Limonka

Ten kwaśny, świeży, zielony owoc świetnie sprawdza się w lemoniadach, orzeźwiających napojach, ale i w daniach wytrawnych. Wykorzystuje się go w całości, również sam sok czy startą skórkę. Jesteście ciekawi, jakie ma właściwości?  

Co to jest limonka?

Limonka, zwana też limetą, kojarzy nam się raczej z cytryną, być może ze względu na swój kwaśny smak czy wielkość, gdyż jest stosunkowo mała. Jest ona jednak rodzajem pomarańczy. I co ciekawe, prawdopodobnie cytryna powstała przez skrzyżowanie limonki z innym cytrusem, a nie na odwrót.

Skąd pochodzi limonka?

Rejony tropikalne i subtropikalne to miejsca, w których limonka czuje się najlepiej. Pochodzi z Chin, ale dzisiaj uprawiana jest w wielu krajach.

Jak wygląda limonka?

Owoc ten ma dość charakterystyczny wygląd. Limonka jest mniejsza niż cytryna i bardziej okrągła. Ma zielony, zdecydowany kolor i cienką skórkę. Jej średnica osiąga ok. 4 cm.

Czy limonka to cytryna?

Limonka, zwana też limetką, podobnie jak cytryna należy do rodziny rutowatych. Nie jest jednak cytryną, mimo że ma z nią trochę wspólnego, np. kwaśny smak.

Co jest lepsze: limonka czy cytryna?

Biorąc pod uwagę podobny smak limonki i cytryny, można używać ich wymiennie. Trudno stwierdzić jednoznacznie, który z owoców jest lepszy. Limonka wiedzie prym w daniach kuchni azjatyckiej, cytryna z kolei świetnie sprawdza się w rozgrzewających napojach!

Jakie witaminy zawiera limonka?

Mówisz limonka – myślisz witamina C. Owoc ten ma jej rzeczywiście bardzo dużo. Sok z limetki ma więc właściwości podobne do soku z cytryny.

Ile cukru zawiera limonka?

Limonka należy do owoców bardzo kwaśnych. Nie zdziwi Cię więc pewnie fakt, że ma bardzo mało cukru. W 100 g jest go zaledwie 1,7 g.

Jak jeść limonkę?

Owoc ten idealnie nadaje się do potraw kuchni azjatyckiej. Będzie świetny do pad-thaia czy zupy pho. Coraz większą popularność zdobywa jako składnik wszelkiego rodzaju drinków, a zwłaszcza mohito, i napojów orzeźwiających.

Jak obrać limonkę?

Limonka jest owocem, którego raczej się nie obiera. Kroimy ją na cząstki i w takiej postaci dodajemy do potraw czy drinków lub po prostu wyciskamy z niej sok.

Jak podawać limonkę?

Dania przystrajamy limonką pokrojoną w cząstki razem ze skórką. Podobnie podajemy ją w drinkach.

Czy limonka nadaje się do herbaty?

Podobieństwo cytryny i limonki sprawia, że można je czasem stosować zamiennie. Herbata z limetką będzie równie smaczna.

Przeczytaj więcej

Przepisy

zobacz więcej przepisów

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram