Pasta frittata, czyli frittata z makaronu z serami i salami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • żeliwną patelnię
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: PODSMAŻAMY SALAMI I GOTUJEMY MAKARON

Na żeliwną patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojone w paseczki salami. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron tak, aby był al dente.

KROK 2: ŁĄCZYMY JAJKA Z SERAMI I MAKARONEM

Do miski wbijamy jajka. Dodajemy mleko, sól i pieprz – całość mieszamy. Następnie dodajemy podsmażone salami, połowę porcji parmezanu, startą mozzarellę, ser provolone oraz ugotowany i odcedzony makaron. Całość dobrze mieszamy.

KROK 3: ZAPIEKAMY MASĘ JAJECZNĄ

Na żeliwną patelnię lub do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wlewamy masę jajeczną i posypujemy ją pozostałym parmezanem. Pieczemy w piekarniku przez 30-35 minut, aż powierzchnia się zarumieni, a ser zacznie bulgotać. Po tym czasie frittatę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia na 10 minut. 

KROK 4: WYKŁADAMY FRITTATĘ NA TALERZ

Przesuwamy nożem wokół krawędzi patelni lub naczynia żaroodpornego, aby odkleić frittatę od brzegów. Następnie patelnię lub naczynie przykrywamy talerzem i odwracamy energicznym ruchem tak, aby frittata znalazła się na talerzu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Misiek i Tysiek Misiek i Tysiek
    77 dni temu
    Całkiem dobre na przekąskę. Specyficzna różnorodna barwa smaków z różnych serów. Danie z przepisu na 4 osoby i to mocno syte. Więc podzielone na 8 będzie w sam raz, nie duże kawałki, ciekawe smakowo i jako dodatek. Uwaga, naprawdę syte.

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!