Triki kulinarne
Czym jest glazurowanie? Czy jest na to przepis? Jakie triki kulinarne i sposoby wykorzystać? Jak ugotować jajko idealne i czy istnieje skuteczny sposób na obieranie cebuli bez ronienia łez? Poznaj lifehacki i porady kuchenne naszych kucharzy.
Filetowanie karpia
Kilka ruchów nożem i... filety gotowe! Karol Okrasa radzi, jak w prosty sposób usunąć z ryby ości i uzyskać idealne płaty.
![Filetowanie karpia](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7b9e6237f555-6154c1c0c5-Okrasa 3.webp)
Chutney
Aromatyczny i wyrazisty w smaku – chutney w pełnej krasie! Posłuchaj, jak zrobić i z czym serwować słynny indyjski sos.
![Chutney](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fea5f1589540-f952d21573-chutney.webp)
Kandyzowanie
Czym jest kandyzowanie? Jakie owoce można przyrządzać w ten sposób? Na te i na inne pytania odpowiada Karol Okrasa.
![Kandyzowanie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/098e10a447dd-43a371eac3-kandyzowanie.webp)
Kumkwat
Minipomarańcza z jadalną skórką – tak w skrócie można scharakteryzować kumkwat. Jakie jeszcze właściwości ma ten owoc?
![Kumkwat](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/17a67c4c0551-4a79988875-kumkwat.webp)
Co jest w słoiczku?
Koniec z bałaganem w spiżarni! Etykietki i zawieszki na słoiki sprawią, że ulubione przetwory znajdziesz w mgnieniu oka.
![Co jest w słoiczku?](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3ccc3742b9f9-9399ed2cfa-27 - dekorowanie sloikow 2.webp)
Słoik z kokardką
Sprezentuj komuś swoje domowe przetwory! Słoiczek pełen smakowitości, ozdobiony kokardką doceni każdy obdarowany.
![Słoik z kokardką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fb3dd2e333d0-c0eaf256b1-26 - dekorowanie sloikow 1.webp)
Trwałość przetworów
O czym pamiętać, by cieszyć się długo pysznymi przetworami? Jakich zasad przestrzegać? Wszystko wyjaśnia nasz cukiernik!
![Trwałość przetworów](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d89046f0b7d2-cd4aaa597e-Cukiernik_Trik_25_960x540.webp)
Przechowywanie przetworów
Jak przedłużyć trwałość domowych przetworów? Poznaj zasady ich przechowywania!
![Przechowywanie przetworów](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/849ae64d2cc6-11db072801-Cukiernik_Trik_24_960x540.webp)
Próba pióra - co to takiego?
Prosty trik, który pozwala sprawdzić temperaturę gotowanego cukru. Z pewnością przyda Ci się przy przygotowywaniu bezy!
![Próba pióra - co to takiego?](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/bffe43bd0dc1-4023d685de-proba piora.webp)
Co zrobić, aby brzegi tarty nie opadły?
Przygotuj idealny spód do tarty z równymi, wysokimi brzegami. To łatwe – wystarczy, że wykorzystasz papier i groch!
![Co zrobić, aby brzegi tarty nie opadły?](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/bd7157d18cfd-cb590e9da3-nowefoto_brzegi_tarty.webp)
Jak uniknąć nieprzyjemnego posmaku?
Delektowanie się przepysznym ciastem może popsuć nieprzyjemny posmak metalowej formy. Dowiedz się, jak go uniknąć.
![Jak uniknąć nieprzyjemnego posmaku?](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/76c895414a8a-4143f3e310-wykladanie folia.webp)