Ogórek

Choć ogórek jest warzywem znanym już starożytnym Egipcjanom, Grekom i Rzymianom, to na dobre zadomowił się w Europie dopiero na przełomie XVII i XVIII wieku. To właśnie wtedy król Ludwik XIV odważył się jako pierwszy rozpocząć jego hodowlę szklarniową. Ogórek to dziś jedno z najpopularniejszych warzyw i choć sezon na ogórki jest krótki, warto znaleźć czas w okresie wakacyjnym, by przyrządzić kilka specjałów z jego wykorzystaniem.

Dlaczego ogórek jest gorzki?

To właśnie za sprawą kukurbitacyny niektóre ogórki bywają gorzkie. Stężenie tej zbawiennej dla człowieka substancji, mającej właściwości antyrakowe, uzależnione jest od warunków uprawy warzyw. W niesprzyjających okolicznościach, do których należą m.in. susza czy duże wahania temperatur w ciągu doby, ogórek produkuje w reakcji obronnej związki chemiczne, które nadają mu gorzkawy posmak.

Co zrobić, żeby ogórek nie był gorzki?

Ogórki nie zawsze muszą być jednak gorzkie, a przynajmniej nie wszystkie. Należy je tylko właściwie uprawiać. Łatwo powiedzieć, trudniej wykonać, bowiem zapewnienie optymalnych warunków wzrostu tym warzywom polega na ich regularnym nawadnianiu i utrzymaniu w miarę stałej temperatury powietrza. Dlatego najlepiej zasiać je dopiero w maju, gdy ryzyko wystąpienia wiosennych przymrozków jest niewielkie.

Jak obierać ogórek?

Jeśli już, niestety, mamy do czynienia z gorzkimi ogórkami, to najłatwiejszym sposobem na pozbycie się niechcianej goryczy jest ich właściwe obranie. Kukurbitacyny gromadzą się w ciemniejszej końcówce warzywa, dlatego aby zapobiec ich rozprzestrzenianiu się, wystarczy rozpocząć obieranie ogórka od jego jaśniejszego końca. Dobrym rozwiązaniem okaże się także odcięcie końcówek ogórka przed zdjęciem skórki.

Ile kalorii ma ogórek?

Ogórek należy do niskokalorycznych warzyw, co z pewnością ucieszy osoby będące na diecie. W 100 g zielonego ogórka znajduje się zaledwie 15 kcal. Taką liczbę kalorii spalimy w mgnieniu oka, leżąc do góry brzuchem przez mniej więcej pół godziny.

Ile kalorii ma ogórek kiszony?

Osobom liczącym każdą kalorię polecamy ogórki kiszone. W procesie kiszenia ogórki tracą cukry i dzięki temu są jeszcze mniej kaloryczne. W ten sposób osiągniemy wartość bliską 10 kcal.

Ile kalorii ma ogórek konserwowy?

Konserwowanie ogórków, które nadaje im ostrzejszy, octowy posmak, powoduje, że warzywa te przybierają na wadze. W 100 g ogórka konserwowego znajdziemy więc już 26 kcal, co oczywiście nadal nie jest wielką wartością.

Ile kalorii ma ogórek małosolny?

Ogórek małosolny, czyli niezupełnie ukwaszony, ma mniej kalorii niż surowy, ale więcej niż całkowicie ukiszony. W 100 g ogórka małosolnego znajduje się bowiem 11 kcal.

Ile kalorii ma ogórek gruntowy?

Ogórek gruntowy, mimo iż jest o wiele mniejszy od szklarniowego, odznacza się zbliżoną kalorycznością. W 100 g ogórka gruntowego jest ok. 14 kcal. Aby go nieco odchudzić, warto więc poddać go procesowi kiszenia.

Jak zrobić ogórki małosolne?

Do przygotowania ogórków małosolnych potrzebujemy ok. 1 kg ogórków gruntowych, soli, wody oraz przypraw. Najlepiej wybrać ogórki o zbliżonej wielkości, aby mieć pewność, że po określonym czasie fermentacji nie będą różniły się pod względem smaku. Do glinianego naczynia lub dużego słoika wkładamy umyte ogórki, a następnie dodajemy:

  • liście oraz korzenie chrzanu,
  • łodygi i kwiaty kopru,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • gorczycę,
  • opcjonalnie: kilka liści czarnej porzeczki, wiśni, winorośli lub dębu.

Całość zalewamy roztworem wody i soli. Naczynie z ogórkami odstawiamy na 2-5 dni w ciepłe miejsce (o temperaturze ok. 18-20°C) i czekamy, aż ogórki zmienią kolor na jaśniejszy.

Ile soli dodać do ogórków małosolnych?

Najlepiej sporządzić zalewę do ogórków w proporcji 1 : 1 (1 łyżka soli na 1 litr wody). Ponieważ ogórki mogą być różnej wielkości, warto przygotować nieco więcej zalewy, aby mieć pewność, że wszystkie zostaną nią całkowicie pokryte.

Jak zrobić ogórki kiszone?

Ogórki kiszone przygotowujemy tak samo jak ogórki małosolne. Przepis na oba rodzaje ogórków nie różni się nawet listą składników. Ogórki kiszone wymagają jedynie dłuższego czasu fermentacji. Po ok. 2 tygodniach możemy cieszyć się gotowymi ogórkami kiszonymi.

Ile soli dodać do ogórków kiszonych?

Zalewa do ogórków kiszonych wymaga, aby do wody dodać taką samą ilość soli jak w przypadku ogórków małosolnych. Zaleca się więc, aby na 1 litr wody dać 1 łyżkę soli. I tak jak w przypadku ogórków małosolnych należy pamiętać, aby ilość zalewy dostosować do wielkości ogórków.

Jak zatem widać, ogórki warto zajadać pod każdą postacią. Surowe można wykorzystać do przyrządzenia zarówno mizerii, będącej znakomitym dodatkiem do mięs, jak i wielu sałatek, np. łącząc ogórki z awokado i szynką prosciutto. Jeśli tylko umiejętnie je przygotujemy, pozbywając się goryczy dzięki sprytnym sztuczkom, to z pewnością zasłużą na miano smacznej przekąski.

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram