Triki kulinarne
Czym jest glazurowanie? Czy jest na to przepis? Jakie triki kulinarne i sposoby wykorzystać? Jak ugotować jajko idealne i czy istnieje skuteczny sposób na obieranie cebuli bez ronienia łez? Poznaj lifehacki i porady kuchenne naszych kucharzy.
Szumowanie – co to, po co?
Podczas gotowania konfitur na ich powierzchni zbiera się niechciana piana. Paweł Małecki tłumaczy, jak się jej pozbyć.
![Szumowanie – co to, po co?](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8688a79507dc-c371fe4436-Cukiernik_Trik_19_960x540.webp)
Pasteryzacja na sucho
Pasteryzacja na sucho to sposób na utrwalenie domowych przetworów. Dowiedz się, jak ją przeprowadzić w piekarniku.
![Pasteryzacja na sucho](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/927a5c6d1ae9-df12dd9ee3-Cukiernik_Trik_22_960x540.webp)
Pasteryzacja na mokro i tyndalizacja
Dowiedz się, jak przeprowadzić pasteryzację na mokro, i co zrobić, by mieć pewność, że słoiki są szczelnie zamknięte.
![Pasteryzacja na mokro i tyndalizacja](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/917cdc6ee2a6-4902aa7451-Cukiernik_Trik_23_960x540.webp)
Jak wybierać owoce do przetworów?
Chcesz przygotować domową konfiturę, mus lub sok? Sprawdź, czym należy się kierować, wybierając owoce do przetworów.
![Jak wybierać owoce do przetworów?](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/564f92572faf-f652568e63-Cukiernik_Trik_15_960x540.webp)
Ugotuj idealne jajko!
Wbrew pozorom ugotowanie doskonałego jajka nie zawsze jest łatwe. Co zrobić, by skorupka nie pękała? Radzi Karol Okrasa.
![Ugotuj idealne jajko!](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a3182ae5d041-db3ec19e35-gotowanie jajek-trik.webp)
Jaja marmurkowe
Przygotuj jajka na twardo, które mają nie tylko pyszny smak, ale i atrakcyjny wygląd. Pomogą Ci w tym naturalne barwniki.
![Jaja marmurkowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3f834268312d-b3a1486d67-jajaka marmurkowe - trik.webp)
Karmelizowanie orzechów
Karmelizowane orzechy to świetny dodatek do deserów i doskonały pomysł na chrupiącą przekąskę. Dowiedz się, jak je zrobić!
![Karmelizowanie orzechów](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a1430446658f-47fde81edd-Okrasa 1.webp)
Jak zrobić samemu masło klarowane?
Masło klarowane to wyrazisty i delikatny dodatek, który zawsze warto mieć w kuchni. Przygotujesz je w kilka chwil!
![Jak zrobić samemu masło klarowane?](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/0bb6b0cddafe-16630d7e18-masło-karowane.webp)
Domowy cukier waniliowy
Słodki i aromatyczny dodatek, niezastąpiony przy pieczeniu ciast i przygotowywaniu deserów. Zrób go własnoręcznie!
![Domowy cukier waniliowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3a75c3068871-ebe617ae27-05 cukier waniliowy.webp)
Aromatyczny ekstrakt waniliowy
Bardzo szybki i prosty sposób na przyrządzenie aromatycznego ekstraktu z wanilii. Z pewnością przyda Ci się w kuchni!
![Aromatyczny ekstrakt waniliowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/172a55a3dd6e-84d0d8ef9f-06 ekstrakt waniliowy.webp)
Pierniczkowe witraże
Prosty sposób na smaczne ciasteczka z pomysłową dekoracją ciasteczek. Paweł Małecki zdradza sekret landrynkowych witraży.
![Pierniczkowe witraże](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5a355da3acc3-f542ce6d4e-02 piernik z witrazem.webp)
Pierniczki na choinkę
Jeśli marzysz o choince udekorowanej w ręcznie zdobione pierniczki, zajrzyj do Kuchni Lidla i dowiedz się, jak przygotować te oryginalne ozdoby choinkowe!
![Pierniczki na choinkę](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5d39e7030a27-35744845be-01 dekorowanie piernikow.webp)