Pomidor - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
1 2 3 4 5 6 7 »
<p>W Europie początkowo był uprawiany dla ozdoby, dziś trudno sobie wyobrazić bez niego wiele potraw. Pomidor to gł&oacute;wny bohater kuchni włoskiej i hiszpańskiej. W Hiszpanii ma nawet swoje święto o nazwie La Tomatina. Ważną rolę odgrywa r&oacute;wnież w polskiej kuchni i ma licznych zwolennik&oacute;w pomidorowych wariacji.</p>

Co to jest pomidor?

Pomidor to roślina jednoroczna z rodziny psiankowatych. Jej pierwsze uprawy odnotowano w Ameryce Południowej, najprawdopodobniej w okolicach Andów. Dziś dostępnych jest wiele odmian pomidora, różniących się między sobą kształtem, miękkością, smakiem, a nawet kolorem. Powszechnie znany z czerwonej barwy pomidor spotykany jest również w kolorze pomarańczowym fioletowym, żółtym, zielonym, a nawet czarnym. Co ciekawe, dla wielu z nas pomidor to warzywo, jednak z botanicznego punktu widzenia jest to owoc!

Co zawiera pomidor?

Pomidor zawiera całą gamę witamin oraz minerałów. Jednak jednym z ważniejszych związków występujących w pomidorach jest likopen. Ten naturalny barwnik, nadający pomidorom wyrazisty czerwony kolor, wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Likopen powstaje pod wpływem temperatury, dlatego pomidory przetworzone w formie sosów czy przecierów zawierają znacznie więcej tego składnika niż te surowe.

Jakie witaminy ma pomidor?

Pomidor jest bogaty w witaminę C, która wzmacnia odporność. Średniej wielkości pomidor pokrywa nawet 30% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ponadto pomidor dostarcza sporej dawki witamin z grupy B wpływających korzystnie na metabolizm oraz układ nerwowy.

Dlaczego nie należy łączyć pomidora i ogórka?

Wydawałoby się, że pomidor i ogórek to dobrana para, zwłaszcza kiedy przygotowujemy kanapki czy sałatki. Tymczasem nie powinno łączyć się świeżego ogórka z pomidorami czy innymi warzywami bogatymi w witaminę C. Ogórek bowiem w swoim składzie zawiera enzym, który dezaktywuje witaminę C. Zasada ta dotyczy tylko świeżego ogórka. Zjawisko to nie występuje po połączeniu pomidorów z ogórkiem konserwowym, małosolnym czy kiszonym.

Co ma więcej potasu – banan czy pomidor?

Pomidory zawierają mniejszą ilość potasu niż banany. W 100 g pomidora znajdziemy ok. 237 mg potasu, podczas gdy w tej samej porcji banana występuje on w dawce bliskiej 360 mg. Poszukując dobrego źródła potasu, warto jednak kierować się przy okazji kalorycznością. W tym przypadku pomidor, jako warzywo, będzie zawsze na pozycji wygranej.

Ile kalorii ma pomidor?       

Pomidor to lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo, dlatego polecany jest w szczególności osobom będącym na diecie. W 100 g tego warzywa znajduje się zaledwie 18 kcal. Na dodatek pomidor składa się w 94% z wody, więc skutecznie ugasi pragnienie, nie powodując przy tym skutków ubocznych w postaci dodatkowych kilogramów.

Ile kalorii ma pomidor koktajlowy?              

Pomidor koktajlowy nie różni się kalorycznością od pomidora tradycyjnego. 100 g pomidorów koktajlowych to nadal 18 kcal.

Ile cukru ma pomidor?

Pomidor ze względu na swą niską kaloryczność zawiera niewielką ilość cukrów, które występują w jego składzie w postaci glukozy i fruktozy. W 100 g pomidorów znajduje się zaledwie 1,26 g glukozy oraz 1,37 g fruktozy. Ilość cukrów w pomidorach uzależniona jest od warunków uprawy, pory roku, a nawet etapu ich dojrzewania.

Jak przechowywać pomidory?

Pomidory, wbrew pozorom, nie lubią lodówki ani też foliowych torebek. W takich warunkach szybciej dojrzewają, a tym samym stają się znacznie bardziej podatne na psucie i gnicie. Najlepiej zatem przechowywać je luzem, w misach lub jeszcze lepiej – rozłożone na talerzach, aby nie stykały się wzajemnie. Optymalna temperatura dla pomidorów to 10-12°C, a zatem wyższa niż ta w lodówce, ale niższa od zazwyczaj panującej w kuchni. Trudno jest sprostać takim wymaganiom, dlatego łatwiej po prostu kupować ich mniej, a częściej.

Co zrobić z pomidorów?

W kuchni pomidory mogą okazać się źródłem inspiracji. Można wykorzystać je naprawdę na wiele sposobów. Rozpoczynając od różnego rodzaju konfitur, passat i przecierów, a kończąc na sosach i zupach. Jeśli macie ochotę zachować ich aromatyczny smak na dłużej, polecamy nietypowe przetwory, np. połączenie pomidorów i curry w konfiturze albo słodki dżem z pomidorów. Szczęściarzom, którzy akurat gotują w sezonie, przypominamy, że pomidor to znakomity składnik sałatki, np. z roszponką i greckim serem, czy też szybkiej przekąski na bazie ciasta francuskiego. Tradycjonalistom rekomendujemy dania makaronowe z pomidorem w roli głównej albo włoskie specjały, takie jak lasagne czy pizza. Dla zwolenników klasyki zachowaliśmy coś na koniec, czyli zupę pomidorową, która na stałe zagościła w polskiej kuchni. A jaka pomidorowa jest najlepsza? Oczywiście, że…

Przepis na pomidorową jak u mamy!

Pyszna i gorąca zupa, zwłaszcza w chłodne, zimowe popołudnie lub wieczór, to niezmiennie nasuwające się skojarzenie z maminą kuchnią przepełnioną nie tylko aromatem, ale również pełną ciepła atmosferą. Utarło się przekonanie, że pomidorowa jak u mamy może być tylko jedna i nie można jej podrobić. Zapewne wiele zatroskanych mam byłoby dumnych, słysząc takie stwierdzenie.  Jednak musimy je nieco sprostować. Otóż, ten pilnie strzeżony przepis na zupę pomidorową został już dawno puszczony w obieg i aktualnie posiada nawet kilka wersji. Która jest zatem najlepsza?

Jak zrobić pomidorową?

Najczęściej bazą zupy pomidorowej jest rosół. I choć bulion to podstawa dobrej zupy, niekoniecznie musi on powstać w wyniku gotowania mięsa. W wersji nowoczesnej równie dobrze nadają się do tego warzywa. Wystarczy więc ugotować bulion mięsny lub warzywny, dodać przecier lub passatę pomidorową i całość ponownie doprowadzić do wrzenia. Na koniec, wedle uznania, zagęszczamy zupę śmietaną i mąką pszenną i znów zagotowujemy. Podajemy z ryżem lub makaronem. Dekorujemy kleksem śmietany i listkami bazylii.

Popularność pomidora w polskiej kuchni jest tak oczywista, że mało kto pyta o celowość jego użycia. To przecież takie wartościowe i wdzięczne... No właśnie, co? Warzywo czy owoc? To pytanie rodzi zdecydowanie większe dylematy. Z kulinarnego punktu widzenia pomidor, głównie za sprawą niskiej zawartości cukrów, zalicza się do warzyw. Dla botanika to jednak nic innego jak owoc.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!