zobacz film Wegańskie ciasto à la panna cotta

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blender
  • papier do pieczenia
  • formę o średnicy 20 cm
  • sitko o drobnych oczkach

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD CIASTA

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania spodu łączymy w naczyniu blendera i miksujemy bardzo drobno, aż dokładnie się połączą. W trakcie miksowania co jakiś czas mieszamy masę, a jej nadmiar zsuwamy ze ścianek naczynia tak, by mokre składniki dobrze połączyły się z suchymi.

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę przekładamy do formy, równomiernie rozprowadzamy po jej dnie i dociskamy łyżką. Spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania warstwy panna cotty.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ PANNA COTTY

Mleczko kokosowe łączymy w rondelku z syropem klonowym, ekstraktem waniliowym i agarem. Zagotowujemy, często mieszając. Masę odstawiamy do przestudzenia, przelewamy na schłodzony spód, a następnie ponownie odstawiamy do wystudzenia na ok. 30 minut w temperaturze pokojowej.

Formę z warstwą panna cotty wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY MUS MALINOWY

W osobnym rondelku łączymy maliny z syropem klonowym i agarem. Zagotowujemy i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż maliny się rozpadną.

Mus malinowy przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach. Przecedzone maliny odstawiamy do przestudzenia, a następnie przelewamy na schłodzoną warstwę panna cotty. Na wierzch wykładamy gałązki czerwonych porzeczek.

Krok 4: SCHŁADZAMY CIASTO

Formę wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Ciasto panna cotta najlepiej jednak przygotować wieczorem i umieścić je w lodówce na całą noc.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    754 dni temu
    smaczny przepis mam pytanie czy poziom tej potrawy jest łatwy czy trudny .pozdrawiam Tymek

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    753 dni temu
    Drogi Tymku, jest to łatwy przepis :) Zachęcamy do wykonania ;)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!