Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- duży blender
- trzy tortownice
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Przygotowujemy spody
W dużym blenderze umieszczamy 400 g orzechów włoskich i pokruszoną czekoladę. Blendujemy na proszek. Żółtka ucieramy ze 100 g cukru na puszystą masę, dodajemy masło i ucieramy do połączenia się składników. Białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Do masy z żółtek i cukru dosypujemy orzechowo-czekoladowy proszek i mieszamy. Dodajemy 1-2 łyżki piany, mieszamy. Dodajemy resztę ubitych białek z cukrem i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do wysmarowanych masłem lub wyłożonych papierem do pieczenia 3 tortownic. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu). Ciasto po wyjęciu z piekarnika musi ostygnąć. Gdy jest ciepłe, jest wilgotne.
Krok 2: Przygotowujemy masę jabłkową
Jabłka obieramy ze skórek, pozbawiamy szypułek oraz gniazd nasiennych i kroimy w drobne cząstki. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka, cukier i cynamon, mieszamy. Dusimy jabłka na małym ogniu, aż powstanie gęsta masa. Odstawiamy masę jabłkową do ostygnięcia.
Krok 3: Przygotowujemy miodowe orzechy
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy orzechy i dusimy, mieszając. Następnie dodajemy miód, mieszamy i wszystko dusimy 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia i układamy orzechy do ostygnięcia na papierze do pieczenia, zachowując odstępy.
Krok 4: Przygotowujemy masę czekoladową
Zamiast miodowych orzechów można przygotować masę czekoladową i wierzch udekorować orzechami włoskimi. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy śmietankę. Roztopioną czekoladę mieszamy z serkiem mascarpone, a następnie z ubitą śmietanką. Mieszamy delikatnie, by masa zachowała puszystość. Na paterze układamy pierwszy blat, na nim rozsmarowujemy połowę zimnej masy jabłkowej. Przykrywamy drugim blatem, rozsmarowujemy pozostałą masę jabłkową, kładziemy trzeci blat. Na wierzchu rozkładamy orzechy włoskie w miodzie lub rozsmarowujemy masę czekoladową i ozdabiamy orzechami włoskimi.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami
Trzy warstwy słodkiej bitej śmietany, czekoladowego ganaszu i świeżych owoców, a do tego czekoladowy biszkopt. Paweł Małecki zna przepis na tort idealny!
Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
Wypieki w amerykańskim stylu nie mogą się obyć bez masła orzechowego. Polecamy tort według pomysłu Pawła Małeckiego!
Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
Taki deser uświetni każdą okazję! Czekolada, orzechy włoskie, figi i słodka twarogowa masa tworzą wyśmienitą kompozycję.
Czekoladowy torcik z malinami
Efektowne ciasto składające się z puszystego, ciemnego biszkoptu, owocowej galaretki i gęstej, mocno czekoladowej polewy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Domek z piernika
- Kapusta z grochem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny makowiec
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kutia
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Piernik staropolski
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
2179 dni temu
Tort bardzo smaczny ale wykonanie niełatwe, czasochłonne no i ogólnie dosyć drogo wychodzi. Ale na przyjęciu wigilijnym smakował 😊🎄
odpowiedz
2178 dni temu
Bardzo się cieszymy i zachęcamy do wypróbowania kolejnych przepisów :)
2580 dni temu
Witam, Czy można upiec cisto w całości a po wystygnięciu przekroić na 3 blaty?
odpowiedz
2827 dni temu
gratuluje przepisu... a gdzie rozmiar tortownicy ?
odpowiedz
2825 dni temu
Tortownica ma rozmiar 22 cm