Limonka - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Dango w trzech smakach
Dango to tradycyjne japońskie kluski zrobione z mąki ryżowej, które podaje się do zielonej herbaty. Paweł przygotował je w nowej odsłonie – jako słodki deser w 3 różnych smakach. Wypróbuj przepis naszego cukiernika i sprawdź, która wersja najbardziej przypadnie Ci do gustu.
Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
Bezkonkurencyjnie pyszne ciasto godne królów, czyli sans rival w wersji z pistacjami! Podejmij wyzwanie i przygotuj ten pełen orzechów przekładaniec z blatów bezowych na kolejną specjalną okazję.
Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty
Jak przygotować łososia? Jest naprawdę wiele przepisów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy! Łosoś pieczony koło ogniska, w aromatycznej marynacie i podany z surówką z czerwonej kapusty. Musicie tego spróbować na kolejnym biwaku!
Gruszki parowane w białym winie
Aromatyczne gruszki parowane w białym winie, z dodatkiem rozmarynu, miodu, limonki i imbiru to świetny pomysł na nie do końca słodki deser lub dodatek do mięsa. Sprawdź, jak łatwo i szybko je przygotujesz!
Glazurowane marchewki z pastą z bakłażana
Marchewki w swojej najbardziej naturalnej odsłonie, czyli delikatnie ugotowane w niewielkiej ilości wody. Do tego pyszna surówka, aromatyczna pasta z bakłażana i idealny, wegetariański obiad gotowy!
Kanapki z ceviche z łososia
Kanapki z ceviche z łososia, guacamole i serkiem śmietanowym, czyli idealny pomysł na śniadanie lub kolację! Spróbuj przyrządzić to danie według przepisu Karola i przekonaj się, że pyszne jedzenie nie musi być skomplikowane w przygotowaniu.
Smażona minisałata rzymska
Smażona minisałata rzymska z dodatkiem aromatycznego sosu na bazie jogurtu greckiego i prażonej, lekko ostrej ciecierzycy. Wypróbuj ten pyszny przepis na szybki wegetariański obiad!
Kalafior w jogurtowym sosie curry
Aromatyczne danie inspirowane kuchnią w stylu indyjskim, czyli kalafior w sosie jogurtowym. Sprawdź, jak prosto można przygotować to pyszne danie w kremowym sosie.
Frozen bites o smaku matchy i mango
Szybkie w przygotowaniu i pyszne frozen bites, czyli mrożone kąski o smaku matchy i mango. Sprawdź, jak łatwo je zrobić, i ciesz się domowymi lodami inspirowanymi azjatyckimi smakami.
Kokosowe krewetki z sosem mango
Pyszne, kokosowe krewetki z dodatkiem delikatnego ryżu jaśminowego i słodko-ostrego sosu mango. To idealny pomysł na zaskakujący obiad w stylu azjatyckim.
Sernik matcha na zimno
Pyszny sernik na zimno o orzeźwiającym smaku matchy, mleczka kokosowego i limonki. Zainspiruj się produktami w stylu azjatyckim i przygotuj to idealne na lato ciasto!
Nowoczesna maczanka w azjatyckim stylu
Maczanka krakowska to dość tradycyjne danie pochodzące z tego miasta. Warto jednak poza klasycznym przepisem wypróbować propozycję Karola z dodatkiem imbiru, kolendry, chili i limonki!
Co to jest limonka?
Limonka, zwana też limetą, kojarzy nam się raczej z cytryną, być może ze względu na swój kwaśny smak czy wielkość, gdyż jest stosunkowo mała. Jest ona jednak rodzajem pomarańczy. I co ciekawe, prawdopodobnie cytryna powstała przez skrzyżowanie limonki z innym cytrusem, a nie na odwrót.
Skąd pochodzi limonka?
Rejony tropikalne i subtropikalne to miejsca, w których limonka czuje się najlepiej. Pochodzi z Chin, ale dzisiaj uprawiana jest w wielu krajach.
Jak wygląda limonka?
Owoc ten ma dość charakterystyczny wygląd. Limonka jest mniejsza niż cytryna i bardziej okrągła. Ma zielony, zdecydowany kolor i cienką skórkę. Jej średnica osiąga ok. 4 cm.
Czy limonka to cytryna?
Limonka, zwana też limetką, podobnie jak cytryna należy do rodziny rutowatych. Nie jest jednak cytryną, mimo że ma z nią trochę wspólnego, np. kwaśny smak.
Co jest lepsze: limonka czy cytryna?
Biorąc pod uwagę podobny smak limonki i cytryny, można używać ich wymiennie. Trudno stwierdzić jednoznacznie, który z owoców jest lepszy. Limonka wiedzie prym w daniach kuchni azjatyckiej, cytryna z kolei świetnie sprawdza się w rozgrzewających napojach!
Jakie witaminy zawiera limonka?
Mówisz limonka – myślisz witamina C. Owoc ten ma jej rzeczywiście bardzo dużo. Sok z limetki ma więc właściwości podobne do soku z cytryny.
Ile cukru zawiera limonka?
Limonka należy do owoców bardzo kwaśnych. Nie zdziwi Cię więc pewnie fakt, że ma bardzo mało cukru. W 100 g jest go zaledwie 1,7 g.
Jak jeść limonkę?
Owoc ten idealnie nadaje się do potraw kuchni azjatyckiej. Będzie świetny do pad-thaia czy zupy pho. Coraz większą popularność zdobywa jako składnik wszelkiego rodzaju drinków, a zwłaszcza mohito, i napojów orzeźwiających.
Jak obrać limonkę?
Limonka jest owocem, którego raczej się nie obiera. Kroimy ją na cząstki i w takiej postaci dodajemy do potraw czy drinków lub po prostu wyciskamy z niej sok.
Jak podawać limonkę?
Dania przystrajamy limonką pokrojoną w cząstki razem ze skórką. Podobnie podajemy ją w drinkach.
Czy limonka nadaje się do herbaty?
Podobieństwo cytryny i limonki sprawia, że można je czasem stosować zamiennie. Herbata z limetką będzie równie smaczna.