Masło

Choć według wszelkich norm żywnościowych powinno zawierać co najmniej 82% tłuszczu, aby nazywać się masłem, to i tak w sklepach nadal możemy znaleźć artykuły, które mają czelność podszywać się pod prawdziwy produkt zasługujący na to określenie. Nie do końca zdajemy sobie sprawę, że robimy błąd, kupując towary masłopodobne, a niebędące w rzeczywistości masłem.

Czy masło jest zdrowe?

Masło, jako jeden z najpopularniejszych tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, jest dobrym źródłem naturalnych witamin A i D. Masła nie wzbogaca się żadnymi dodatkami, więc jest produktem naturalnym. Spośród jego zalet można jeszcze wymienić tę, że jest tłuszczem lekkostrawnym.

Co jest zdrowsze – masło czy margaryna?

Zarówno masło, jak i margaryna mają swoje plusy i minusy. Kwestią kluczową pozostaje w tym przypadku cel, w którym zamierzamy ich użyć. Jeśli mówimy o przygotowywaniu kanapek i smarowaniu pieczywa – zarówno margaryna, jak i masło w rozsądnych ilościach są dobrym wyborem.

Jak zrobić masło?

Masło otrzymuje się ze śmietany w procesie tzw. zmaślania. Mimo iż nazwa brzmi dość skomplikowanie, to w rzeczywistości proces wcale taki nie jest. Masło możemy nawet zrobić samodzielnie w warunkach domowych. Trzeba tylko dysponować odpowiednimi składnikami, w szczególności dobrą śmietaną o zawartości tłuszczu co najmniej 30%, bez zbędnych ulepszaczy smaku. Najważniejsze w całej produkcji masła jest ubijanie śmietany, która powinna mieć ok. 17°C. Śmietanę ubijamy do momentu, aż uzyskamy rzadką maślankę z wyraźnie wyodrębniającymi się grudkami żółto zabarwionego tłuszczu. To znak, że możemy zakończyć ubijanie i rozpocząć odsączanie na sitku części stałej od płynnej. To, co pozostanie nam na sitku, to właśnie masło, które wystarczy na koniec uformować w zwartą bryłę i przepłukać w wodzie, aby pozbyć się resztek maślanki.

Czy masło zawiera laktozę?

Laktoza, czyli naturalny dwucukier mleczny, występuje w mleku ssaków oraz jego produktach pochodnych. W związku z tym, że masło powstaje ze śmietany, a ta z kolei z mleka, ono również zawiera laktozę. Jej stężenie w maśle jest jednak znikome, bo wynosi zaledwie 0,6 g na 100 g masła.

Jak rozpuścić masło?

Najprostszym sposobem, aby rozpuścić masło, jest posłużenie się patelnią albo rondlem. Wystarczy dobrze rozgrzać naczynie, a następnie zmniejszyć ogień i wrzucić masło. Cały proces nie powinien trwać długo, tylko do momentu, aż masło zupełnie się roztopi, bo później rozpoczyna się już spalanie tłuszczu. Przypalone masło nie tylko nie będzie dobrze smakować, ale też może niekorzystnie oddziaływać na nasz organizm.

Jak utrzeć masło na puch?

Wiele przepisów wymaga, aby utrzeć masło na puch. Jak to zrobić? Po pierwsze, należy dysponować masłem w odpowiedniej temperaturze. Musi być ono zatem dostatecznie miękkie, żeby bez problemu można je było ucierać nawet bez użycia miksera. Masło w takiej postaci wkładamy do miski, dodajemy trochę cukru i drewnianą kulą albo mikserem ucieramy do momentu, aż stanie się białe.

Jak zrobić masło czosnkowe?

Masła smakowe to idealne dodatki, które wzbogacą smak wielu potraw. Klasykiem wśród nich jest masło czosnkowe. Można je przygotować w prosty i szybki sposób, najlepiej przy użyciu robota kuchennego. Do kostki masła dodajemy sporą ilość czosnku, tj. około 4 ząbków na 100 g masła, koperek oraz natkę pietruszki. Wszystkie składniki miksujemy i przekładamy łyżką na papier do pieczenia, formując z niego rolkę i zawijając podobnie jak cukierek. Gotowe, zawinięte w papier masło przekładamy do lodówki

Co to jest masło klarowane?

Masło klarowane, znane też w kuchni indyjskiej i ajurwedyjskiej jako ghee, to masło, które może być używane w różnych celach. W Polsce szczególnie polecane jest do smażenia, bowiem jego temperatura dymienia jest o wiele wyższa niż tradycyjnego masła w kostce. Zawdzięcza to procesowi oczyszczenia, tzw. klarowania, któremu zostaje poddane i od którego bierze swoją nazwę. W efekcie otrzymujemy idealny tłuszcz, wzbogacony o lekko orzechowy aromat.

Jak zrobić masło klarowane?

Masło klarowane, czyli ghee, możemy zrobić samodzielnie. Aby pozbyć się zanieczyszczeń i oddzielić białka oraz inne substancje od tłuszczu mlecznego, trzeba rozpuścić masło w suchym garnku o grubym dnie. Ważne, żeby masło było świeże, dobrej jakości i bez soli. Po roztopieniu masła na średnim gazie zmniejszamy ogień na minimalny i trzymamy masło przez chwilę w takiej temperaturze bez przykrycia, cały czas mieszając i zbierając łyżką z powierzchni tzw. szumowiny. Po usunięciu powstałych zanieczyszczeń gotujemy masło jeszcze przez kilka minut, uważając, aby go nie przypalić. Masło klarowane jest gotowe, gdy stanie się przezroczyste i osiągnie złoty kolor. Dla pewności, że pozbyliśmy się wszystkich zanieczyszczeń, możemy przelać je przez gazę.

Bez względu na rodzaj masła, którego używamy w kuchni, ważne, aby robić to rozsądnie. W sztuce kulinarnej wiedza to połowa sukcesu. Reszta zależy już tylko od naszych umiejętności. Dajmy więc sobie szansę rozwinąć skrzydła i wykorzystać dawkę wiedzy na temat masła, niezastąpionego w wielu kulinarnych specjałach.

Przeczytaj więcej

Przepisy

zobacz więcej przepisów

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram