Rolady wielkanocne - przepisy i pomysły:

Wielkanoc

Rolady

wróć do Ciasta

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Zawijana słodycz, kryjąca w sobie pewien element zaskoczenia – tak w skrócie można zdefiniować roladę, czyli pulchne ciasto zawinięte w rulon. W istocie przygotowanie rolady na słodko to prawdziwe wyzwanie cukiernicze! Dlatego radzimy zajrzeć do Kuchni Lidla, gdzie znajdziecie nie tylko przepisy, ale także wiele cennych wskazówek.

Rolada na słodko – jak ją przyrządzić?

Przyrządzenie rolady na słodko wymaga precyzji, dlatego warto poświęcić chwilę czasu, aby dokładnie zapoznać się z przepisami i dowiedzieć się, jak krok po kroku wykonać i zawinąć ciasto. Bez względu na to, jaki smak rolady wybierzecie, przygotowanie każdej z nich powinniście rozpocząć od upieczenia ciasta. W przypadku rolady o smaku owocowym, np. jabłkowym czy truskawkowym, kluczowe znaczenie będzie miał mus wypełniający środek. Można w tym celu wykorzystać owoce mrożone albo takie z kompotu, a w sezonie oczywiście najlepiej świeże. Jeśli nie jesteście natomiast zwolennikami ciast owocowych, to zawsze pozostaje rolada czekoladowa czy kokosowa, a dla bardziej wprawnych cukierników również rolada bezowa.

Rolada z ciasta francuskiego

Roladę, a właściwie rolady, można przygotować też z ciasta francuskiego. W tym przypadku rulon ciasta francuskiego, wypełniony wcześniej przygotowanym farszem, należy pokroić na kilka równych części. Dzięki temu po ok. półgodzinnym pieczeniu można cieszyć się smakiem np. ślimaczków z jabłkami i cynamonem z ciasta francuskiego.

Rolada biszkoptowa na 5 sposobów

Najczęściej mamy do czynienia z roladą biszkoptową. Upieczenie biszkoptu to zazwyczaj pierwszy krok do sukcesu. Na późniejszym etapie ciasto biszkoptowe można wzbogacić o inne składniki, dodając np. owoce, krem, bitą śmietanę czy galaretkę. W Kuchni Lidla znajdziecie m.in. przepis na biszkoptową roladę z kremem kawowym i mandarynkami, ale również mnóstwo innych inspirujących pomysłów na przygotowanie tego deseru. Tylko spójrzcie!

Pamiętajcie, że owoców w musach możecie używać wymiennie. Jeśli więc nie dysponujecie akurat truskawkami czy wiśniami, to zaplanujcie np. roladę biszkoptową z jabłkami, a dodatkowo udekorujcie ją bitą śmietaną. Gdy natomiast nie przepadacie za wszelkimi rodzajami kremów i musów, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby upiec roladę biszkoptową z galaretką.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!