Kuchnia włoska - Makaron z pieczarkami i kurczakiem - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Makaron z sosem grzybowym à la boloński
Niezwykłe połączenie sosu grzybowego z inspirowanym kuchnią włoską sosem bolońskim. To wyjątkowe danie zaskoczy i zachwyci całą rodzinę, zwłaszcza dzięki dodatkowi aromatycznej rolady ustrzyckiej.
Tortelloni i brokuły w sosie śmietanowym
Zobacz, jak przygotować śmietanowy sos z szynką i pieczarkami, idealny do tortelloni z każdym rodzajem nadzienia!
Makaron tagliatelle z pieczonymi pieczarkami
Do dobrego makaronu możesz dodać w zasadzie wszystko. Spróbuj aromatycznego połączenia pieczonych grzybów, bazylii i parmezanu!
Gnocchi z grzybami i brukselką
Pyszne kluseczki podane z zaskakującą kompozycją pieczarek, brukselki i przypraw oraz delikatnych kawałków mango.
Makaron z pieczarkami i kurczakiem
Makaron z kurczakiem i pieczarkami – nieśmiertelna kombinacja!
Makaron, pieczarki i kurczak – to połączenie to absolutna kulinarna klasyka, której nie da się zepsuć. W przepisach na to danie znajdziesz różne rodzaje makaronu: farfalle, tortellini, ravioli, a nawet spaghetti. Jak przygotować spaghetti z kurczakiem i pieczarkami?
Przyrządzenie takiego makaronu nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych – wystarczy dobrze zamarynować kurczaka i podsmażyć go na osobnej patelni, a potem dodać do pieczarkowego sosu i dobrze ugotowanego makaronu. Jeśli zależy Ci, aby kurczak pozostał soczysty, wrzuć go do marynaty z dodatkiem tłuszczu na co najmniej 20 minut i podsmażaj na małym ogniu przez kilka minut, bez mieszania. W taki sposób zamkniesz pory w mięsie i nie pozwolisz na całkowite wyparowanie wody.
Jeśli chcesz, możesz pokusić się o dodanie świeżego szpinaku, papryki czy suszonych pomidorów, a całość oprószyć parmezanem. Gwarantujemy, że tak przyrządzona pierś z kurczaka z pieczarkami i makaronem przeniesie Cię do krainy kulinarnych uniesień i to w tempie ekspresowym!
Makarony z pieczarkami wege – równie smaczne warianty bez mięsa i produktów odzwierzęcych
Makaron z pieczarkami w wersji wege to prawdziwa uczta smaków! Wegetariańskie potrawy biorą swój smak z warzyw, ziół i innych pysznych, zdrowych składników. Źródłem smaku umami są w dużej mierze grzyby, w tym przypadku pieczarki. Kluczowe w przyrządzaniu makaronów z pieczarkami bez mięsa są także przyprawy – bez tego danie może wydawać się miałkie i płaskie. Jak przyrządzić pyszne penne lub spaghetti wegetariańskie z pieczarkami?
Pieczarki doskonale dogadują się z sosami na bazie serów, śmietany, a także pomidorów i w każdym z tych połączeń smakują równie obłędnie. Jeśli szukasz sycącego wege makaronu z dodatkiem grzybów i sera, musisz koniecznie sprawdzić nasz przepis na mac and cheese na dwa sposoby.
Fanom makaronów o bardziej włoskim rodowodzie zasmakuje przepis na tagliatelle z pieczonymi pieczarkami. Sos pomidorowy z pieczarkami możesz wzbogacić o wino, śmietanę lub ser, czyniąc go jeszcze pyszniejszym!
Pamiętaj, że każdy z naszych przepisów możesz dowolnie modyfikować, aby dopasować go do swojego gustu i smaku. Dodaj pieprz, świeże zioła, coś ostrego, więcej sera – wszystko, na co masz ochotę i ciesz się pysznym wegetariańskim makaronem z dodatkiem pieczarek.
Fit makaron z pieczarkami – optymalny wybór dla osób na diecie
Czy da się przyrządzić makaron z pieczarkami w wersji fit? Ależ oczywiście! Niemalże każdy z naszych przepisów można przekształcić na wersję bardziej dietetyczną, wystarczy odrobina kreatywności i dobre, świeże składniki.
Żeby przygotować pyszny i aromatyczny fit makaron z pieczarkami wystarczy ograniczyć w nim składniki z dużą ilością kalorii – makaron pszenny zmienić na wersję strączkową lub pełnoziarnistą, a śmietanę 30% podmienić na wersję 12% lub jogurt o obniżonej ilości kalorii. Dodaj do potrawy więcej cukinii, szpinaku czy pomidorków koktajlowych, ogranicz nieco ilość tłustego sera i gotowe! Fit makaron z pieczarkami nie jest taki trudny do przygotowania, jak mogłoby się wydawać!
Dodatki do makaronów z pieczarkami – kombinacje, które zachwycą Twoich Bliskich!
Makaron z pieczarkami w sosie to doskonały pomysł na udany obiad. Pytanie tylko – jaki sos dobrać do tego pysznego gatunku grzyba? Pieczarki mają na tyle uniwersalny smak, że pasują do większości sosów. Dobrze odnajdują się w sosach śmietanowych, serowych, winno-maślanych, ale równie ciekawie smakują w połączeniu z bulionem lub pomidorami.
Sos z pieczarek do makaronu można przygotować w kilka chwil, podsmażając je z czosnkiem, cebulą oraz masłem i winem. Taki sos możesz wzbogacić o starty parmezan, odrobinę śmietanki, świeży rozmaryn i suszone pomidory albo wrzucić tam podsmażony, aromatyczny boczek i stworzyć niezwykle sycącą potrawę dla całej rodziny.
Jeśli masz czas i lubisz eksperymentować w kuchni, możesz połączyć je z mniej oczywistymi składnikami – serkiem mascarpone, oliwą truflową, a nawet szparagami. Uwierz nam – makaron, kurczak, pieczarki to niejedyny smaczny wariant tego dania. Popuść wodze fantazji i spróbuj połączyć pieczarki z nietypowymi dodatkami!