Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- żeliwną patelnię
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY SALAMI I GOTUJEMY MAKARON
Na żeliwną patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojone w paseczki salami. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron tak, aby był al dente.
KROK 2: ŁĄCZYMY JAJKA Z SERAMI I MAKARONEM
Do miski wbijamy jajka. Dodajemy mleko, sól i pieprz – całość mieszamy. Następnie dodajemy podsmażone salami, połowę porcji parmezanu, startą mozzarellę, ser provolone oraz ugotowany i odcedzony makaron. Całość dobrze mieszamy.
KROK 3: ZAPIEKAMY MASĘ JAJECZNĄ
Na żeliwną patelnię lub do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wlewamy masę jajeczną i posypujemy ją pozostałym parmezanem. Pieczemy w piekarniku przez 30-35 minut, aż powierzchnia się zarumieni, a ser zacznie bulgotać. Po tym czasie frittatę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia na 10 minut.
KROK 4: WYKŁADAMY FRITTATĘ NA TALERZ
Przesuwamy nożem wokół krawędzi patelni lub naczynia żaroodpornego, aby odkleić frittatę od brzegów. Następnie patelnię lub naczynie przykrywamy talerzem i odwracamy energicznym ruchem tak, aby frittata znalazła się na talerzu.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z pesto z bobu
Pyszne pesto przygotowane z bobu i pestek słonecznika to idealna odmiana dla klasycznych przepisów na ten sos. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!
Makaron z sosem grzybowym à la boloński
Niezwykłe połączenie sosu grzybowego z inspirowanym kuchnią włoską sosem bolońskim. To wyjątkowe danie zaskoczy i zachwyci całą rodzinę, zwłaszcza dzięki dodatkowi aromatycznej rolady ustrzyckiej.
Makaron orecchiette ammollicate
Wypróbuj prosty przepis na wyjątkowy makaron inspirowany południowowłoską kuchnią! Kremowa pasta z anchois – pachnąca oliwą i rześką natką pietruszki – ma szansę dołączyć do Twoich ulubionych przepisów na szybki i smaczny obiad.
Makaron z serem burrata
Makaron tagliolini z truflami, podany z burratą, kaparami i pesto. Danie to będzie świetnym pomysłem na romantyczny wieczór lub wyjątkową kolację z najbliższymi.
Frittata – co musisz o niej wiedzieć i dlaczego warto ją poznać?
Jeśli chcesz dowiedzieć się, co to frittata, jesteś w odpowiednim miejscu. Otóż frittata to tradycyjna włoska potrawa powstająca na bazie jajek i różnorodnych dodatków. Przez Włochów serwowana jest zarówno na śniadanie, jak i na obiad, a niekiedy pewnie nawet na kolację. Jej nazwa pochodzi od niezwykle ważnej kuchennej czynności – frittata, czyli smażenia. Nie oznacza to jednak, że to jedyny sposób obróbki termicznej, jaki dotyczy tej potrawy. Frittata z piekarnika także świetnie smakuje. Frittata z piekarnika jest wyjmowana bowiem wkrótce przed podaniem!
Skoro wiesz już, co to frittata i jak uniwersalna to potrawa, czas powiedzieć co nieco o kilku jej wariantach. Dobrą frittatę możesz przygotować z różnego rodzaju warzywami, w tym ze szpinakiem, pieczarkami czy różnymi serami – m.in. fetą, mozzarellą, parmezanem czy popularnym serem topionym. A także przysmakami mięsnymi – stąd nasz przepis na frittatę z salami! Wspominając o barwnej różnorodności świata frittaty, nie wymieniliśmy jeszcze jednego bardzo ważnego składnika lubiącego się z jajkami. Mowa oczywiście o makaronie! Wyjątkowa potrawa polecana przez Kingę Paruzel to właśnie frittata z jajkiem i serem z dodatkiem tej wyrazistej w smaku suchej kiełbasy z niewielkim nalotem. Przyjrzyjmy się nietuzinkowej frittacie Kuchni Lidla znanej też jako… włoski makaron z salami!
Frittata – przepis Kuchni Lidla, który musisz sprawdzić
Fritatta Kuchni Lidla to przepis wyjątkowy. To jednocześnie specjał, który polubią fani frittaty z warzywami, jak i propozycja która, przypadnie do gustu miłośnikom mięsa i serów. To fritatta z patelni, która jest również frittatą z piekarnika! Czy mamy jeszcze jakieś dobre wieści? Naturalnie. Otóż wspomniany przepis zaliczamy do kategorii przepisów prostych, a więc odpowiednich także dla początkujących adeptów sztuki pichcenia. Ale to jeszcze nie koniec. To również przepis na frittatę bardzo szybką do przyrządzenia. Trzymając się wszystkich podanych w przepisie wskazówek, przygotujesz ją dla siebie i swoich bliskich w 25 minut!
Jakie składniki pojawiają się w naszym przepisie na frittatę? Oprócz nieodzownych jajek i kiełbasy znajdziesz tam m.in. starannie wyselekcjonowane sery – provolone, mozzarellę oraz parmezan tarty. Zestawienie pikantnego provolone, łagodnej mozzarelli oraz parmezanu, w którym obok akcentów ostrych występują też nuty owocowe, zapewnia naprawdę fantastyczne doświadczenia smakowe. Już w tym momencie podpowiadamy, że w razie problemu z dostaniem określonego gatunku sera do frittaty z warzywami, możesz wymienić go na inny podobny produkt. Mozzarellę godnie zastąpi np. burrata czy ricotta, provolone – cheddar, niezawodne zamienniki parmezanu to natomiast edamski, gouda lub grecka feta. Jak zatem widzisz – niedostępność określonych w przepisie serów nie powinna skłaniać Cię do rezygnacji z przyrządzenia wspaniałej frittaty z patelni (czy też frittaty z piekarnika). Jak zatem przygotować to oryginalne danie? Przyjrzyjmy się poszczególnym punktom przepisu na frittatę.
Jak zrobić frittatę? Poznaj szczegóły naszego nietypowego przepisu!
Skoro nie przyrządzasz tradycyjnej frittaty z warzywami z piekarnika, lecz nieco inną wersję, w pierwszej kolejności zajmij się salami oraz makaronem. Przygotowując się do stworzenia naszej frittaty z patelni, pamiętaj o podzieleniu kiełbasy na cienki paseczki. Co do makaronu – upewnij się, że będzie on lekko twardawy, a zatem jak mówi się po włosku – al dente.
Zgodnie z przepisem na frittatę z piekarnika Kuchni Lidla w dalszej kolejności musisz zająć się masą jajeczną z dodatkiem mleka, przypraw i opisanych wcześniej serów. Do masy śmiało dodaj też kiełbasę oraz makaron. Skoro mowa o frittacie przygotowywanej w piekarniku, musi w końcu nadejść moment, w którym trafi do pieca. Oto właśnie nadszedł! Tak przygotowaną masę umieść w naczyniu żaroodpornym i włóż je do piekarnika. Uwaga – nie zapominaj o jednej bardzo ważnej wskazówce. Zanim przelejesz do naczynia masę, dokładnie wysmaruj ją masłem. Tak unikniesz przypaleń.
Naszą frittatę w piekarniku pieczoną wyróżnia jeszcze jedno – niezwykły sposób wyjęcia potrawy z naczynia. Pamiętaj o tym, że zgodnie z naszym przepisem musisz przerzucić ją energicznym ruchem na talerz. Szczegóły tego procesu opisujemy dokładnie nieco wyżej!
Znasz już naszą wyśmienitą frittatę z salami i makaronem? W takim razie możesz zdecydować się na dalsze eksperymenty kulinarne. Naturalnym następstwem będzie frittata z warzywami na patelnię. W naszym zbiorze pomysłów kulinarnych znajdziesz m.in. przepis na frittatę z cukinią i szpinakiem. Jeśli poszukujesz dodatkowych inspiracji na potrawy z jajkiem, daj szansę polecanym przez naszych mistrzów kuchni omletom – choćby omletowi ze szpinakiem i szynką Karola Okrasy czy omletowi białkowemu z łososiem według przepisu Kingi Paruzel. Z Kuchnią Lidla poznasz całą różnorodność smaków, jakimi jest w stanie zachwycić frittata, a także odkryjesz wiele innych apetycznych potraw na bazie jajek!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Żeberka ostro pikantne
- Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką
- Paupiette z indyka nadziewane ricottą i pieczarkami z pieczoną papryką, winogronem i oliwkami
- Przekąski na imprezę
- Sałatka z buraków z miętą i serem
- Pizza z mielonym mięsem (lahmacun)
- Zapiekanka z ziemniaków z gruszkami, fasolą i boczkiem
- Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej
- Wegańskie brownie z fasoli
- Zapiekanka z grillowaną cukinią
- Burgery z tofu
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Gulasz z batatów
- Marynata grillowa do wieprzowiny
- Sałatka ze szparagów, jajek i koziego sera
- Szakszuka z kaszą pęczak
- Stek z jelenia
- Kurczak w sosie pomidorowym
- Perliczka w czerwonym winie
- Pizza capricciosa
- Szparagi w boczku
- Gnocchi w sosie pomidorowym
- Smażone okonie z chlebową sałatką
- Odwrócone ciasto z ananasem
- Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią
- Trifle truskawkowy z makaronikami
- Gulasz jagnięcy
- Kresowe kluski z makiem
- Chrupiące ziemniaczki w ostrym sosie
- Sernik na jogurcie sojowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
452 dni temu
Całkiem dobre na przekąskę. Specyficzna różnorodna barwa smaków z różnych serów. Danie z przepisu na 4 osoby i to mocno syte. Więc podzielone na 8 będzie w sam raz, nie duże kawałki, ciekawe smakowo i jako dodatek. Uwaga, naprawdę syte.
odpowiedz