Margaryna - przepisy i pomysły:

Typ dania

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
1 2 »
<p>Stworzona na potrzeby ogłoszonego przez cesarza Napoleona III konkursu, kt&oacute;rego celem było opracowanie receptury produktu, kt&oacute;ry zastąpiłby masło. Do dziś ten rodzaj smarowidła, posiadający wdzięczną nazwę wywodzącą się od greckiego słowa &bdquo;margaritari&rdquo;, co w wolnym tłumaczeniu znaczy po prostu &bdquo;perła&rdquo;, jest powszechnie używany. Skąd to określenie? Ponoć margaryna na jednym z etap&oacute;w swojej produkcji przypomina po prostu masę perłową.</p>

Czy margaryna jest zdrowa?

Margaryna to produkt powstały w wyniku zmieszania olejów roślinnych z wodą lub mlekiem, substancjami polepszającymi smak oraz zapach, a także związkami przedłużającymi okres trwałości. Margaryna bywa wzbogacana o witaminy A i D. W jej składzie nie znajdziemy jednak ani grama cholesterolu.

Która margaryna jest najzdrowsza?

Przy wyborze margaryny powinniśmy kierować się ilością kwasów tłuszczowych trans przypadających na 100 g produktu. Niestety, polskie prawo nie reguluje tej kwestii, dlatego wielu producentów nie zamieszcza informacji o ilości tłuszczów trans na etykiecie. W związku z tym najlepszym z możliwych będzie wybór margaryny miękkiej, dostępnej w sprzedaży w plastikowym opakowaniu. Podczas jej produkcji wytwarzana jest bowiem mniejsza ilość kwasów tłuszczowych trans aniżeli przy powstawaniu margaryn twardych w kostkach.

Jaka margaryna ma cholesterol?

Margaryna znana jest przede wszystkim z braku zawartości cholesterolu. Żaden rodzaj margaryny nie zawiera więc tego składnika. Niektóre z nich mogą jedynie zawierać związki zwane stanolami i sterolami roślinnymi, których budowa jest zbliżona do cholesterolu. Paradoksalnie, właściwość ta powoduje jednak obniżenie stężenia cholesterolu we krwi, a nie jego podwyższenie.

Czym margaryna różni się od masła?

Masło i margaryna różnią się przede wszystkim rodzajem tłuszczów, które powstają w procesie ich produkcji. Masło posiada w swym składzie cholesterol, natomiast margaryna jest pozbawiona tego związku chemicznego. Te dwa popularne produkty różnią się także pod względem występujących w nich witamin. Otóż masło jest ich naturalnym źródłem, podczas gdy margaryna jest jedynie wzbogacona o witaminy.

Czy margaryna jest zdrowsza od masła?

Wybór pomiędzy margaryną a masłem nie należy do łatwych, ponieważ jednoznaczne wskazanie produktu wywierającego tylko i wyłącznie korzystny wpływ na nasz organizm w tym konkretnym przypadku nie jest możliwe. Zarówno masło, jak i margaryna posiadają zalety i wady, o których trzeba pamiętać, biorąc pod uwagę indywidualne potrzeby i preferencje. Nie należy jednak nadużywać w diecie margaryn twardych, czyli takich, które używane są do pieczenia.

Ile kalorii ma margaryna?

Margaryna, w zależności od odmiany, zawiera od 350 do ponad 700 kcal. Najwięcej kalorii, bo aż 718 w 100 g, znajdziemy w margarynie mlecznej, przeznaczonej zwykle do wypieków. Nieco mniej, tzn. ok. 630 kcal w 100 g, znajduje się w jej klasycznej wersji do smarowania, a najmniej liczy miks z zawartością masła, tj. 350 kcal w 100-gramowej porcji. Margaryna jest zatem produktem cechującym się wysoką kalorycznością, co oznacza, że osoby będące na diecie powinny spożywać ją raczej w umiarkowanych ilościach.

Jakie witaminy ma margaryna?

Margaryna jest zazwyczaj wzbogacona o witaminy A, D oraz E. W sporadycznych przypadkach występują w niej również niewielkie ilości witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Czasem można spotkać margaryny wzbogacone o kwasy omega-3. Skład witaminowy margaryny zależy od jej rodzaju i producenta, dlatego każdorazowo warto czytać etykiety na opakowaniu, które powinny informować o dokładnej zawartości składników.

Odwieczny dylemat dotyczący wyboru pomiędzy masłem a margaryną jak dotąd nie został rozstrzygnięty. Udoskonalana przez lata receptura margaryny pozwala nam jednak sądzić, że mamy do czynienia z coraz lepszym jakościowo produktem, który mimo iż nigdy oczywiście nie zastąpi masła, zawsze będzie jego silnym konkurentem.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!