Kuchnia polska - Racuchy - przepisy i pomysły:

Kuchnia polska

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Na samą myśl o racuchach wracają wspomnienia tradycyjnej kuchni babci czy mamy i tego, jak puszyste placki znikały z talerzy znacznie szybciej, niż się na nich pojawiały. A do tego racuchy można jadać na śniadanie, obiad, deser, a nawet kolację. Nadają się na posiłek o każdej porze dnia!

Jak zrobić racuchy?

Nie każdy zna przepis na racuchy, więc z pewnością nie będzie wiedział, jak je dokładnie zrobić. Dlatego przygotowaliśmy kilka wskazówek, m.in. jakiej mąki najlepiej użyć czy też jakie jabłka wybierać na racuchy . Zazwyczaj do ciasta dodaje się mąkę pszenną, choć coraz częściej spotkacie się z mieszanką różnych jej rodzajów, w tym także mąki pełnoziarnistej. Jabłka powinny być lekko kwaskowe, tak aby zrównoważyły smak słodkiego ciasta. Oczywiście równie dobrze można stosować się do przepisów, które mówią, jak zrobić racuchy bez jabłek, ponieważ owoce te są jedynie dodatkiem. Jak zatem zrobić racuchy drożdżowe, również te z jabłkami? Każdorazowo trzeba rozpocząć od przygotowania ciasta, którego istotnym elementem jest tzw. rozczyn drożdżowy. Po szczegóły sięgnijcie do przepisów Kuchni Lidla, która jak zawsze służy pomocą! Stamtąd dowiecie się również, jak upiec racuchy i co zrobić, żeby racuchy nie piły tłuszczu podczas smażenia. A jeśli chcecie wiedzieć, co zrobić, aby gotowe już racuchy nie nasiąkały zbytnio tłuszczem, to mamy rozwiązanie – po prostu zjedzcie je jak najszybciej!

Racuchy – przepis dla każdego

Racuchy są potrawą tak silnie zakorzenioną w tradycji polskiej kuchni, że aż trudno uwierzyć, że przepis na te pyszne placki może mieć tak wiele wersji. Tradycyjne racuchy na drożdżach można bowiem przyrządzić zamiast na mleku także na kefirze, maślance czy nawet w wersji dietetycznej na jogurcie. O przygotowanie tych ostatnich możecie pokusić się z przepisem Kuchni Lidla na racuszki jogurtowe z sosem pomarańczowym. Ponadto ich smak warto wzbogacić dodatkiem owoców. Najpopularniejsze są zdecydowanie racuchy z jabłkami na drożdżach, a w ostatnim czasie również racuchy bananowe. Racuchy z jabłkiem doczekały się też przepisu, w którym drożdże zastępuje się proszkiem do pieczenia. Niektórzy twierdzą jednak, że racuchy z jabłkami bez drożdży to już nie to samo danie. Co innego racuchy z jabłkami i kefirem. Te są znacznie bliższe oryginalnej recepturze. Kuchnia Lidla podpowie Wam, jak zrobić pyszne racuch z wykorzystaniem przede wszystkim popularnych owoców.

Racuchy – przepisy:

A jeśli nie wystarcza Wam i takie urozmaicenie, to sięgnijcie po racuchy z twarogiem z przepisu na puszyste racuszki z jabłkami i twarożkiem albo zdecydujcie się na użycie warzyw. W końcu racuchy z dyni mogą okazać się równie pyszne, jak te z jabłkiem!

Co ciekawe, w niektórych domach racuchy są postnym deserem wigilijnym, przyrządzanym często bez jajek.

Jak więc widać, standardowy przepis na racuchy może ulegać różnym modyfikacjom, dlatego nikogo nie powinny już dziwić racuchy bez drożdży czy też racuchy bezglutenowe. Czasami istotniejsze od składu ciasta okazują się dodatki. Wszystkim tym, którzy nie mają pomysłu, z czym podawać racuchy, radzimy spróbować racuchów z kefirem, a najlepiej wypróbować inspiracje z Kuchni Lidla.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!