Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- wyparzone słoiki
KROK 1: CZYŚCIMY GRZYBY
Kurki wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i posypujemy dużą ilością soli. Mieszamy. Odstawiamy je na 5 minut, od czasu do czasu delikatnie poruszając – w ten sposób piasek, który jest w grzybach, opadnie na dno miski. Proces ten przeprowadzamy jeszcze 2 razy. Kurki przekładamy za pomocą łyżki cedzakowej do drugiej miski.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ
Ocet mieszamy w garnku z wodą, cukrem i solą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy. Dodajemy połowę cebuli pokrojonej w talarki. Do wyparzonych słoików dodajemy gorczycę. Oczyszczone kurki przekładamy do słoików. Zalewamy grzyby zalewą.
KROK 3: SŁOIKI PASTERYZUJEMY
Zawijamy dno słoika w ściereczkę, wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy przez 30 minut. Zapasteryzowane przetwory możemy przechowywać ok. 1 roku.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pierniki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Przekąski sylwestrowe
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Boczek pieczony
- Burek ze szpinakiem
- Ryba po japońsku
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Łazanki
- Świąteczne pierniczki
- Makowiec japoński
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Krokiety z mięsem
- Ryba z piekarnika
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)