Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy w mocno osolonej wodzie przez ok. 6 minut, aby nadal był dość twardy. Pozostawiamy część wody z gotowania.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Cytrynę bardzo dokładnie myjemy i ocieramy z niej skórkę.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Oliwę wlewamy na patelnię. Następnie dodajemy na nią plasterki czosnku, pastę chili i masło. Składniki doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu, dodając skórkę otartą z cytryny i odrobinę soku do smaku.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DANIE
Kiedy składniki zaczną pachnieć, na patelnię przekładamy makaron i ok. 2-3 chochle wody po jego gotowaniu. Całość podgrzewamy, aż powstanie delikatny sos. Na koniec na patelnię, na tarce o drobnych oczkach, ścieramy ser i dokładnie mieszamy, aby sos stał się kremowy. Gotowy makaron doprawiamy według uznania skórką z cytryny oraz porwanymi na mniejsze kawałki listkami mięty i dokładnie mieszamy.
WSKAZÓWKA! Ilość dolanej wody, soku z cytryny i sera możemy modyfikować według uznania, aby sos był kremowy i smaczny.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Makaron podajemy od razu, oprószony grana padano i dodatkowymi listkami mięty do smaku.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Jajka na miękko
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
- Nuggetsy z kurczaka
- Guacamole
- Śledź w oleju
- Ciasto na pierogi
- Ryba z piekarnika
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sernik pistacjowy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ciasto marchewkowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
264 dni temu
Spoko przepis, ale moim zdaniem trochę za mało ostre. Ogólnie polecam, bo nie jest mocno kwaśne jak się spodziewałam, więc nie ma się o co bać.
Odpowiedz
274 dni temu
"Cytryny bardzo dokładnie myjemy i z jednej z nich ocieramy skórkę." - czyli cytryny mają być co najmniej 2, a nie 1, jak jest podane w składnikach.
Odpowiedz
271 dni temu
Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi. Potrzebna jest jedna cytryna, to w treści wkradł się błąd :)