zobacz film Spaghetti z wołowym ragu

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o grubych oczkach
  • dużą patelnię z pokrywą

Sposób przygotowania:

KROK 1: PODSMAŻAMY WARZYWA

Seler naciowy i cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni podgrzewamy oliwę i smażymy przygotowane wcześniej warzywa.

KROK 2: SMAŻYMY MIĘSO

Do lekko podsmażonych warzyw dodajemy mięso i rozgniatamy je, mieszając z warzywami, aby rozpadło się na mniejsze kawałki. Czosnek dość drobno siekamy i dajemy na patelnię. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 30 sekund. Następnie dodajemy wino i ponownie mieszamy.  

KROK 3: GOTUJEMY SOS

Suszone pomidory bardzo drobno siekamy i również dodajemy do smażących się składników. Całość doprawiamy suszonym oregano. Dość drobno siekamy liście świeżej bazylii i selera naciowego i dodajemy je do sosu. Następnie dodajemy pomidorki z puszki, passatę pomidorową i ponownie mieszamy. Sos doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na małym ogniu, aby się dusił. Sos gotujemy przez ok. 1,5-2 godziny.

KROK 4: PODAJEMY SPAGHETTI

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Przekładamy go na talerze i polewamy gotowym sosem. Każdą porcję oprószamy serem pecorino startym na tarce o drobnych oczkach i listkami świeżej bazylii. Makaron podajemy od razu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • matopat matopat
    92 dni temu
    Następny przepis z krótkim czasem przygotowania (30 minut), a w opisie 2 godziny gotowania mięsa.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    91 dni temu
    Czas przygotowania dań na naszej stronie to czas, który faktycznie trzeba spędzić pracując w kuchni, czyli np. krojąc lub mieszając.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!