zobacz film Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • folię spożywczą
  • trzepaczkę do jajek
  • tarkę o małych oczkach
  • formę do tarty
  • wałek do ciasta
  • pędzelek silikonowy
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C 
  • paterę do ciasta
  • małe sitko

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę, cukier puder i sól dokładnie mieszamy w misce.

Dodajemy pokrojone w kostkę, miękkie masło oraz żółtko. Ciasto zagniatamy dłońmi, aż uzyska ono konsystencję ciasta kruchego (powinno być plastyczne i jednolite, ale nie zbite). Staramy się wyrabiać ciasto jak najkrócej i dość szybko, by nie ogrzać go dłońmi. Wyrobione ciasto formujemy w kulkę i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania kremu.

KROK 2: ŁĄCZYMY MLEKO Z PRODUKTAMI NA KREM

600 ml mleka wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu.

Cukier i żółtka ucieramy w większej misce trzepaczką do jajek. Dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Pozostałe mleko dodajemy stopniowo do miski, cały czas mieszając masę.

Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół. Nasionka wyjmujemy ostrzem noża i dodajemy do miski razem ze skórką otartą z cytryny. Laskę pozbawioną ziarenek dodajemy do gotującego się mleka.

KROK 3: ZAGOTOWUJEMY KREM

Kiedy mleko się zagotuje, wyjmujemy laskę wanilii i dodajemy do garnka zawartość miski. Całość cały czas mieszamy, aby krem zgęstniał i się nie przypalił. Krem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.

KROK 4: DZIELIMY I ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i odwijamy z folii. Dzielimy je na 2 części: większą i mniejszą. Większą część ponownie chwilę zagniatamy, aby stała się plastyczna, a następnie rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką na okrągły placek o średnicy nieco większej od dna formy do tarty. Podczas wałkowania ciasto posypujemy od czasu do czasu niewielką ilością mąki.

Ciasto przekładamy do formy. Możemy w tym celu posłużyć się wałkiem do ciasta: nawijamy ciasto na wałek, przenosimy i rozwijamy nad formą do tarty. Ciasto dociskamy dokładnie do dna formy oraz do jej boków. Nadmiar ciasta usuwamy.

KROK 5: WYKŁADAMY KREM NA CIASTO

Przestudzony krem przekładamy na ciasto i dokładnie rozprowadzamy po całej jego powierzchni tak, aby równomiernie pokrywał spód.

KROK 6: ROZWAŁKOWUJEMY DRUGI KAWAŁEK CIASTA

Blat ponownie oprószamy mąką. Mniejszy kawałek ciasta zagniatamy przez chwilę i rozwałkowujemy. Rozwałkowany placek układamy na warstwie kremu. Brzegi ciasta zawijamy do środka.

KROK 7: PIECZEMY CIASTO

Wierzch ciasta smarujemy białkiem przy pomocy pędzelka silikonowego, posypujemy orzeszkami pinii i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C na ok. 40-45 minut.

Po wyjęciu i przestygnięciu ciasta posypujemy je cukrem pudrem. Ozdabiamy malinami, jeżynami i listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!