Pomidor - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Szakszuka z chorizo i oliwkami
Dla tego śniadania chce się wstawać z łóżka! Szakszuka ze świeżych pomidorów z dodatkiem aromatycznego chorizo zabierze Cię o poranku do kuchni pełnej słońca.
Gnocchi z kurczakiem i warzywami
Kremowy i pełen smaku sos, a w nim delikatne gnocchi, kawałki piersi kurczaka i warzywa. Czy to nie brzmi, jak idealny pomysł na ciepły posiłek dla całej rodziny? Koniecznie sprawdźcie, jak go przygotować!
Obiad jednoblaszkowy z tofu
Obiad z jednej blaszki – pyszne pieczone warzywa oraz tofu zapiekane w sosie BBQ posypane chrupiącymi orzechami pekan. Wypróbuj w swojej kuchni!
Hummus grzybowy
Nietypowe połączenie smaków – wyrazisty hummus z dodatkiem kremu grzybowego! To niesamowicie pyszne danie ma szansę zagościć na Twoim świątecznym stole.
Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
Rozgrzewająca, regionalna zupa z zaskakującym dodatkiem suszonych pomidorów i pieczonymi pulpetami z karpia. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny lub jedno z dań serwowanych podczas kolacji wigilijnej. Wypróbuj przepis Karola i przekonaj się, jaka jest pyszna!
Vol-au-vent (korpusy z ciasta francuskiego) z ubijaną fetą
Vol-au-vent to przekąska z ciasta francuskiego. Gotowe korpusy Kinga nafaszerowała kremem z ubijanej fety. To łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska, która zachwyci Twoich gości!
Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
Biała fasola to nie tylko fasolka po bretońsku! Wypróbuj nasz przepis, w którym połączyliśmy ją z kurczakiem, marchewką i kukurydzą. To pomysł na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny.
Świąteczna focaccia
Focaccia na święta? W Kuchni Lidla wszystko jest możliwe! Wypróbuj przepis Kingi i przygotuj aromatyczną przekąskę, inspirowaną włoską kuchnią.
Ryba po japońsku
Ryba po japońsku, czyli ryba w pomidorach z dodatkiem papryki konserwowej i ogórka konserwowego. Danie to łączy w sobie smak umami kojarzący się z kuchnią Dalekiego Wschodu ze smakami znanymi z naszej rodzimej kuchni polskiej. Smażona ryba zatopiona w słodko-kwaśnym sosem z nutą pikantności idealnie sprawdzi się na szybką przekąskę, jak i wigilijny stół. Jak przygotować rybę po japońsku?
Wegetariańska zapiekanka pasterska
Skuś się na to idealne danie na chłodny dzień! Przygotuj wegetariańską wersję zapiekanki pasterskiej w brytyjskim stylu i rozgrzej się sycącą porcją soczewicy pod kołderką z ziemniaczanego purée.
Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami
Aromatyczny makaron z sosem z pomidorków koktajlowych i dodatkiem tuńczyka i karczochów. To prosty i szybki obiad, który dzięki kilku wyśmienitym dodatkom zmienia się w wykwintne danie.
Ognisty kebab z marynowaną papryką i pitą
Obudź w sobie wojownika i wyrusz w przygodę rodem z legend! Pozwól, aby aromatyczne przyprawy i niezwykłe smaki przeniosły Cię do krainy, w której piasek szepcze cenne tajemnice.
Co to jest pomidor?
Pomidor to roślina jednoroczna z rodziny psiankowatych. Jej pierwsze uprawy odnotowano w Ameryce Południowej, najprawdopodobniej w okolicach Andów. Dziś dostępnych jest wiele odmian pomidora, różniących się między sobą kształtem, miękkością, smakiem, a nawet kolorem. Powszechnie znany z czerwonej barwy pomidor spotykany jest również w kolorze pomarańczowym fioletowym, żółtym, zielonym, a nawet czarnym. Co ciekawe, dla wielu z nas pomidor to warzywo, jednak z botanicznego punktu widzenia jest to owoc!
Co zawiera pomidor?
Pomidor zawiera całą gamę witamin oraz minerałów. Jednak jednym z ważniejszych związków występujących w pomidorach jest likopen. Ten naturalny barwnik, nadający pomidorom wyrazisty czerwony kolor, wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Likopen powstaje pod wpływem temperatury, dlatego pomidory przetworzone w formie sosów czy przecierów zawierają znacznie więcej tego składnika niż te surowe.
Jakie witaminy ma pomidor?
Pomidor jest bogaty w witaminę C, która wzmacnia odporność. Średniej wielkości pomidor pokrywa nawet 30% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ponadto pomidor dostarcza sporej dawki witamin z grupy B wpływających korzystnie na metabolizm oraz układ nerwowy.
Dlaczego nie należy łączyć pomidora i ogórka?
Wydawałoby się, że pomidor i ogórek to dobrana para, zwłaszcza kiedy przygotowujemy kanapki czy sałatki. Tymczasem nie powinno łączyć się świeżego ogórka z pomidorami czy innymi warzywami bogatymi w witaminę C. Ogórek bowiem w swoim składzie zawiera enzym, który dezaktywuje witaminę C. Zasada ta dotyczy tylko świeżego ogórka. Zjawisko to nie występuje po połączeniu pomidorów z ogórkiem konserwowym, małosolnym czy kiszonym.
Co ma więcej potasu – banan czy pomidor?
Pomidory zawierają mniejszą ilość potasu niż banany. W 100 g pomidora znajdziemy ok. 237 mg potasu, podczas gdy w tej samej porcji banana występuje on w dawce bliskiej 360 mg. Poszukując dobrego źródła potasu, warto jednak kierować się przy okazji kalorycznością. W tym przypadku pomidor, jako warzywo, będzie zawsze na pozycji wygranej.
Ile kalorii ma pomidor?
Pomidor to lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo, dlatego polecany jest w szczególności osobom będącym na diecie. W 100 g tego warzywa znajduje się zaledwie 18 kcal. Na dodatek pomidor składa się w 94% z wody, więc skutecznie ugasi pragnienie, nie powodując przy tym skutków ubocznych w postaci dodatkowych kilogramów.
Ile kalorii ma pomidor koktajlowy?
Pomidor koktajlowy nie różni się kalorycznością od pomidora tradycyjnego. 100 g pomidorów koktajlowych to nadal 18 kcal.
Ile cukru ma pomidor?
Pomidor ze względu na swą niską kaloryczność zawiera niewielką ilość cukrów, które występują w jego składzie w postaci glukozy i fruktozy. W 100 g pomidorów znajduje się zaledwie 1,26 g glukozy oraz 1,37 g fruktozy. Ilość cukrów w pomidorach uzależniona jest od warunków uprawy, pory roku, a nawet etapu ich dojrzewania.
Jak przechowywać pomidory?
Pomidory, wbrew pozorom, nie lubią lodówki ani też foliowych torebek. W takich warunkach szybciej dojrzewają, a tym samym stają się znacznie bardziej podatne na psucie i gnicie. Najlepiej zatem przechowywać je luzem, w misach lub jeszcze lepiej – rozłożone na talerzach, aby nie stykały się wzajemnie. Optymalna temperatura dla pomidorów to 10-12°C, a zatem wyższa niż ta w lodówce, ale niższa od zazwyczaj panującej w kuchni. Trudno jest sprostać takim wymaganiom, dlatego łatwiej po prostu kupować ich mniej, a częściej.
Co zrobić z pomidorów?
W kuchni pomidory mogą okazać się źródłem inspiracji. Można wykorzystać je naprawdę na wiele sposobów. Rozpoczynając od różnego rodzaju konfitur, passat i przecierów, a kończąc na sosach i zupach. Jeśli macie ochotę zachować ich aromatyczny smak na dłużej, polecamy nietypowe przetwory, np. połączenie pomidorów i curry w konfiturze albo słodki dżem z pomidorów. Szczęściarzom, którzy akurat gotują w sezonie, przypominamy, że pomidor to znakomity składnik sałatki, np. z roszponką i greckim serem, czy też szybkiej przekąski na bazie ciasta francuskiego. Tradycjonalistom rekomendujemy dania makaronowe z pomidorem w roli głównej albo włoskie specjały, takie jak lasagne czy pizza. Dla zwolenników klasyki zachowaliśmy coś na koniec, czyli zupę pomidorową, która na stałe zagościła w polskiej kuchni. A jaka pomidorowa jest najlepsza? Oczywiście, że…
Przepis na pomidorową jak u mamy!
Pyszna i gorąca zupa, zwłaszcza w chłodne, zimowe popołudnie lub wieczór, to niezmiennie nasuwające się skojarzenie z maminą kuchnią przepełnioną nie tylko aromatem, ale również pełną ciepła atmosferą. Utarło się przekonanie, że pomidorowa jak u mamy może być tylko jedna i nie można jej podrobić. Zapewne wiele zatroskanych mam byłoby dumnych, słysząc takie stwierdzenie. Jednak musimy je nieco sprostować. Otóż, ten pilnie strzeżony przepis na zupę pomidorową został już dawno puszczony w obieg i aktualnie posiada nawet kilka wersji. Która jest zatem najlepsza?
Jak zrobić pomidorową?
Najczęściej bazą zupy pomidorowej jest rosół. I choć bulion to podstawa dobrej zupy, niekoniecznie musi on powstać w wyniku gotowania mięsa. W wersji nowoczesnej równie dobrze nadają się do tego warzywa. Wystarczy więc ugotować bulion mięsny lub warzywny, dodać przecier lub passatę pomidorową i całość ponownie doprowadzić do wrzenia. Na koniec, wedle uznania, zagęszczamy zupę śmietaną i mąką pszenną i znów zagotowujemy. Podajemy z ryżem lub makaronem. Dekorujemy kleksem śmietany i listkami bazylii.
Popularność pomidora w polskiej kuchni jest tak oczywista, że mało kto pyta o celowość jego użycia. To przecież takie wartościowe i wdzięczne... No właśnie, co? Warzywo czy owoc? To pytanie rodzi zdecydowanie większe dylematy. Z kulinarnego punktu widzenia pomidor, głównie za sprawą niskiej zawartości cukrów, zalicza się do warzyw. Dla botanika to jednak nic innego jak owoc.