Rodzinne przepisy - Risotto - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Wegańskie risotto z pieczarkami
Niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy nie, pokochasz to risotto. Jest kremowe, wyjątkowe i proste w przygotowaniu - takie połączenie cech sprawi, że przepis Kingi zagości u Ciebie na stałe.
Risotto alla milanese
Klasyka inspirowana kuchnią Mediolanu, wzbogacona o kilka dodatków, wg przepisu Karola Okrasy! Przygotuj wykwintne risotto z szafranem na wyjątkową okazję!
Risotto z grzybami
Klasyka w stylu włoskim dobra na każdą okazję. Spróbuj kremowego, grzybowego risotta z pieczarkami i borowikami.
Risotto z dynią
Przepis na pyszne risotto z dynią, podlewane białym winem i bulionem. Koniecznie wypróbuj!
Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
Kremowe risotto z mięsem indyka, orzeźwiającą cytryną i serkiem mascarpone według pomysłu Okrasy!
Jaki ryż do risotta?
Kluczową kwestią w przygotowywaniu risotta jest to, jaki ryż wybierzecie. Dlatego zastanawiając się, jakiego ryżu użyć do risotta, warto przy jego wyborze kierować się pochodzeniem potrawy. Włoski ryż do risotta, taki jak aborio czy carnaroli, gwarantuje, że przygotujecie prawdziwie włoski przysmak. A jeśli nie wiecie, jak dokładnie go przyrządzić, to sprawdźcie w przepisach Kuchni Lidla. Tam znajdziecie m.in. odpowiedź na dość popularne pytanie, a mianowicie – czy ryż do risotta powinno się gotować?
Risotto – przepisy
Klasyczne risotto, czyli risotto po mediolańsku, to danie bez żadnych dodatków, nie licząc oczywiście przypraw i odrobiny sera. Polska kuchnia uwielbia jednak modyfikować klasyczne przepisy i dlatego w rodzimej wersji przepisu na risotto znajdziecie dodatki w postaci różnego rodzaju mięsa i warzyw. Risotto wg przepisów, które znajdujecie najczęściej, będzie więc zawsze wzbogacone o inne składniki. Jeśli zastanawiacie się, z czym podawać risotto, to sprawdźcie koniecznie przepisy Kuchni Lidla. W nich znajdziecie informacje, które nie tylko wskażą Wam, z czym risotto smakuje najlepiej, ale również, ile czasu zajmuje jego przygotowanie.
Wśród najpopularniejszych odmian tego włoskiego dania znajduje się risotto z warzywami, np. z groszkiem czy z cukinią. Jeśli więc macie ochotę na taką właśnie wersję, to przepis znajdziecie poniżej:
- risotto ze szparagami: risotto szparagowe z kurczakiem
- risotto z dynią: risotto z dynią
- risotto ze szpinakiem: risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
Wegetarianom Kuchnia Lidla poleca w szczególności risotto grzybowe z pieczarkami i borowikami albo w wersji na słodko risotto czekoladowo-jabłkowe. Smakosze darów leśnego runa powinni także skosztować risotta z innymi grzybami, np. z kurkami.
Tych, których niespecjalnie interesuje risotto wegetariańskie, namawiamy do spróbowania risotta z kurczakiem lub z mielonym mięsem. Oczywiście o wiele łatwiej jest znaleźć przepisy na risotto z kurczakiem i warzywami czy też pieczarkami. Jeśli macie jednak ochotę na coś bardziej wykwintnego, to dzięki przepisowi Kuchni Lidla na risotto z krewetkami i szafranem możecie również spróbować risotta z owocami morza.