Kuchnia włoska - Orzechowe - przepisy i pomysły:

Kuchnia włoska

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Orzechy są nie tylko pożywnym i wartościowym przysmakiem, ale również znakomitym dodatkiem do ciast, a w szczególności tortów. Torty orzechowe to prawdziwe rarytasy wśród deserów! A ponieważ ich przygotowanie jest zazwyczaj czasochłonne, to warto delektować się smakiem tych słodyczy kawałek po kawałku.

Jak zrobić dobry tort orzechowy? Nasze przepisy

Przepis na tort orzechowy nigdy nie będzie uniwersalny. Orzechy można przecież dodać do ciasta w tylu miejscach! Poza tym trzeba pamiętać, że wyróżnia się ich kilka rodzajów. Tak więc tort można przygotować np. z orzechów laskowych czy też pistacji, choć należy podkreślić, że akurat w tej odmianie ciast popularniejsze są zdecydowanie orzechy włoskie. A jeśli macie ochotę nieco urozmaicić smak tortu orzechowego, to wybierzcie przepis na tort orzechowo-kokosowy z domieszką wiórków kokosowych. Tradycjonalistom polecić można natomiast tort orzechowy z masą kawową. Zarówno tę propozycję, jak i wiele innych na udany tort orzechowy znajdziecie, jak zwykle, w pełnej przepisów Kuchni Lidla. Sprawdźcie!

Gdy jednak przychodzi ochota konkretnie na tort orzechowo-kawowy, to trudno przekonać kogokolwiek do innej propozycji. Być może kilku smakoszy tortów uda się mimo wszystko namówić na degustację ciast, w których kawę zastąpiono alternatywnymi składnikami. Tort orzechowy z kremem kawowym to przecież nie jedyna smaczna popołudniowa przekąska! Istnieje wiele innych, a przy tym naprawdę zaskakujących przepisów na tort orzechowy. Ciekawych inspiracji dostarczy wam oczywiście Kuchnia Lidla:

Tort orzechowy bez mąki? To możliwe!

Wśród oryginalnych przepisów na tort orzechowy są też takie, dzięki którym dowiecie się, jak zrobić tort orzechowy bez mąki. I choć pomysł wydaje się z pozoru absurdalny, to naprawdę jest realny! Aby zrobić tort z orzechami, w którym nie będzie ani grama mąki, wystarczy zaledwie kilka składników. Wśród nich przewagę posiadają zmielone orzechy. Pozostałe na liście to m.in. jajka, cukier, proszek do pieczenia, masło czy mleko. Od czasu do czasu można więc pozwolić sobie na niecodzienną wersję ciasta. Zanim jednak to zrobicie, na początek warto wiedzieć, jak upiec tradycyjny tort orzechowy. Po wskazówki i porady udajcie się do niezawodnej Kuchni Lidla.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!