![Tort bez pieczenia z owocami leśnymi Tort bez pieczenia z owocami leśnymi](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/c5574c7e1419-5784820befe8-kw35-pawel-malecki-tort-bez-pieczenia-z-owocami-lesnymi-1250x700px.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tortownicę o średnicy ok. 20 cm
Przygotuj wcześniej:
Śmietankę i mascarpone przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia były mocno schłodzone.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MUS OWOCOWY
Owoce dokładnie myjemy, blendujemy i przecieramy przez sitko o drobnych oczkach do miski. Pestki, które pozostały na sitku, przekładamy do rondelka.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PONCZ
Pestki przełożone do rondelka zalewamy wodą, dodajemy cukier puder i gotujemy. Jeszcze gorący poncz przelewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach i studzimy. Do wystudzonego ponczu dolewamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Schłodzone serek mascarpone i śmietankę przekładamy wraz z cukrem pudrem i musem z owoców leśnych do misy robota kuchennego. Całość ubijamy na średnich obrotach, aż powstanie gładki i puszysty krem.
KROK 4: SKŁADAMY I CHŁODZIMY TORT
Biszkopty układamy na dnie tortownicy, docinając je w miarę potrzeby do jej kształtu. Następnie nasączamy je ponczem i nakładamy na nie połowę kremu. Na warstwie kremu układamy pozostałe biszkopty, w kierunku przeciwnym niż te na dnie tortownicy. Kolejną warstwę biszkoptów również nasączamy ponczem i nakładamy na nie drugą połowę kremu. Gotowy torcik chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
KROK 5: DEKORUJEMY TORT
Z mocno schłodzonego tortu zdejmujemy boki tortownicy (najlepiej ogrzać je ręcznym palnikiem gazowym). Pozostałe biszkopty ścieramy na tarce i okładamy nimi boki tortu. Tak przygotowany tort delikatnie zdejmujemy z dna tortownicy i przesuwamy na paterę. Ciasto ozdabiamy świeżymi owocami leśnymi.
Zobacz podobne
przepisy
Deser cassata alla siciliana
Zobacz słynny deser inspirowany kuchnią Włoch w niesamowicie smacznej odsłonie!
![Deser cassata alla siciliana](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fd3b268fff6b-43c6276eb37c-POSM_BS_KW42_-21557_S_130966_rgb_ok.webp)
Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci
Ciasto jak u babci? Znaczy, że najlepsze! A z tym przepisem przeniesiecie się do kuchni w stylu włoskim! Koniecznie odbądźcie tę kulinarną podróż, będzie naprawdę smacznie!
![Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5dd7cb53871f-4e424cae5e3d-KW41-pawel-malecki-torta-della-nonna-czyli-ciasto-wloskiej-babci.webp)
Wegańskie ciasto à la panna cotta
Smak deseru, który pokochał cały świat, ale w całkiem nowej odsłonie! Ciasto panna cotta jest w pełni roślinne, proste i tak pyszne, że przygotujesz je na pewno więcej niż raz.
![Wegańskie ciasto à la panna cotta](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5f30f3fb0208-dccfdc9bac60-kw02-2022-kinga-paruzel-weganskie-ciasto-panna-cotta_1250x700.webp)
Tiramisu pistacjowe z truskawkami
Tiramisu z soczystymi truskawkami i kremem z pistacji i białej czekolady to elegancki deser, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. Sprawdź, jak go przygotować!
![Tiramisu pistacjowe z truskawkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/74fd264a4770-153a7666c581-kuchnia-lidla-paula-bonowicz-golec-tiramisu.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piernik staropolski
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny makowiec
- Pierniki
- Sernik piernikowy
- Sernik krakowski
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Śledzie po kaszubsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)