Triki kulinarne
Czym jest glazurowanie? Czy jest na to przepis? Jakie triki kulinarne i sposoby wykorzystać? Jak ugotować jajko idealne i czy istnieje skuteczny sposób na obieranie cebuli bez ronienia łez? Poznaj lifehacki i porady kuchenne naszych kucharzy.
Chutney
Aromatyczny i wyrazisty w smaku – chutney w pełnej krasie! Posłuchaj, jak zrobić i z czym serwować słynny indyjski sos.
Kandyzowanie
Czym jest kandyzowanie? Jakie owoce można przyrządzać w ten sposób? Na te i na inne pytania odpowiada Karol Okrasa.
Kumkwat
Minipomarańcza z jadalną skórką – tak w skrócie można scharakteryzować kumkwat. Jakie jeszcze właściwości ma ten owoc?
Co jest w słoiczku?
Koniec z bałaganem w spiżarni! Etykietki i zawieszki na słoiki sprawią, że ulubione przetwory znajdziesz w mgnieniu oka.
Słoik z kokardką
Sprezentuj komuś swoje domowe przetwory! Słoiczek pełen smakowitości, ozdobiony kokardką doceni każdy obdarowany.
Trwałość przetworów
O czym pamiętać, by cieszyć się długo pysznymi przetworami? Jakich zasad przestrzegać? Wszystko wyjaśnia nasz cukiernik!
Przechowywanie przetworów
Jak przedłużyć trwałość domowych przetworów? Poznaj zasady ich przechowywania!
Próba pióra - co to takiego?
Prosty trik, który pozwala sprawdzić temperaturę gotowanego cukru. Z pewnością przyda Ci się przy przygotowywaniu bezy!
Co zrobić, aby brzegi tarty nie opadły?
Przygotuj idealny spód do tarty z równymi, wysokimi brzegami. To łatwe – wystarczy, że wykorzystasz papier i groch!
Jak uniknąć nieprzyjemnego posmaku?
Delektowanie się przepysznym ciastem może popsuć nieprzyjemny posmak metalowej formy. Dowiedz się, jak go uniknąć.
By ciasto nie przywierało do blachy
Paweł Małecki ma swoje niezawodne sposoby na zapobieganie przywieraniu ciasta do formy. Poznaj trik mistrza cukiernictwa.