Kuchnia polska - Placki ziemniaczane - przepisy i pomysły:

Kuchnia polska

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
To jedne z najczęściej przyrządzanych placków w polskich domach. I choć są pracochłonne, to jednak bardzo lubiane, warto więc poświęcić im dłuższą chwilę. Aby zrobić placki ziemniaczane, zwane też regionalnie plendzami, potrzebujemy zaledwie kilku składników, a ich przygotowanie nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych.

Jak zrobić placki ziemniaczane krok po kroku?

Przepis na placki ziemniaczane nie jest ani skomplikowany, ani nie wymaga od nas użycia wielu składników – wystarczą ziemniaki, mąka, jajko, sól i olej do smażenia. Natomiast ważne jest to, jakich ziemniaków użyjemy, aby zrobić ciasto na placki ziemniaczane. Nie każda odmiana nadaje się bowiem do ich przygotowania. Najlepszym wyborem będą więc ziemniaki z dużą zawartością skrobi, które według klasyfikacji kulinarnej oznacza się jako typ C. Wystarczy utrzeć je na tarce, a następnie odsączyć nadmiar wody. Do tak przygotowanych ziemniaków trzeba dodać jajko, mąkę oraz sól i całość dobrze wymieszać. A co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące? Nigdy nie przesadzajcie z ilością mąki. Ciasto powinno zawierać tylko tyle mąki, aby udało się połączyć wszystkie składniki. Zapamiętajcie też, jak i na czym smażyć placki ziemniaczane. Otóż należy je smażyć na dobrze rozgrzanym, ale nie spalonym, oleju roślinnym, który pokrywa całą patelnię na wysokość ok. 2 mm. Trudno określić, ile czasu powinno smażyć się placki ziemniaczane. Czasami warto to robić dłużej na średnim ogniu, aniżeli przypalić w pierwszych sekundach po nałożeniu ciasta na patelnię. Grunt to placki równomiernie zarumienione z obu stron. Taki stan oznacza, że wasz obiad jest już prawie gotowy. Prawie, bo należy jeszcze zastanowić się, z czym jadać tak usmażone placki ziemniaczane. Z pomocą w tej kwestii przyjdzie wam Kuchnia Lidla, w której znajdziecie sugestie, z czym podawać placki ziemniaczane. A jeśli porcja przerosła wasze możliwości, to dobrym pomysłem jest zostawić sobie kilka sztuk na kolację. Tym, którzy nie wiedzą, jak podgrzać placki ziemniaczane, podpowiadamy, że najłatwiej i najlepiej zrobić to w piekarniku.

Placki ziemniaczane – przepisy na pyszne placki

Tradycyjne placki ziemniaczane powstają z surowych ziemniaków i nie wymagają użycia innych warzyw. Doskonałym urozmaiceniem tego przepisu są placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii. Do stałej listy składników wystarczy tylko dodać startą cukinię i tym sposobem zajadać się plackami ziemniaczanymi z cukinią. A jeśli macie ochotę na pikantną wersję tego dania, to koniecznie spróbujcie placków ziemniaczanych z sosem i z gulaszem, czyli tzw. placków ziemniaczanych po węgiersku. Najlepiej jednak zajrzyjcie do Kuchni Lidla, w której znajdziecie jeszcze więcej inspiracji:

A jeśli interesuje was przepis na dietetyczne placki ziemniaczane, to powinniście przyrządzić na obiad placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów. Weganie oraz osoby ze skłonnością do alergii mogą z kolei zrobić placki ziemniaczane bez jajek, które będą też odpowiednie dla dzieci z nietolerancją białka kurzego. Są tak samo pyszne, jak te tradycyjne!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!