Kuchnia meksykańska - Quesadilla - przepisy i pomysły:

Kuchnia meksykańska

Quesadilla

wróć do Fast Food

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
W oryginale quesadilla to dwie kukurydziane tortille złączone za pomocą roztopionego meksykańskiego sera Queso de Oaxaca i wypełnione rozmaitymi dodatkami, np. kukurydzą, chorizo, fasolą itp. Quesadillę można łatwo i szybko przyrządzić, wystarczy połączyć ze sobą składniki farszu, wypełnić nimi wnętrze tortilli, a następnie usmażyć całość na patelni. Sprawdźcie, jak najlepiej przygotować quesadillę!

Quesadilla z mięsem – sprawdź nasze przepisy!

Mięso bywa częstym składnikiem quesadilli, dlatego warto bliżej przyjrzeć się przepisom, według których można przygotować quesadillę z kurczakiem, mięsem mielonym, z szynką lub z chorizo. Wydaje się, że najłatwiej jednak jest przyrządzić ją z szynką. Znajduje się ona wśród składników przepisu na quesadillę z awokado z przepisu Kuchni Lidla. Quesadillę, czy to z szynką, czy z chorizo, koniecznie powinno jadać się również z serem. Meksykański ser Queso de Oaxaca możecie spokojnie zastąpić ementalerem, cheddarem albo po prostu goudą. Ważne, aby roztopiony ser skleił dwa placki tortilli.

Quesadillę często przyrządza się też z kurczakiem i warzywami, np. kukurydzą. W Kuchni Lidla znajdziecie przepis na quesadillę z kurczakiem i serem. W skład tego smakowitego dania wchodzi też papryka i awokado. Mając do dyspozycji wspomniane składniki w niespełna godzinę przygotujecie tortillę z kurczakiem i guacamole. Łatwo ją podzielić niczym pizzę i serwować w kawałkach na obiad, kolację czy jako przekąskę podczas spotkania ze znajomymi.

Quesadilla z warzywami

Kuchnia Lidla nie zawiedzie także wielbicieli quesadilli wegetariańskiej. Znajdziecie tu przepis na quesadillę z warzywami serwowaną na ostro. Koniecznie wypróbujcie pikantne quesadillas z cukinią i orzechami nerkowca. Ta doskonała propozycja obiadu!

Jaki sos do quesadillas?

Quesadillę warto serwować z dodatkiem sosu. Najczęstszym produktem, który stanowi bazę do jego przygotowania jest awokado. Jeśli więc nie wiecie, jaki sos będzie odpowiedni do quesadillas, postawcie na guacamole. W przepisie Kuchni Lidla na tortillę z kurczakiem i guacamole, czyli quesadillę właśnie, znajdziecie wskazówki, jak krok po kroku zrobić tę meksykańską salsę na bazie awokado. Drugą propozycją dipu do quesadilli, zawartą w tym samym prostym przepisie, jest sos śmietanowy. Wybierzcie swój ulubiony i wzbogaćcie smak waszych quesadillas!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!