zobacz film Spaghetti al limone

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • tarkę o drobnych oczkach

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy w mocno osolonej wodzie przez ok. 6 minut, aby nadal był dość twardy. Pozostawiamy część wody z gotowania.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Cytryny bardzo dokładnie myjemy i z jednej z nich ocieramy skórkę.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Oliwę wlewamy na patelnię. Następnie dodajemy na nią plasterki czosnku, pastę chili i masło. Składniki doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu, dodając skórkę otartą z cytryny i odrobinę soku do smaku.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DANIE

Kiedy składniki zaczną pachnieć, na patelnię przekładamy makaron i ok. 2-3 chochle wody po jego gotowaniu. Całość podgrzewamy, aż powstanie delikatny sos. Na koniec na patelnię, na tarce o drobnych oczkach, ścieramy ser i dokładnie mieszamy, aby sos stał się kremowy. Gotowy makaron doprawiamy według uznania skórką z cytryny oraz porwanymi na mniejsze kawałki listkami mięty i dokładnie mieszamy.

WSKAZÓWKA! Ilość dolanej wody, soku z cytryny i sera możemy modyfikować według uznania, aby sos był kremowy i smaczny.

KROK 5: PODAJEMY DANIE

Makaron podajemy od razu, oprószony grana padano i dodatkowymi listkami mięty do smaku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    1 dzień temu
    "Cytryny bardzo dokładnie myjemy i z jednej z nich ocieramy skórkę." - czyli cytryny mają być co najmniej 2, a nie 1, jak jest podane w składnikach.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!