Triki kulinarne
Czym jest glazurowanie? Czy jest na to przepis? Jakie triki kulinarne i sposoby wykorzystać? Jak ugotować jajko idealne i czy istnieje skuteczny sposób na obieranie cebuli bez ronienia łez? Poznaj lifehacki i porady kuchenne naszych kucharzy.
Co to jest flambirowanie?
Odkryj tajniki gotowania i dowiedz się, na czym polega flambirowanie. Znajomość tej sztuki z pewnością Ci się przyda!
Odszumowanie
Jak poradzić sobie z niechcianą pianą, która powstała podczas gotowania rosołu? Najlepiej ją... odszumować! To proste.
Glazurowanie
Chcesz przygotować piękne, lśniące owoce i warzywa, które cieszą oko? Osiągnięcie takiego efektu jest dziecinnie proste.
Poszetowanie
Co oznacza poszetowanie mięsa lub jajek? Wątpliwości rozwiewa Karol Okrasa i tłumaczy, na czym polega wymieniony proces.
Bejcowanie
Poznaj jeden ze sposobów marynowania dziczyzny i naucz się przyrządzać delikatne mięso o charakterystycznym aromacie.
Do ostatniej kropli – jak wycisnąć sok z limonki
Wyciskanie soku z limonki to nie lada wyczyn, ale dzięki naszej wskazówce zrobisz to szybko, skutecznie i bez bałaganu.
Jak łatwo obrać imbir?
Obieranie imbiru nożykiem do przyjemnych zadań nie należy. Poznaj lepszy sposób na pozbycie się skórki tego korzenia.
Kotlet – jak rozbić mięso?
Rozerwane kawałki mięsa i brudna kuchnia? To już nie problem! Dzięki folii spożywczej przygotujesz kotlety idealne.
Sposób na chrupiący boczek
Chrupiący bekon to doskonały dodatek do wielu dań. Zobacz, co robić, by uzyskać idealnie wypieczone plastry boczku.
Jak wysmarować foremki przed pieczeniem?
Koniec z nie odchodzącym od foremki ciastem! Jeden trik sprawi, że przygotowywanie wypieków będzie jeszcze łatwiejsze.
Szybkie obieranie czosnku
Nie trać czasu! Twardych czosnkowych łupinek pozbędziesz się w kilka sekund. Sprawdź, jak to robi Karol Okrasa.
Cebula – jak ją kroić, by nie płakać?
Krojenie cebuli nie musi wiązać się z nieprzyjemnym szczypaniem i łzawieniem oczu. Wystarczy, że zastosujesz nasz trik!