Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- folię spożywczą
- trzepaczkę do jajek
- tarkę o małych oczkach
- formę do tarty
- wałek do ciasta
- pędzelek silikonowy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- paterę do ciasta
- małe sitko
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę, cukier puder i sól dokładnie mieszamy w misce.
Dodajemy pokrojone w kostkę, miękkie masło oraz żółtko. Ciasto zagniatamy dłońmi, aż uzyska ono konsystencję ciasta kruchego (powinno być plastyczne i jednolite, ale nie zbite). Staramy się wyrabiać ciasto jak najkrócej i dość szybko, by nie ogrzać go dłońmi. Wyrobione ciasto formujemy w kulkę i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania kremu.
KROK 2: ŁĄCZYMY MLEKO Z PRODUKTAMI NA KREM
600 ml mleka wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu.
Cukier i żółtka ucieramy w większej misce trzepaczką do jajek. Dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Pozostałe mleko dodajemy stopniowo do miski, cały czas mieszając masę.
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół. Nasionka wyjmujemy ostrzem noża i dodajemy do miski razem ze skórką otartą z cytryny. Laskę pozbawioną ziarenek dodajemy do gotującego się mleka.
KROK 3: ZAGOTOWUJEMY KREM
Kiedy mleko się zagotuje, wyjmujemy laskę wanilii i dodajemy do garnka zawartość miski. Całość cały czas mieszamy, aby krem zgęstniał i się nie przypalił. Krem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
KROK 4: DZIELIMY I ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i odwijamy z folii. Dzielimy je na 2 części: większą i mniejszą. Większą część ponownie chwilę zagniatamy, aby stała się plastyczna, a następnie rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką na okrągły placek o średnicy nieco większej od dna formy do tarty. Podczas wałkowania ciasto posypujemy od czasu do czasu niewielką ilością mąki.
Ciasto przekładamy do formy. Możemy w tym celu posłużyć się wałkiem do ciasta: nawijamy ciasto na wałek, przenosimy i rozwijamy nad formą do tarty. Ciasto dociskamy dokładnie do dna formy oraz do jej boków. Nadmiar ciasta usuwamy.
KROK 5: WYKŁADAMY KREM NA CIASTO
Przestudzony krem przekładamy na ciasto i dokładnie rozprowadzamy po całej jego powierzchni tak, aby równomiernie pokrywał spód.
KROK 6: ROZWAŁKOWUJEMY DRUGI KAWAŁEK CIASTA
Blat ponownie oprószamy mąką. Mniejszy kawałek ciasta zagniatamy przez chwilę i rozwałkowujemy. Rozwałkowany placek układamy na warstwie kremu. Brzegi ciasta zawijamy do środka.
KROK 7: PIECZEMY CIASTO
Wierzch ciasta smarujemy białkiem przy pomocy pędzelka silikonowego, posypujemy orzeszkami pinii i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C na ok. 40-45 minut.
Po wyjęciu i przestygnięciu ciasta posypujemy je cukrem pudrem. Ozdabiamy malinami, jeżynami i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Tiramisu z krówkami, malinami i solą morską
Jeżeli uwielbiasz tiramisu, a połączenie słodkiego karmelu z odrobiną soli jest Twoim ulubionym, to specjalnie dla Ciebie stworzyliśmy ten przepis!
Semifreddo z czarnym sezamem
Coś z lodów, coś z ciasta i coś z musu – semifreddo łączy w sobie wiele cech i smakuje każdemu! Zwłaszcza jeśli przygotujesz go według przepisu Pawła. Spróbuj koniecznie!
Ciasto stracciatella z truskawkami
Ciasto o najpopularniejszym smaku lodów włoskich – stracciatella! Nie musisz mieć piekarnika, by przygotować ten przysmak! Wypróbuj przepis Pawła!
Kawowa panna cotta z wiśniami
Wypróbuj przepis na panna cottę z kawą i syropem z wiśniami! To doskonały deser na każdą okazję.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kutia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Świąteczne pierniczki
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Domek z piernika
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierniki
- Ryba po japońsku
- Wigilijny makowiec
- Wegańska ryba po grecku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Sernik krakowski
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)