Triki kulinarne
Czym jest glazurowanie? Czy jest na to przepis? Jakie triki kulinarne i sposoby wykorzystać? Jak ugotować jajko idealne i czy istnieje skuteczny sposób na obieranie cebuli bez ronienia łez? Poznaj lifehacki i porady kuchenne naszych kucharzy.
Jak przygotować słoiki do przetworów?
Chcesz zrobić domowe przetwory? Nie zapomnij o przygotowaniu słoików! Czyste i bezpieczne naczynia to gwarancja sukcesu.

Szumowanie – co to, po co?
Podczas gotowania konfitur na ich powierzchni zbiera się niechciana piana. Paweł Małecki tłumaczy, jak się jej pozbyć.

Pasteryzacja na sucho
Pasteryzacja na sucho to sposób na utrwalenie domowych przetworów. Dowiedz się, jak ją przeprowadzić w piekarniku.

Pasteryzacja na mokro i tyndalizacja
Dowiedz się, jak przeprowadzić pasteryzację na mokro, i co zrobić, by mieć pewność, że słoiki są szczelnie zamknięte.

Jak wybierać owoce do przetworów?
Chcesz przygotować domową konfiturę, mus lub sok? Sprawdź, czym należy się kierować, wybierając owoce do przetworów.

Ugotuj idealne jajko!
Wbrew pozorom ugotowanie doskonałego jajka nie zawsze jest łatwe. Co zrobić, by skorupka nie pękała? Radzi Karol Okrasa.

Jaja marmurkowe
Przygotuj jajka na twardo, które mają nie tylko pyszny smak, ale i atrakcyjny wygląd. Pomogą Ci w tym naturalne barwniki.

Karmelizowanie orzechów
Karmelizowane orzechy to świetny dodatek do deserów i doskonały pomysł na chrupiącą przekąskę. Dowiedz się, jak je zrobić!

Jak zrobić samemu masło klarowane?
Masło klarowane to wyrazisty i delikatny dodatek, który zawsze warto mieć w kuchni. Przygotujesz je w kilka chwil!

Domowy cukier waniliowy
Słodki i aromatyczny dodatek, niezastąpiony przy pieczeniu ciast i przygotowywaniu deserów. Zrób go własnoręcznie!

Aromatyczny ekstrakt waniliowy
Bardzo szybki i prosty sposób na przyrządzenie aromatycznego ekstraktu z wanilii. Z pewnością przyda Ci się w kuchni!

Pierniczkowe witraże
Prosty sposób na smaczne ciasteczka z pomysłową dekoracją ciasteczek. Paweł Małecki zdradza sekret landrynkowych witraży.
