Czerwone porzeczki
W Polsce sporządza się z nich głównie przetwory, w krajach skandynawskich na ich bazie powstają owocowe zupy i puddingi, a nad Renem najczęściej wykorzystuje się je jako dodatek do bezy lub nadzienie do ciast. Choć czerwone porzeczki nie urzekają swym smakiem, to mają mnóstwo zastosowań, co ważne – nie tylko kulinarnych. W medycynie ludowej znane są głównie jako skuteczne wybielacze piegów.
Kiedy jest sezon na czerwone porzeczki?
Sezon na czerwone porzeczki, w zależności od odmiany, rozpoczyna się pod koniec czerwca i trwa w pełni przez cały lipiec. Najlepiej jednak zrywać je, dokonując wstępnej oceny koloru owoców. Jeśli w całym upatrzonym do zerwania gronie nie znajdziemy żadnych zielonych jagód, to możemy być pewni, że owoce osiągnęły już dojrzałość i nadają się do spożycia.
Czy czerwone porzeczki są zdrowe?
Czerwone porzeczki to godne polecenia owoce, które charakteryzują się pozytywnym oddziaływaniem na organizm człowieka. Zawdzięczają to głównie z dużej zawartości przeciwutleniaczy w ich składzie. Ponadto czerwone porzeczki zawierają kilka cennych witamin, które wspomagają odporność i uzupełniają niedobory wartości odżywczych.
Jakie witaminy mają czerwone porzeczki?
Czerwone porzeczki to dobre źródło witaminy C. W 100 g znajdziemy ok. 46 g tego cennego składnika, który m.in. przyczynia się do wzrostu odporności organizmu. Okazuje się, że w przeliczeniu na średnią dzienną dawkę spożycie 100-gramowej porcji czerwonych porzeczek zaspokoi w 60% zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.
Na co pomagają czerwone porzeczki?
Czerwone porzeczki są znane przede wszystkim ze swych właściwości łagodzących problemy układu pokarmowego. Mogą więc wspomagać leczenie w przypadku zaburzeń żołądkowo-jelitowych, ponieważ ze względu na zawartość błonnika przyczyniają się do powstawania prawidłowej mikroflory jelitowej. Spożywanie czerwonych porzeczek pomaga również w przypadku braku apetytu, uciążliwych bólów menstruacyjnych oraz zapalenia dróg moczowych.
Czarne czy czerwone porzeczki – które wybrać?
Zarówno czarne, jak i czerwone porzeczki są cennym źródłem witamin, minerałów, a także przeciwutleniaczy. Wybierając pomiędzy tymi dwoma gatunkami, trzeba wziąć pod uwagę właściwości, na których najbardziej nam zależy. Czarne porzeczki o wiele lepiej wzmocnią odporność naszego organizmu, bo zawierają bardzo dużo witaminy C. Z kolei czerwone, zawierające witaminę K, zwiększą krzepliwość krwi. W zasadzie obie odmiany porzeczek wpłyną więc pozytywnie na funkcjonowanie naszego organizmu.
Ile kalorii mają czerwone porzeczki?
Czerwone porzeczki mają zaledwie 30 kcal w 100-gramowej porcji. Są doskonałą niskokaloryczną przekąską, uzupełniającą codzienną dietę. Swą niską wartość energetyczną zawdzięczają dużej zawartości pektyn, zaliczanych do błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie.
Czy czerwone porzeczki można mrozić?
Czerwone porzeczki należą do tzw. owoców jagodowych, które można mrozić. Dzięki temu będziemy mogli rozkoszować się ich smakiem nawet poza sezonem. W pierwszym etapie mrożenia owoce najlepiej rozłożyć na tacy – wtedy podczas zamarzania owoce nie ulegną złączeniu. Po kilku godzinach możemy je przełożyć do woreczków, dzięki czemu zaoszczędzimy sporo miejsca w zamrażarce.
Jakie przetwory można zrobić z czerwonych porzeczek?
Z czerwonych porzeczek można zrobić wiele przysmaków. Zazwyczaj są to przetwory, tj. dżemy, konfitury czy musy, które można w każdej chwili wykorzystać do przyrządzenia ciast lub innych deserów. Wśród popularnych smakołyków z tych owoców są również galaretki. A jeśli preferujemy przetwory mające postać płynu, to z czerwonych porzeczek warto zrobić soki, kompoty, a nawet mocniejsze trunki, np. nalewki.
Czerwone porzeczki to nieco zapomniane owoce, które z całą pewnością nie zasłużyły sobie na taki los. Małą wartość odżywczą rekompensuje bowiem kwaskowaty smak czerwonych jagód, które tworzą grona porzeczek. Warto się o tym przekonać, zanim wybierzemy owoce o słodszej nucie smakowej.
Przepisy
Konfitura truskawkowo-porzeczkowa
Klasyczny pomysł na pyszny dżem, który nawet w te chłodniejsze dni przypomni o najbardziej wyczekiwanych smakach lata.

Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
Połączenie słodkich i wytrawnych smaków to doskonały pomysł na obiad według Okrasy!

Tarta z Linzu
Wypróbuj przepis na austriacki przysmak – tartę na kruchym cieście, wypełnioną nadzieniem z czerwonych i czarnych porzeczek. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną!

Pudding z letnich owoców
Łatwy w przygotowaniu deser, doskonały na upalne dni! Wypróbuj przepis na pudding z letnich owoców!

Roladki z indyka z owocami i serem gorgonzola
Doskonałe połączenie indyka faszerowanego serem z sosem z owoców leśnych - wypróbuj!

Uda gęsie w sosie porzeczkowym
Czarne porzeczki, miód pitny, boczek i pachnący rozmaryn. To przepis Karola Okrasy na sos idealny do ud gęsich!
