
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tortownicę o średnicy ok. 20 cm
Przygotuj wcześniej:
Śmietankę i mascarpone przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia były mocno schłodzone.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MUS OWOCOWY
Owoce dokładnie myjemy, blendujemy i przecieramy przez sitko o drobnych oczkach do miski. Pestki, które pozostały na sitku, przekładamy do rondelka.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PONCZ
Pestki przełożone do rondelka zalewamy wodą, dodajemy cukier puder i gotujemy. Jeszcze gorący poncz przelewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach i studzimy. Do wystudzonego ponczu dolewamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Schłodzone serek mascarpone i śmietankę przekładamy wraz z cukrem pudrem i musem z owoców leśnych do misy robota kuchennego. Całość ubijamy na średnich obrotach, aż powstanie gładki i puszysty krem.
KROK 4: SKŁADAMY I CHŁODZIMY TORT
Biszkopty układamy na dnie tortownicy, docinając je w miarę potrzeby do jej kształtu. Następnie nasączamy je ponczem i nakładamy na nie połowę kremu. Na warstwie kremu układamy pozostałe biszkopty, w kierunku przeciwnym niż te na dnie tortownicy. Kolejną warstwę biszkoptów również nasączamy ponczem i nakładamy na nie drugą połowę kremu. Gotowy torcik chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
KROK 5: DEKORUJEMY TORT
Z mocno schłodzonego tortu zdejmujemy boki tortownicy (najlepiej ogrzać je ręcznym palnikiem gazowym). Pozostałe biszkopty ścieramy na tarce i okładamy nimi boki tortu. Tak przygotowany tort delikatnie zdejmujemy z dna tortownicy i przesuwamy na paterę. Ciasto ozdabiamy świeżymi owocami leśnymi.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sernik pistacjowy
- Pierniki
- Krokiety z mięsem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Guacamole
- Śledź w oleju
- Ciasto marchewkowe
- Piernik świąteczny
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Spaghetti carbonara
- Jajka na miękko
- Golonka pieczona po bawarsku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciasto na pierogi
- Mini burgery
- Pieczona ryba po grecku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)