Limonka
Ten kwaśny, świeży, zielony owoc świetnie sprawdza się w lemoniadach, orzeźwiających napojach, ale i w daniach wytrawnych. Wykorzystuje się go w całości, również sam sok czy startą skórkę. Jesteście ciekawi, jakie ma właściwości?
Co to jest limonka?
Limonka, zwana też limetą, kojarzy nam się raczej z cytryną, być może ze względu na swój kwaśny smak czy wielkość, gdyż jest stosunkowo mała. Jest ona jednak rodzajem pomarańczy. I co ciekawe, prawdopodobnie cytryna powstała przez skrzyżowanie limonki z innym cytrusem, a nie na odwrót.
Skąd pochodzi limonka?
Rejony tropikalne i subtropikalne to miejsca, w których limonka czuje się najlepiej. Pochodzi z Chin, ale dzisiaj uprawiana jest w wielu krajach.
Jak wygląda limonka?
Owoc ten ma dość charakterystyczny wygląd. Limonka jest mniejsza niż cytryna i bardziej okrągła. Ma zielony, zdecydowany kolor i cienką skórkę. Jej średnica osiąga ok. 4 cm.
Czy limonka to cytryna?
Limonka, zwana też limetką, podobnie jak cytryna należy do rodziny rutowatych. Nie jest jednak cytryną, mimo że ma z nią trochę wspólnego, np. kwaśny smak.
Co jest lepsze: limonka czy cytryna?
Biorąc pod uwagę podobny smak limonki i cytryny, można używać ich wymiennie. Trudno stwierdzić jednoznacznie, który z owoców jest lepszy. Limonka wiedzie prym w daniach kuchni azjatyckiej, cytryna z kolei świetnie sprawdza się w rozgrzewających napojach!
Jakie witaminy zawiera limonka?
Mówisz limonka – myślisz witamina C. Owoc ten ma jej rzeczywiście bardzo dużo. Sok z limetki ma więc właściwości podobne do soku z cytryny.
Ile cukru zawiera limonka?
Limonka należy do owoców bardzo kwaśnych. Nie zdziwi Cię więc pewnie fakt, że ma bardzo mało cukru. W 100 g jest go zaledwie 1,7 g.
Jak jeść limonkę?
Owoc ten idealnie nadaje się do potraw kuchni azjatyckiej. Będzie świetny do pad-thaia czy zupy pho. Coraz większą popularność zdobywa jako składnik wszelkiego rodzaju drinków, a zwłaszcza mohito, i napojów orzeźwiających.
Jak obrać limonkę?
Limonka jest owocem, którego raczej się nie obiera. Kroimy ją na cząstki i w takiej postaci dodajemy do potraw czy drinków lub po prostu wyciskamy z niej sok.
Jak podawać limonkę?
Dania przystrajamy limonką pokrojoną w cząstki razem ze skórką. Podobnie podajemy ją w drinkach.
Czy limonka nadaje się do herbaty?
Podobieństwo cytryny i limonki sprawia, że można je czasem stosować zamiennie. Herbata z limetką będzie równie smaczna.
Przepisy
Kurczak curry z imbirem i limonką
Drób po tajsku z dodatkiem prażonych jabłek. Wyrazisty smak curry i słodycz owoców tworzą pyszną orientalną kompozycję.

Bażant w limonkach
Smak w najlepszym stylu – mięso z bażanta w marynacie limonkowej, owinięte w cienkie plastry szynki szwarcwaldzkiej.

Zupa z mango z imbirem i limonką
Zupa to danie, w którym możemy zamknąć szerokie spektrum smaku. Tym razem serwujemy krem z mango w azjatyckim stylu.

Konfitura borówkowa z limonką
Słodki smak borówek amerykańskich skomponowany z kwaśnym aromatem limonki – wyśmienity dodatek do herbaty lub ciasta!

Grillowany arbuz z sosem z mango, limonki i melisy
Czy arbuza można grillować? Można! W Kuchni Lidla znajdziesz przepis Pawła Małeckiego na grillowanego arbuza z sosem z mango, limonki i melisy.

Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
Połączenie maślanych gofrów z sosem z limonki i karmelu to propozycja na pyszny deser w sam raz na letnie dni.
