zobacz film Placki ziemniaczane zapiekane z francuskim serem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
  • blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Sposób przygotowania:

KROK 1: ROZDRABNIAMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy je do pojemnika miksującego i siekamy, używając programu „ustawienia własne” / czas: 1 minuta / prędkość: 7.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI

Rozdrobnione ziemniaki mieszamy z jajkiem. Następnie do masy dodajemy mąkę i po szczypcie soli i białego pieprzu. Z gałązek tymianku obrywamy listki i drobno je siekamy. Równie drobno siekamy pistacje. Ok. 70 g pistacji oraz pozostałe składniki, wraz z pieprzem młotkowanym z kolendrą, dodajemy do ciasta i całość dokładnie mieszamy.

WSKAZÓWKA! Przygotowując ciasto, warto obserwować jego konsystencję i w razie potrzeby dodać więcej mąki.

KROK 3: SMAŻYMY PLACKI

Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy za pomocą łyżki niewielkie placki, o średnicy ok. 5-6 cm, i smażymy je na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

KROK 4: ZAPIEKAMY PLACKI Z SEREM

Camembert kroimy w dość grube plastry. Papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki i układamy po jednym na każdym placku ziemniaczanym. Następnie na placki nakładamy po łyżeczce powideł śliwkowych i po plastrze sera. Tak przygotowane placki zapiekamy przez ok. 2 minuty w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.

KROK 5: PODAJEMY PLACKI

Gotowe placki przekładamy na talerz, skrapiamy delikatnie miodem i posypujemy resztą pistacji.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!