Pasta frittata, czyli frittata z makaronu z serami i salami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • żeliwną patelnię
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: PODSMAŻAMY SALAMI I GOTUJEMY MAKARON

Na żeliwną patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojone w paseczki salami. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron tak, aby był al dente.

KROK 2: ŁĄCZYMY JAJKA Z SERAMI I MAKARONEM

Do miski wbijamy jajka. Dodajemy mleko, sól i pieprz – całość mieszamy. Następnie dodajemy podsmażone salami, połowę porcji parmezanu, startą mozzarellę, ser provolone oraz ugotowany i odcedzony makaron. Całość dobrze mieszamy.

KROK 3: ZAPIEKAMY MASĘ JAJECZNĄ

Na żeliwną patelnię lub do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wlewamy masę jajeczną i posypujemy ją pozostałym parmezanem. Pieczemy w piekarniku przez 30-35 minut, aż powierzchnia się zarumieni, a ser zacznie bulgotać. Po tym czasie frittatę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia na 10 minut. 

KROK 4: WYKŁADAMY FRITTATĘ NA TALERZ

Przesuwamy nożem wokół krawędzi patelni lub naczynia żaroodpornego, aby odkleić frittatę od brzegów. Następnie patelnię lub naczynie przykrywamy talerzem i odwracamy energicznym ruchem tak, aby frittata znalazła się na talerzu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Misiek i Tysiek Misiek i Tysiek
    501 dni temu
    Całkiem dobre na przekąskę. Specyficzna różnorodna barwa smaków z różnych serów. Danie z przepisu na 4 osoby i to mocno syte. Więc podzielone na 8 będzie w sam raz, nie duże kawałki, ciekawe smakowo i jako dodatek. Uwaga, naprawdę syte.

    odpowiedz


Frittata – co musisz o niej wiedzieć i dlaczego warto ją poznać?

Jeśli chcesz dowiedzieć się, co to frittata, jesteś w odpowiednim miejscu. Otóż frittata to tradycyjna włoska potrawa powstająca na bazie jajek i różnorodnych dodatków. Przez Włochów serwowana jest zarówno na śniadanie, jak i na obiad, a niekiedy pewnie nawet na kolację. Jej nazwa pochodzi od niezwykle ważnej kuchennej czynności – frittata, czyli smażenia. Nie oznacza to jednak, że to jedyny sposób obróbki termicznej, jaki dotyczy tej potrawy. Frittata z piekarnika także świetnie smakuje. Frittata z piekarnika jest wyjmowana bowiem wkrótce przed podaniem!

Skoro wiesz już, co to frittata i jak uniwersalna to potrawa, czas powiedzieć co nieco o kilku jej wariantach. Dobrą frittatę możesz przygotować z różnego rodzaju warzywami, w tym ze szpinakiem, pieczarkami czy różnymi serami – m.in. fetą, mozzarellą, parmezanem czy popularnym serem topionym. A także przysmakami mięsnymi – stąd nasz przepis na frittatę z salami! Wspominając o barwnej różnorodności świata frittaty, nie wymieniliśmy jeszcze jednego bardzo ważnego składnika lubiącego się z jajkami. Mowa oczywiście o makaronie! Wyjątkowa potrawa polecana przez Kingę Paruzel to właśnie frittata z jajkiem i serem z dodatkiem tej wyrazistej w smaku suchej kiełbasy z niewielkim nalotem. Przyjrzyjmy się nietuzinkowej frittacie Kuchni Lidla znanej też jako… włoski makaron z salami!

Frittata – przepis Kuchni Lidla, który musisz sprawdzić

Fritatta Kuchni Lidla to przepis wyjątkowy. To jednocześnie specjał, który polubią fani frittaty z warzywami, jak i propozycja która, przypadnie do gustu miłośnikom mięsa i serów. To fritatta z patelni, która jest również frittatą z piekarnika! Czy mamy jeszcze jakieś dobre wieści? Naturalnie. Otóż wspomniany przepis zaliczamy do kategorii przepisów prostych, a więc odpowiednich także dla początkujących adeptów sztuki pichcenia. Ale to jeszcze nie koniec. To również przepis na frittatę bardzo szybką do przyrządzenia. Trzymając się wszystkich podanych w przepisie wskazówek, przygotujesz ją dla siebie i swoich bliskich w 25 minut!

Jakie składniki pojawiają się w naszym przepisie na frittatę? Oprócz nieodzownych jajek i kiełbasy znajdziesz tam m.in. starannie wyselekcjonowane sery – provolone, mozzarellę oraz parmezan tarty. Zestawienie pikantnego provolone, łagodnej mozzarelli oraz parmezanu, w którym obok akcentów ostrych występują też nuty owocowe, zapewnia naprawdę fantastyczne doświadczenia smakowe. Już w tym momencie podpowiadamy, że w razie problemu z dostaniem określonego gatunku sera do frittaty z warzywami, możesz wymienić go na inny podobny produkt. Mozzarellę godnie zastąpi np. burrata czy ricotta, provolone – cheddar, niezawodne zamienniki parmezanu to natomiast edamski, gouda lub grecka feta. Jak zatem widzisz – niedostępność określonych w przepisie serów nie powinna skłaniać Cię do rezygnacji z przyrządzenia wspaniałej frittaty z patelni (czy też frittaty z piekarnika). Jak zatem przygotować to oryginalne danie? Przyjrzyjmy się poszczególnym punktom przepisu na frittatę.

Jak zrobić frittatę? Poznaj szczegóły naszego nietypowego przepisu!

Skoro nie przyrządzasz tradycyjnej frittaty z warzywami z piekarnika, lecz nieco inną wersję, w pierwszej kolejności zajmij się salami oraz makaronem. Przygotowując się do stworzenia naszej frittaty z patelni, pamiętaj o podzieleniu kiełbasy na cienki paseczki. Co do makaronu – upewnij się, że będzie on lekko twardawy, a zatem jak mówi się po włosku – al dente.

Zgodnie z przepisem na frittatę z piekarnika Kuchni Lidla w dalszej kolejności musisz zająć się masą jajeczną z dodatkiem mleka, przypraw i opisanych wcześniej serów. Do masy śmiało dodaj też kiełbasę oraz makaron. Skoro mowa o frittacie przygotowywanej w piekarniku, musi w końcu nadejść moment, w którym trafi do pieca. Oto właśnie nadszedł! Tak przygotowaną masę umieść w naczyniu żaroodpornym i włóż je do piekarnika. Uwaga – nie zapominaj o jednej bardzo ważnej wskazówce. Zanim przelejesz do naczynia masę, dokładnie wysmaruj ją masłem. Tak unikniesz przypaleń.

Naszą frittatę w piekarniku pieczoną wyróżnia jeszcze jedno – niezwykły sposób wyjęcia potrawy z naczynia. Pamiętaj o tym, że zgodnie z naszym przepisem musisz przerzucić ją energicznym ruchem na talerz. Szczegóły tego procesu opisujemy dokładnie nieco wyżej!

Znasz już naszą wyśmienitą frittatę z salami i makaronem? W takim razie możesz zdecydować się na dalsze eksperymenty kulinarne. Naturalnym następstwem będzie frittata z warzywami na patelnię. W naszym zbiorze pomysłów kulinarnych znajdziesz m.in. przepis na frittatę z cukinią i szpinakiem. Jeśli poszukujesz dodatkowych inspiracji na potrawy z jajkiem, daj szansę polecanym przez naszych mistrzów kuchni omletom – choćby omletowi ze szpinakiem i szynką Karola Okrasy czy omletowi białkowemu z łososiem według przepisu Kingi Paruzel. Z Kuchnią Lidla poznasz całą różnorodność smaków, jakimi jest w stanie zachwycić frittata, a także odkryjesz wiele innych apetycznych potraw na bazie jajek!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!