Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- wyparzone słoiki
KROK 1: CZYŚCIMY GRZYBY
Kurki wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i posypujemy dużą ilością soli. Mieszamy. Odstawiamy je na 5 minut, od czasu do czasu delikatnie poruszając – w ten sposób piasek, który jest w grzybach, opadnie na dno miski. Proces ten przeprowadzamy jeszcze 2 razy. Kurki przekładamy za pomocą łyżki cedzakowej do drugiej miski.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ
Ocet mieszamy w garnku z wodą, cukrem i solą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy. Dodajemy połowę cebuli pokrojonej w talarki. Do wyparzonych słoików dodajemy gorczycę. Oczyszczone kurki przekładamy do słoików. Zalewamy grzyby zalewą.
KROK 3: SŁOIKI PASTERYZUJEMY
Zawijamy dno słoika w ściereczkę, wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy przez 30 minut. Zapasteryzowane przetwory możemy przechowywać ok. 1 roku.
Zobacz podobne
przepisy
4 sposoby na warzywne przetwory
Przetwory z buraków, cukinii, pieczarek i papryki! Zobacz, jak zachować smak sezonowych warzyw na dłużej!
Klopsy z dorsza w zalewie octowej
Na spływ kajakowy, na camping, na dłuższą wyprawę – klopsy rybne w zalewie octowej świetnie sprawdzą się w roli prowiantu na drogę! Sprawdź, jak je przygotować według przepisu Karola!
Cukinia marynowana słodko-kwaśna
Szukasz ciekawego pomysłu na marynowane warzywa? Wypróbuj przepis Kingi na cukinię w słodko-kwaśnej marynacie. To jest pyszne!
KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
Zachowaj smak kurek na cały rok! Przygotuj przetwór w zalewie z octu jabłkowego według przepisu Kingi!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Marynowana mozzarella
- Włoskie bułeczki z bazylią i suszonymi pomidorami
- Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
- Ratatouille
- Marynata azjatycka
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Indyjskie chlebki chapatti
- Chutney śliwkowo-gruszkowe
- Relisz śliwkowy z przyprawami
- Arabska sałatka ziemniaczana
- Pyzy ziemniaczane
- Kurki marynowane na 2 sposoby
- Klopsy z dorsza w zalewie octowej
- Domowe lody szparagowe
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Tort malinowy
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- Zasmażana młoda kapusta
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Dip z ciecierzycy
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- ZIELONY MAJONEZ
- Spaghetti z okruszkami – sposób na czerstwe pieczywo
- Ubijany ganasz
- Pizza rzymska
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)