Kuchnia meksykańska - Quesadilla - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Quesadilla śniadaniowa
Danie inspirowane kuchnią meksykańską na śniadanie? Jak najbardziej! Przygotuj quesadillę śniadaniową z aromatyczną salsą fresca według najnowszego przepisu Kingi i przekonaj się, że papryczka jalapeño może świetnie smakować o poranku.
Quesadilla ze szpinakiem i serem halloumi oraz pikantnym sosem
Co wyróżnia to danie? Prostota oraz to, że smakuje każdemu! Idealnie sprawdzi się na imprezie lub jako danie typu lunch box.
Pikantne quesadillas z cukinią
Pyszne quesadillas z cukinią, orzechami nerkowca, przyprawione na ostro. Doskonała propozycja obiadu!
Quesadillas z awokado
To pyszna wersja placka kukurydzianego w stylu meksykańskim, który idealnie nadaje się jako przekąska na imprezę.
Quesadilla z mięsem – sprawdź nasze przepisy!
Mięso bywa częstym składnikiem quesadilli, dlatego warto bliżej przyjrzeć się przepisom, według których można przygotować quesadillę z kurczakiem, mięsem mielonym, z szynką lub z chorizo. Wydaje się, że najłatwiej jednak jest przyrządzić ją z szynką. Znajduje się ona wśród składników przepisu na quesadillę z awokado z przepisu Kuchni Lidla. Quesadillę, czy to z szynką, czy z chorizo, koniecznie powinno jadać się również z serem. Meksykański ser Queso de Oaxaca możecie spokojnie zastąpić ementalerem, cheddarem albo po prostu goudą. Ważne, aby roztopiony ser skleił dwa placki tortilli.
Quesadillę często przyrządza się też z kurczakiem i warzywami, np. kukurydzą. W Kuchni Lidla znajdziecie przepis na quesadillę z kurczakiem i serem. W skład tego smakowitego dania wchodzi też papryka i awokado. Mając do dyspozycji wspomniane składniki w niespełna godzinę przygotujecie tortillę z kurczakiem i guacamole. Łatwo ją podzielić niczym pizzę i serwować w kawałkach na obiad, kolację czy jako przekąskę podczas spotkania ze znajomymi.
Quesadilla z warzywami
Kuchnia Lidla nie zawiedzie także wielbicieli quesadilli wegetariańskiej. Znajdziecie tu przepis na quesadillę z warzywami serwowaną na ostro. Koniecznie wypróbujcie pikantne quesadillas z cukinią i orzechami nerkowca. Ta doskonała propozycja obiadu!
Jaki sos do quesadillas?
Quesadillę warto serwować z dodatkiem sosu. Najczęstszym produktem, który stanowi bazę do jego przygotowania jest awokado. Jeśli więc nie wiecie, jaki sos będzie odpowiedni do quesadillas, postawcie na guacamole. W przepisie Kuchni Lidla na tortillę z kurczakiem i guacamole, czyli quesadillę właśnie, znajdziecie wskazówki, jak krok po kroku zrobić tę meksykańską salsę na bazie awokado. Drugą propozycją dipu do quesadilli, zawartą w tym samym prostym przepisie, jest sos śmietanowy. Wybierzcie swój ulubiony i wzbogaćcie smak waszych quesadillas!