynie syrop powstały z zagotowania wody z cukrem. I wreszcie konfitura wymaga wielu etapów przygotowań, od gotowania po smażenie, podczas gdy dżem uzyskuje się, gotując rozdrobnione owoce z dodatkiem cukru.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!