Triki kulinarne
Czym jest glazurowanie? Czy jest na to przepis? Jakie triki kulinarne i sposoby wykorzystać? Jak ugotować jajko idealne i czy istnieje skuteczny sposób na obieranie cebuli bez ronienia łez? Poznaj lifehacki i porady kuchenne naszych kucharzy.
Rozpalamy pod grillem!
Podstawą udanego grilla jest dobrze rozpalony, utrzymujący temperaturę brykiet. Dzięki temu upieczesz idealne dania.
![Rozpalamy pod grillem!](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2b0ff2d139ab-ac5608ffa3-KW17_KO_Skuteczne rozpalanie grilla i podtrzymywanie zaru.webp)
Jak długo marynować mięso na grill?
Kilka godzin czy kilka minut? Czas marynowania mięsa zależy od jego wielkości. Dokładnie wyjaśnia to Karol Okrasa.
![Jak długo marynować mięso na grill?](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5926eb6482c3-fb8ff8d8ca-KW17_KO_Jak dlugo marynowac mieso na grill.webp)
Jak kroić zioła?
Perfekcyjne krojenie ziół nie musi być trudne. Dzięki prostemu trikowi posiekasz je już w kilka sekund. Sprawdź jak!
![Jak kroić zioła?](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e6906d458cdb-a84d797234-krojenie-ziol.webp)
Jak przygotować bakłażana?
Dawniej bakłażan nosił również nazwę „szalonego jabłka”, ponieważ wierzono, że jego spożycie wywoływało szaleństwo. Prawda jest jednak taka, że oszaleć można jedynie na punkcie jego obłędnego smaku!
![Jak przygotować bakłażana?](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9c9f2f7dc229-b0472b07fc-KW16_KO_przygotowanie_baklazana.webp)
Jak przygotować schab?
Zobacz triki i dowiedz się, jak rozbijać mięso i co zrobić, żeby plastry schabu zachowały idealny kształt podczas smażenia.
![Jak przygotować schab?](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/0804ae8f6ba9-89fdff4d9f-KW16_KO_jak_przygotowac_plastry_schabu.webp)
6 zasad smażenia steku z polędwicy wołowej
Usmażenie perfekcyjnego steku to prawdziwa sztuka. Możesz ją opanować! Wystarczy, że poznasz kilka prostych zasad.
![6 zasad smażenia steku z polędwicy wołowej](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8fbd201e7b94-5deb3224c4-Rumpsteak-mit-Chimichurri.webp)
Serwetka, która "kica" po wielkanocnym stole.
Wystrój świątecznego stołu jest niemal tak samo ważny jak serwowane dania. Wypróbuj nasz pomysł na kicającą serwetkę.
![Serwetka, która "kica" po wielkanocnym stole.](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9cbfa957ae44-84896fcd20-mmm.webp)
Jak dobrze usmażyć pieczarkę?
Wystarczy zastosować jeden trik, by sprawić, że pieczarki smażone na patelni będą miękkie i apetyczne. Sprawdź go!
![Jak dobrze usmażyć pieczarkę?](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ccdafd704f8a-f56400fcaf-triki-kanapki.webp)
Jak zmierzyć temperaturę oleju?
Nie musisz mieć specjalnego termometru, żeby zmierzyć temperaturę oleju. Jak więc to zrobić? Poznaj nasz trik!
![Jak zmierzyć temperaturę oleju?](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3ae4c9e31dab-5f9bdd2c24-KW40_PB_temperatura_oleju.webp)
Trybowanie
Naucz się sztuki trybowania i przygotuj pyszne, delikatne mięso pozbawione kości. To naprawdę nie jest trudne!
![Trybowanie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/66788aad1aad-ffd28bff14-KW46_KO_trybowanie_udek.webp)
Jak zrobić delikatne ziemniaczane purée?
Purée ziemniaczane to doskonały dodatek do potraw. Sprawdź, jak je przygotować, by miało gładką, aksamitną konsystencję.
![Jak zrobić delikatne ziemniaczane purée?](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ebb37323f2eb-093320d694e1-shutterstock_303901985_1250x700_jak_zrobic_puree_kw07_2019.webp)