Żurek wielkanocny - przepisy - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Domowy zakwas na żurek
Lubisz tradycyjny smak wielkanocnych potraw? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj przepis Kingi na aromatyczny i pełen przypraw zakwas na żurek.
Żurek orientalny z białą kiełbasą
Żurek z orientalną nutą? Czemu nie! Takie połączenie smaków na pewno zasmakuje wielbicielom tajskiej kuchni. Podaj na Wielkanoc coś innego niż zwykle, by zaskoczyć bliskich!
Jarski żurek łemkowski
Niech przy wielkanocnym stole każdy znajdzie coś dla siebie! Sprawdź, jak smakuje jarski żurek łemkowski Karola Okrasy i ciesz się smakiem prawdziwej polskiej tradycji!
Tradycyjny żurek na zakwasie
Prawdziwy smak Świąt Wielkanocnych zaprosisz do kuchni razem z przepisem Karola! Podaj bliskim tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem.
Zakwas na żurek
Niech ta Wielkanoc będzie pełna tradycyjnych smaków! Przygotuj zakwas według przepisu Karola i wykorzystaj go jako bazę pysznego żurku!
Żurek z makaronem
Szukasz pomysłu na wegański żurek? Daria zdradzi Ci przepis, nie tylko na pyszny żurek, ale także domowy zakwas żytni!
Żurek chrzanowy z kiełbasą
Wielkanocne śniadanie smakuje najlepiej, kiedy rozpoczyna je domowy żurek z suszonymi grzybami i śląską kiełbasą.
Żurek – tradycyjna polska zupa – sprawdź nasz przepis!
W kuchni polskiej żurek doczekał się już wielu wersji przepisu. I choć różnią się one zazwyczaj szczegółami, to w każdej tradycyjnej recepturze znaleźć można stały składnik, jakim jest zakwas z mąki żytniej. Wyjątkiem jest żurek przyrządzany na maślance, w którym zakwas może zostać pominięty. Pozostałe produkty użyte do przygotowania zupy bywają już kwestią indywidualną. Spotkacie się więc z żurkiem z białą kiełbasą i z jajkiem, z ziemniakami, a nawet z takim podawanym w chlebie. Żurek możecie ugotować zarówno na bulionie warzywnym, jak i mięsnym, np. na żeberkach. Możliwości jest naprawdę sporo, a mimo tego żurek zawsze bazuje zwykle na prostym przepisie. Kilka sposobów możecie wypróbować razem z Kuchnią Lidla. Zajrzyjcie m.in. do sprawdzonych przepisów na domowy żurek babci oraz żurek chrzanowy z kiełbasą.
Jak zrobić zakwas na żurek?
Podstawą staropolskiego żurku jest zakwas, który przygotowuje się z użyciem mąki żytniej, wody, kilku skórek razowego chleba oraz przypraw, takich jak liście laurowe, ziele angielskie oraz czosnek. Uwierzcie, że jego smak jest po prostu niezastąpiony! Jeśli jednak nigdy nie mieliście okazji samodzielnie zrobić zakwasu, to sięgnijcie po wskazówki Kuchni Lidla. W przepisie na żurek z makaronem Daria Ładocha krok po kroku wyjaśnia, jak ugotować żurek z domowego zakwasu.
Lekki żurek – przepisy
Dodatek kiełbasy, boczku oraz jajek do żurku budzi u wielu osób wątpliwości co do tego, czy żurek jest zupą lekkostrawną. Otóż wszystko zależy od składników, na bazie których przygotujecie swoje wersje tej potrawy. Wystarczy przecież pominąć najbardziej kaloryczne elementy, aby – tak jak w przepisach Kuchni Lidla na żurek z makaronem oraz żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu – uzyskać jego lżejszą w trawieniu, wegetariańską, a nawet wegańską wersję. Osoby z nietolerancją glutenu ucieszy z pewnością fakt, że żurek może występować również w postaci bezglutenowej. Wystarczy mąkę żytnią w zakwasie zastąpić każdą inną, niezawierającą uczulającego składnika, np. mąką ryżową – i gotowe!