Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych oczkach
- dużą patelnię z pokrywą
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY WARZYWA
Seler naciowy i cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni podgrzewamy oliwę i smażymy przygotowane wcześniej warzywa.
KROK 2: SMAŻYMY MIĘSO
Do lekko podsmażonych warzyw dodajemy mięso i rozgniatamy je, mieszając z warzywami, aby rozpadło się na mniejsze kawałki. Czosnek dość drobno siekamy i dajemy na patelnię. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 30 sekund. Następnie dodajemy wino i ponownie mieszamy.
KROK 3: GOTUJEMY SOS
Suszone pomidory bardzo drobno siekamy i również dodajemy do smażących się składników. Całość doprawiamy suszonym oregano. Dość drobno siekamy liście świeżej bazylii i selera naciowego i dodajemy je do sosu. Następnie dodajemy pomidorki z puszki, passatę pomidorową i ponownie mieszamy. Sos doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na małym ogniu, aby się dusił. Sos gotujemy przez ok. 1,5-2 godziny.
KROK 4: PODAJEMY SPAGHETTI
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Przekładamy go na talerze i polewamy gotowym sosem. Każdą porcję oprószamy serem pecorino startym na tarce o drobnych oczkach i listkami świeżej bazylii. Makaron podajemy od razu.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti à la carbonara
Włoski makaron w jednej ze swoich najpopularniejszych odsłon. Jest sycący, prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny!
Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
Prosty pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Makaron z pesto to aromatyczne, sycące danie, które przygotować może każdy!
Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.
Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Danie w stylu włoskim wprasza się na talerze!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Szybka pasta alla siracusana
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Tortelloni z sosem pomidorowym
- Pierś kurczaka z bakłażanem
- Quesadillas z fasolą i tuńczykiem
- Domowe pastrami
- Zupa gyros
- Koncentrat bulionu wołowego
- Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem
- Makaron z serem burrata
- Klopsiki zapiekane z serem provolone
- Rosół drobiowo-wołowy
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- Lizaki bezowe
- Pajęczynowe pancakes dyniowe
- Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Świąteczny talerz obfitości
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Pizza capriciosa
- DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
- Szaszłyki z warzywami i owocami
- Hummus grzybowy
- Ciastka pisanki
- Wieniec wielkanocny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
300 dni temu
Następny przepis z krótkim czasem przygotowania (30 minut), a w opisie 2 godziny gotowania mięsa.
odpowiedz
299 dni temu
Czas przygotowania dań na naszej stronie to czas, który faktycznie trzeba spędzić pracując w kuchni, czyli np. krojąc lub mieszając.