Triki kulinarne
Czym jest glazurowanie? Czy jest na to przepis? Jakie triki kulinarne i sposoby wykorzystać? Jak ugotować jajko idealne i czy istnieje skuteczny sposób na obieranie cebuli bez ronienia łez? Poznaj lifehacki i porady kuchenne naszych kucharzy.
Filetowanie karpia
Kilka ruchów nożem i... filety gotowe! Karol Okrasa radzi, jak w prosty sposób usunąć z ryby ości i uzyskać idealne płaty.
Chutney
Aromatyczny i wyrazisty w smaku – chutney w pełnej krasie! Posłuchaj, jak zrobić i z czym serwować słynny indyjski sos.
Kandyzowanie
Czym jest kandyzowanie? Jakie owoce można przyrządzać w ten sposób? Na te i na inne pytania odpowiada Karol Okrasa.
Kumkwat
Minipomarańcza z jadalną skórką – tak w skrócie można scharakteryzować kumkwat. Jakie jeszcze właściwości ma ten owoc?
Co jest w słoiczku?
Koniec z bałaganem w spiżarni! Etykietki i zawieszki na słoiki sprawią, że ulubione przetwory znajdziesz w mgnieniu oka.
Słoik z kokardką
Sprezentuj komuś swoje domowe przetwory! Słoiczek pełen smakowitości, ozdobiony kokardką doceni każdy obdarowany.
Trwałość przetworów
O czym pamiętać, by cieszyć się długo pysznymi przetworami? Jakich zasad przestrzegać? Wszystko wyjaśnia nasz cukiernik!
Przechowywanie przetworów
Jak przedłużyć trwałość domowych przetworów? Poznaj zasady ich przechowywania!
Próba pióra - co to takiego?
Prosty trik, który pozwala sprawdzić temperaturę gotowanego cukru. Z pewnością przyda Ci się przy przygotowywaniu bezy!
Co zrobić, aby brzegi tarty nie opadły?
Przygotuj idealny spód do tarty z równymi, wysokimi brzegami. To łatwe – wystarczy, że wykorzystasz papier i groch!
Jak uniknąć nieprzyjemnego posmaku?
Delektowanie się przepysznym ciastem może popsuć nieprzyjemny posmak metalowej formy. Dowiedz się, jak go uniknąć.