Czekoladowy tort orzechowo-jabłkowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • duży blender
  • trzy tortownice
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu)

Krok 1: Przygotowujemy spody

W dużym blenderze umieszczamy 400 g orzechów włoskich i pokruszoną czekoladę. Blendujemy na proszek. Żółtka ucieramy ze 100 g cukru na puszystą masę, dodajemy masło i ucieramy do połączenia się składników. Białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Do masy z żółtek i cukru dosypujemy orzechowo-czekoladowy proszek i mieszamy. Dodajemy 1-2 łyżki piany, mieszamy. Dodajemy resztę ubitych białek z cukrem i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do wysmarowanych masłem lub wyłożonych papierem do pieczenia 3 tortownic. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu). Ciasto po wyjęciu z piekarnika musi ostygnąć. Gdy jest ciepłe, jest wilgotne.

Krok 2: Przygotowujemy masę jabłkową

Jabłka obieramy ze skórek, pozbawiamy szypułek oraz gniazd nasiennych i kroimy w drobne cząstki. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka, cukier i cynamon, mieszamy. Dusimy jabłka na małym ogniu, aż powstanie gęsta masa. Odstawiamy masę jabłkową do ostygnięcia.

Krok 3: Przygotowujemy miodowe orzechy

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy orzechy i dusimy, mieszając. Następnie dodajemy miód, mieszamy i wszystko dusimy 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia i układamy orzechy do ostygnięcia na papierze do pieczenia, zachowując odstępy.

Krok 4: Przygotowujemy masę czekoladową

Zamiast miodowych orzechów można przygotować masę czekoladową i wierzch udekorować orzechami włoskimi. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy śmietankę. Roztopioną czekoladę mieszamy z serkiem mascarpone, a następnie z ubitą śmietanką. Mieszamy delikatnie, by masa zachowała puszystość. Na paterze układamy pierwszy blat, na nim rozsmarowujemy połowę zimnej masy jabłkowej. Przykrywamy drugim blatem, rozsmarowujemy pozostałą masę jabłkową, kładziemy trzeci blat. Na wierzchu rozkładamy orzechy włoskie w miodzie lub rozsmarowujemy masę czekoladową i ozdabiamy orzechami włoskimi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    2157 dni temu
    Tort bardzo smaczny ale wykonanie niełatwe, czasochłonne no i ogólnie dosyć drogo wychodzi. Ale na przyjęciu wigilijnym smakował 😊🎄

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2156 dni temu
    Bardzo się cieszymy i zachęcamy do wypróbowania kolejnych przepisów :)
  • Gość Gość
    2558 dni temu
    Witam, Czy można upiec cisto w całości a po wystygnięciu przekroić na 3 blaty?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2805 dni temu
    gratuluje przepisu... a gdzie rozmiar tortownicy ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2803 dni temu
    Tortownica ma rozmiar 22 cm

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!