![KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/3b62d14027d0-d593de0a8067-kurki-w-zalewie-octowej-kuchnialidla-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- wyparzone słoiki
KROK 1: CZYŚCIMY GRZYBY
Kurki wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i posypujemy dużą ilością soli. Mieszamy. Odstawiamy je na 5 minut, od czasu do czasu delikatnie poruszając – w ten sposób piasek, który jest w grzybach, opadnie na dno miski. Proces ten przeprowadzamy jeszcze 2 razy. Kurki przekładamy za pomocą łyżki cedzakowej do drugiej miski.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ
Ocet mieszamy w garnku z wodą, cukrem i solą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy. Dodajemy połowę cebuli pokrojonej w talarki. Do wyparzonych słoików dodajemy gorczycę. Oczyszczone kurki przekładamy do słoików. Zalewamy grzyby zalewą.
KROK 3: SŁOIKI PASTERYZUJEMY
Zawijamy dno słoika w ściereczkę, wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy przez 30 minut. Zapasteryzowane przetwory możemy przechowywać ok. 1 roku.
Zobacz podobne
przepisy
4 sposoby na warzywne przetwory
Przetwory z buraków, cukinii, pieczarek i papryki! Zobacz, jak zachować smak sezonowych warzyw na dłużej!
![4 sposoby na warzywne przetwory](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/070f3c8554e1-f41a44d4d28f-1250x700_BS_KW34_23591_DARIA_KAROL_MARYNATY_170720_MA_2212_RGB_OK-2.webp)
Klopsy z dorsza w zalewie octowej
Na spływ kajakowy, na camping, na dłuższą wyprawę – klopsy rybne w zalewie octowej świetnie sprawdzą się w roli prowiantu na drogę! Sprawdź, jak je przygotować według przepisu Karola!
![Klopsy z dorsza w zalewie octowej](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/49b09970aa66-59b8529aaaad-KW_33_Karol_klopsy_z_dorsza_34461_310720_MS_98147_1250x700.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Marynowana cukinia słodko-kwaśna
Szukasz ciekawego pomysłu na marynowane warzywa? Wypróbuj przepis Kingi na cukinię w słodko-kwaśnej marynacie. To jest pyszne!
![Marynowana cukinia słodko-kwaśna](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/15095bca0655-6dfa15d9573f-kw30-2022-kinga-paruzel-marynowana-cukinia-slodko-kwasna.webp)
KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
Zachowaj smak kurek na cały rok! Przygotuj przetwór w zalewie z octu jabłkowego według przepisu Kingi!
![KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a432b2eca349-695acd50f293-kurki-w-zalewie-octu-jablkowego-kuchnialidla-1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Marynowana mozzarella
- Włoskie bułeczki z bazylią i suszonymi pomidorami
- Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
- Ratatouille
- Marynata azjatycka
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Indyjskie chlebki chapatti
- Chutney śliwkowo-gruszkowe
- Relisz śliwkowy z przyprawami
- Arabska sałatka ziemniaczana
- Pyzy ziemniaczane
- Kurki marynowane na 2 sposoby
- Klopsy z dorsza w zalewie octowej
- Zasmażana młoda kapusta
- Spaghetti z okruszkami – sposób na czerstwe pieczywo
- Domowe lody szparagowe
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Tort malinowy
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Dip z ciecierzycy
- Ubijany ganasz
- ZIELONY MAJONEZ
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Pizza rzymska
Komentarze (0)