Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blender
- papier do pieczenia
- formę o średnicy 20 cm
- sitko o drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD CIASTA
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania spodu łączymy w naczyniu blendera i miksujemy bardzo drobno, aż dokładnie się połączą. W trakcie miksowania co jakiś czas mieszamy masę, a jej nadmiar zsuwamy ze ścianek naczynia tak, by mokre składniki dobrze połączyły się z suchymi.
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę przekładamy do formy, równomiernie rozprowadzamy po jej dnie i dociskamy łyżką. Spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania warstwy panna cotty.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ PANNA COTTY
Mleczko kokosowe łączymy w rondelku z syropem klonowym, ekstraktem waniliowym i agarem. Zagotowujemy, często mieszając. Masę odstawiamy do przestudzenia, przelewamy na schłodzony spód, a następnie ponownie odstawiamy do wystudzenia na ok. 30 minut w temperaturze pokojowej.
Formę z warstwą panna cotty wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY MUS MALINOWY
W osobnym rondelku łączymy maliny z syropem klonowym i agarem. Zagotowujemy i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż maliny się rozpadną.
Mus malinowy przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach. Przecedzone maliny odstawiamy do przestudzenia, a następnie przelewamy na schłodzoną warstwę panna cotty. Na wierzch wykładamy gałązki czerwonych porzeczek.
Krok 4: SCHŁADZAMY CIASTO
Formę wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Ciasto panna cotta najlepiej jednak przygotować wieczorem i umieścić je w lodówce na całą noc.
Zobacz podobne
przepisy
Panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami
Włoski deser w wykonaniu samego mistrza cukiernictwa. Delikatna panna cotta ze słodkimi karmelizowanymi pomarańczami!
Panna cotta fit
Zobacz, jak Kinga Paruzel odchudziła panna cottę! Nawet tradycyjny deser w stylu włoskim może być fit!
Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami
Ciasto bardzo efektowne i niezwykle smaczne? Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami! Pasuje o każdej porze dnia i roku. Przygotowuje się je niezwykle szybko, koniecznie je wypróbuj!
Wegański deser czekoladowy z chia
Napoje roślinne to świetna baza do przygotowania pożywnych i pysznych deserów roślinnych. Wykorzystaj napój sojowy, nasiona chia i czekoladę, by zdrowo osłodzić sobie dzień!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Panna cotta waniliowa z owocami lasu
- Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
- Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami
- Panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami
- Pieczony sandacz z cebulą i kaparami
- Gryczane pierogi z bobem
- Warstwowa panna cotta
- Szakszuka z burakami
- Proste kimchi
- Wytrawny crème brûlée z czarnym kawiorem
- Ciasto wiewiórka
- Żeberka z tempehu
- Muffiny omletowe
- Owsiankowe latte z granolą
- Kaszotto z kurczakiem i warzywami
- Deser pascha w 10 minut
- Minibabeczki z rabarbarem i białą czekoladą
- Żółta pasta curry
- Suflet z mango
- Bananowa piña colada bez alkoholu
- Naleśniki z pstrągiem i gruszką
- Gofry z rzeżuchą i kalarepą w śmietanie
- Zupa jarzynowa z pastą ziołową
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
- Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
- Sok z buraka, marchwi i jabłka z imbirem
- Śniadaniowe bubble waffles z jajkiem sadzonym i warzywami
- Bezglutenowy keks świąteczny
- Ciasto kawowo-wiśniowe
- Sałatka azjatycka z makaronem i kaczką
Komentarze (2)
754 dni temu
smaczny przepis mam pytanie czy poziom tej potrawy jest łatwy czy trudny .pozdrawiam Tymek
odpowiedz
753 dni temu
Drogi Tymku, jest to łatwy przepis :) Zachęcamy do wykonania ;)