Kuchnia włoska - Spaghetti - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Makaron z sosem dyniowym alla carbonara
Jajka, guanciale i parmezan – to carbonara, prawda? A jednak nie! Dzięki dodatkowi dyni powstaje raczej dyniowa carbonara, czyli idealne połączenie na jesienny obiad i nie tylko!
Makaron alla carbonara z guanciale
Klasyka prosto ze słonecznych Włoch, czyli makaron alla carbonara z guanciale! Sprawdź, jak przygotować to znane na całym świecie danie, i zaskocz bliskich smakiem godnym restauracyjnych dań.
Fit makaron à la carbonara
Pyszny makaron inspirowany włoską carbonarą, w którym znajdziesz wędzoną pierś kurczaka zamiast guanciale i drobno pokrojoną cukinię. Spróbuj tego klasycznego dania w wersji fit!
Carbonara z boczkiem
Jest i on! Makaron carbonara z małą modyfikacją na rzecz polskich warunków, czyli zamianą guanciale na boczek. To pyszne danie, które zachwyci nawet największych tradycjonalistów.
Makaronowa frittata z warzywami
Szukasz przepisu na pyszne danie dla całej rodziny? Wypróbuj pomysł Kingi na makaronową frittatę z dodatkiem brokułu, papryki i groszku z marchewką. Świetne danie dla dużych i małych!
Spaghetti z wołowym ragu
Długo gotowany sos pomidorowy na bazie aromatycznych warzyw i mięsa wołowego w stylu włoskim, czyli ragu. Sprawdź, jak z prostych i pysznych składników przygotować danie idealne na romantyczny wieczór!
Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta
Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta, czyli wyjątkowy makaron inspirowany składnikami popularnymi na słonecznej Sycylii. Sprawdź, jak prosto przygotować danie, które zachwyci każdego!
Pasta frittata, czyli frittata z makaronu z serami i salami
Wypróbuj przepis Kingi na nietypową wersję frittaty! Makaron, różne rodzaje serów i salami — to wszystko łączy się w smakowitą zapiekankę, której musisz spróbować.
Spaghetti z okruszkami – sposób na czerstwe pieczywo
Wykorzystaj czerstwe pieczywo jako dodatek do spaghetti! To świetne rozwiązanie zero waste, dzięki któremu nie zmarnujesz jedzenia.
Spaghetti z sosem z awokado
Wypróbuj pomysł Kingi na bezglutenowy, zielony makaron! Zobacz, jak przygotować sos z awokado, i rozsmakuj się w tym połączeniu.
Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów
Przygotuj obiad w wersji fit. Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów jest pełen aromatu i niezwykle pożywny.
Białe bolognese
Bolognese w białej wersji? Koniecznie sprawdź ten przepis! Wystarczy 15 minut, aby przygotować pyszny i kremowy makaron z mascarpone i parmezanem.
Spaghetti – przepis od Lidla!
Jeśli poszukujecie przepisu na dobre spaghetti, to trafiliście idealnie! Tak się bowiem składa, że w Kuchni Lidla znajdziecie nie tylko pyszny, ale i prosty przepis na spaghetti. A jest z czego wybierać, zresztą spójrzcie sami.
Spaghetti – przepisy:
- spaghetti bolognese
- spaghetti carbonara
- spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
- pierś w panierce serowej z sosem pesto (spaghetti z kurczakiem)
- spaghetti z łososiem
- spaghetti z mulami
To oczywiście tylko wybrane propozycje spośród tych, które proponuje Kuchnia Lidla. Jak widać, tradycyjny przepis na spaghetti bolognese z mięsem mielonym w prosty i szybki sposób może zyskać nowe oblicze. Nikogo nie dziwi już dzisiaj przepis na spaghetti z kurczakiem czy np. z tuńczykiem. Oryginalność jest cechą pożądaną również w kuchni. Idąc w tym kierunku, Lidl udowadnia, że spaghetti można ugotować nawet bez makaronu. Sprawdźcie, jak może wyglądać alternatywa dla spaghetti z cukinią wg przepisu na cukiniowe spaghetti z indykiem.
Jeśli jednak jesteście tradycjonalistami i nie wyobrażacie sobie spaghetti bez makaronu, to może zainteresuje Was jedna z poniższych opcji.
- Przepis na spaghetti z mięsem mielonym:
- Przepis na spaghetti bez mięsa:
Wszystkim wegetarianom w pierwszej kolejności polecamy spaghetti napoli, które bazuje wyłącznie na sosie pomidorowym i nie ma mięsnych dodatków. Pozostali w Kuchni Lidla znajdą z pewnością łatwy przepis na spaghetti z mięsem mielonym, np. przepis na spaghetti po bolońsku. A jeśli przepis na spaghetti bolognese nie zadowoli Was, to spróbujcie przygotować spaghetti carbonara wg przepisu Kuchni Lidla. Przepis na spaghetti carbonara jest w końcu jednym z popularniejszych, tuż za przepisem na spaghetti bolognese i na spaghetti napoli.
Pytania i odpowiedzi dotyczące spaghetti – co powinieneś wiedzieć o klasyce włoskiej kuchni?
Spaghetti jest ikoną włoskiej kuchni. Z racji popularności wywołuje ono mnóstwo wątpliwości, dotyczących technik przygotowania, wariantów makaronu oraz sosów i wielu innych aspektów wiążących się z wykorzystaniem makaronowych nitek w kuchni. W poniższych akapitach znajdziesz odpowiedzi na kilka z tych najczęściej zadawanych pytań. Pomogą Ci one poszerzyć swoją wiedzę na temat spaghetti, a kto wie – może i rozwiać Twoje wątpliwości.
Jakie są rodzaje spaghetti? Poznaj najważniejsze z nich
Spaghetti to najbardziej popularny rodzaj włoskiego makaronu, który wyglądem przypomina długie nici. Sama nazwa także odnosi się do jego wyglądu i w języku włoskim oznacza „sznurek” lub „nitkę”. I tak jak w krawiectwie, nić nici nierówna, tak i rodzaje spaghetti bywają odmienne – długie, krótkie, cienkie. Jakie typy są najbardziej znane?
Najpopularniejszym typem jest spaghetti classico, które charakteryzuje się długimi, cienkimi nitkami do maksymalnie 40 cm długości. Drugim niezwykle chętnie zjadanym jest rodzaj chitarra (to po włosku gitara) o nieco grubszym przekroju. Makaron wygląda jak przeciśnięte przez matrycę struny, stąd nazwa.
Wśród dostępnych na rynku rodzajów spaghetti jest także spaghettini – wersja sporo cieńsza, o delikatniejszym wyglądzie oraz spaghetti rigati, które cechują delikatne wyżłobienia wzdłuż nitki. Włosi mają także osobną nazwę na spaghetti pełnoziarniste – integrali, a także wersję spiralną – al Ferretto i barwioną sepią – Nero di Seppia.
Każdy z tych makaronów powstał z myślą o konkretnych sosach i innych dodatkach. Jakie dodatki pasują do makaronu spaghetti?
Co dodać do spaghetti? Nie tylko sos pomidorowy
Co można dodać do spaghetti? W tej kwestii warto zapytać Włochów, gdyż oni stworzyli wiele zasad dotyczących parowania makaronów z dodatkami i sosami. Najbardziej znanym połączeniem jest rzecz jasna sos pomidorowy i mięso mielone (sos bolognese), ale istnieje jeszcze wiele smacznych składników, które pasują do tego makaronu.
Co dodać do spaghetti? Ten makaron doskonale komponuje się z oliwą, pietruszką, czosnkiem, odrobiną chili, jajkiem, rybami i owocami morza, serami długo dojrzewającymi, truflami, drobno pokrojonymi szparagami, suszonymi pomidorami, a nawet dynią. Włosi jedzą ten makaron z lekkimi, świeżo przyrządzonymi sosami. Jeśli chcesz, możesz dodać do spaghetti wszystkie swoje ulubione dodatki.
Jak i ile gotować mięso do spaghetti? Kilka kuchennych podpowiedzi
Zastanawiasz się, ile gotować (względnie smażyć) mięso mielone do spaghetti i jak je doprawić? Na te pytania nie da się udzielić jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ jest to zależne od rodzaju mięsa. Mielone z czerwonego mięsa powinno smażyć się dłużej niż wersja drobiowa, a jeśli do makaronu użyjesz kawałków mięsa, czas ten powinien wydłużyć się jeszcze o kilkanaście minut.
Przyjmuje się, że mielone mięso czerwone powinno się gotować (smażyć) ok. 15 minut, a drobiowe do 10-12 minut. Większe kawałki mięsa mogą potrzebować nawet 20 minut. Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy mięso jest już odpowiednio ugotowane bądź usmażone, jest przeprowadzenie testu na jednym z kawałków. Taki kawałek należy przekroić na pół i zobaczyć, jak mięso wygląda w środku.
Jak doprawić mięso mielone do spaghetti? Do mielonego, jak i innych kawałków mięsa wykorzystywanych do makaronów dodaje się zazwyczaj sól, pieprz oraz zioła. Jeśli chcesz, możesz użyć także czosnku w proszku i suszonej papryki, albo poszaleć i dodać do nich świeże zioła – rozmaryn czy bazylię.
Jakie sosy do spaghetti? Postaw na lżejsze wersje!
Jakie sosy pasują do makaronu spaghetti? Większość włoskich książek kucharskich mówi o tym, że do spaghetti używa się lekkich, mało treściwych sosów, jednakże nie zawsze jest to prawda. Najpopularniejszy przepis na sos do spaghetti to rzecz jasna bolognese Popularnością cieszy się też sos Alfredo. Wielu miłośników ma carbonara. Żadne z tych dań nie należy do grupy lekkich sosów.
Równie pysznym połączeniem są sosy na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem warzyw i świeżych ziół, a także sosy maślano-winne wzbogacone długo dojrzewającymi serami. Spróbuj przygotować minimalistyczne cacio e pepe lub aglio e olio e peperoncino – z pewnością się w nich zakochasz!
Czym doprawić spaghetti?
Jeśli zastanawiacie się, czym doprawić spaghetti bolognese, to koniecznie sięgnijcie po wskazówki, które znajdziecie w Kuchni Lidla. W przepisach na spaghetti bolognese znajdziecie pełną listę przypraw, które warto dodać do tego włoskiego specjału. Przekonajcie się, bez których z nich prawdziwe spaghetti bolognese nie może się obyć!
Jak jeść spaghetti? Savoir-vivre rodem z Półwyspu Apenińskiego
Jak jeść spaghetti, żeby nie popełnić faux-pas? Wbrew pozorom metoda z łyżką nie jest poprawna. Jeśli chcesz jeść spaghetti jak mieszkaniec słonecznej Italii, nie potrzebujesz niczego poza widelcem. Widelec należy wbić w makaron, owinąć pionowo wokół osi, nakręcając makaron na jego powierzchnię, a potem zjeść. Pamiętaj tylko, żeby nie nakładać na widelec zbyt dużej porcji – nie chcesz przecież zachlapać wszystkiego dookoła sosem. Poza tym szkoda marnować pyszny sos!