Triki kulinarne
Czym jest glazurowanie? Czy jest na to przepis? Jakie triki kulinarne i sposoby wykorzystać? Jak ugotować jajko idealne i czy istnieje skuteczny sposób na obieranie cebuli bez ronienia łez? Poznaj lifehacki i porady kuchenne naszych kucharzy.
Rozpalamy pod grillem!
Podstawą udanego grilla jest dobrze rozpalony, utrzymujący temperaturę brykiet. Dzięki temu upieczesz idealne dania.
Jak długo marynować mięso na grill?
Kilka godzin czy kilka minut? Czas marynowania mięsa zależy od jego wielkości. Dokładnie wyjaśnia to Karol Okrasa.
Jak kroić zioła?
Perfekcyjne krojenie ziół nie musi być trudne. Dzięki prostemu trikowi posiekasz je już w kilka sekund. Sprawdź jak!
Jak przygotować bakłażana?
Dawniej bakłażan nosił również nazwę „szalonego jabłka”, ponieważ wierzono, że jego spożycie wywoływało szaleństwo. Prawda jest jednak taka, że oszaleć można jedynie na punkcie jego obłędnego smaku!
Jak przygotować schab?
Zobacz triki i dowiedz się, jak rozbijać mięso i co zrobić, żeby plastry schabu zachowały idealny kształt podczas smażenia.
6 zasad smażenia steku z polędwicy wołowej
Usmażenie perfekcyjnego steku to prawdziwa sztuka. Możesz ją opanować! Wystarczy, że poznasz kilka prostych zasad.
Serwetka, która "kica" po wielkanocnym stole.
Wystrój świątecznego stołu jest niemal tak samo ważny jak serwowane dania. Wypróbuj nasz pomysł na kicającą serwetkę.
Jak dobrze usmażyć pieczarkę?
Wystarczy zastosować jeden trik, by sprawić, że pieczarki smażone na patelni będą miękkie i apetyczne. Sprawdź go!
Jak zmierzyć temperaturę oleju?
Nie musisz mieć specjalnego termometru, żeby zmierzyć temperaturę oleju. Jak więc to zrobić? Poznaj nasz trik!
Trybowanie
Naucz się sztuki trybowania i przygotuj pyszne, delikatne mięso pozbawione kości. To naprawdę nie jest trudne!
Jak zrobić delikatne ziemniaczane purée?
Purée ziemniaczane to doskonały dodatek do potraw. Sprawdź, jak je przygotować, by miało gładką, aksamitną konsystencję.