Romantyczna kolacja - Gnocchi - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Gnocchi w sosie pomidorowym
Gnocchi w sosie pomidorowym to istna poezja smaku i klasyczne, włoskie połączenie, które w każdym z regionów przygotowuje się inaczej. Słodko-kwaśne pomidory doskonale komponują się z delikatnymi, ziemniaczanymi kopytkami. Całość zwieńczona świeżą bazylią i nic więcej już nie potrzeba. Poznaj przepis na to minimalistyczne danie!
Gnocchi dyniowe
Gnocchi to włoski odpowiednik naszych rodzimych kopytek. Delikatne wnętrze kluseczek łączy się z wieloma dodatkami i różnorodnymi sosami. Do tradycyjnego przepisu na ciasto na bazie ziemniaków często dodaje się inne składniki, np. dynię. Wypróbuj to smaczne połączenie razem z nami!
Gnocchi z kurczakiem
Gnocchi z kurczakiem to niecodziennie połączenie, które zachwyca swoim smakiem i aromatem. Soczyste mięso z kurczaka i sprężyste kluseczki zatopione w aromatycznym sosie idealnie sprawdzą się na lunch, obiad, a nawet kolację. Otwórz się na nowe smaki i przygotuj wraz z nami gnocchi z kurczakiem i sosem pomidorowym!
Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
Gnocchi alla Sorrentina to danie, które swoim smakiem przeniesie Cię do urokliwego Sorrento leżącego nieopodal Neapolu. W jego składzie znajdziesz ręcznie robione gnocchi zanurzone w aromatycznym sosie pomidorowym zapieczone pod pierzynką z sera mozzarella. W jaki sposób przygotować tę wyjątkową potrawę prosto z wybrzeża Amalfi? Poznaj nasz przepis!
Gnocchi, czyli przepis na włoski obiad
Gnocchi w przepisie podstawowym, z którym spotykamy się najczęściej, to po prostu gnocchi ziemniaczane. Jak sama nazwa wskazuje, ta odmiana włoskich klusek powstaje głównie z ziemniaków zmieszanych w odpowiedniej proporcji z mąką. Przepis na gnocchi nie jest więc skomplikowany, ale wymaga dużej precyzji i umiejętności kulinarnych. Jeśli macie zatem ochotę spróbować swych sił, to przepis na włoskie gnocchi znajdziecie również w Kuchni Lidla. Postępując zgodnie ze wskazówkami, ugotujecie smaczne kluseczki!
Gnocchi – przepisy:
Jak widać, przepisy na gnocchi mogą być wzbogacone o dodatkowe składniki, jak np. buraki, choć to oczywiście tylko jedna z możliwych opcji. Wystarczy nieco popuścić wodze fantazji kulinarnej i przyrządzić m.in. gnocchi dyniowe, szpinakowe czy nawet w wersji z mięsem – gnocchi z kurczakiem. Tak naprawdę każde z nich, czy to gnocchi z dyni, czy ze szpinakiem, będzie smaczną propozycją obiadową, jeśli tylko zadbamy o odpowiednią okrasę. A tę zagwarantuje dobry przepis na sos do gnocchi. Warto więc jadać gnocchi z dodatkiem pesto lub sosów sporządzonych na bazie pomidorów albo sera. Kuchnia Lidla w szczególności radzi skosztować gnocchi z gorgonzolą:
Niektórych połączeń kulinarnych po prostu trzeba spróbować! Do takich należą też z pewnością gnocchi ze szpinakiem i gnocchi w sosie pomidorowym.
Gnocchi – z czym podawać
Jako że istnieje wiele przepisów na gnocchi, nic dziwnego, że niektórzy zastanawiają się również, z czym podawać ten włoski przysmak. Kuchnia Lidla podsuwa m.in. pomysł serwowania gnocchi z grzybami i brukselką. A jeśli macie ochotę na danie mięsne, to gnocchi idealnie komponują się ze schabem albo gęsiną. Zresztą, sprawdźcie sami!