Mega cynamonka z kremem korzennym

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzej do 165°C

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy rozczyn drożdżowy

Drożdże rozkruszamy do miseczki. Dodajemy cukier i rozcieramy. Następnie wlewamy ciepłe, ale nie gorące mleko i mieszamy.

Krok 2: Przygotowujemy ciasto

Mąkę przekładamy do miski. W mące robimy wgłębienie i wlewamy rozczyn. Delikatnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Do misy miksera przekładamy mąkę z rozczynem. Dodajemy pozostały cukier, jajko, żółtko i szczyptę soli.

Wyrabiamy ciasto na wolnych obrotach. Do wstępnie zagniecionego ciasta dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Gdy ciasto będzie już gładkie, przekładamy je do miski oprószonej mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut, aż podwoi swoją objętość.

Krok 3: Przygotowujemy nadzienie korzenne

Ciasteczka mielimy w malakserze i łączymy z roztopionym masłem i kremem. Całość mieszamy i dodajemy odrobinę cynamonu dla podkreślenia smaku.

Krok 4: Przygotowujemy cynamonkę

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką deskę. Ciasto wałkujemy, formując prostokąt o wymiarach około 30 × 20 cm, i równomiernie smarujemy masą korzenną.

Ciasto tniemy w równe paski o szerokości około 5 cm. Przekładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc cynamonkę, i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Krok 5: Pieczemy cynamonkę

Wyrośniętą cynamonkę smarujemy roztopionym masłem i oprószamy cynamonowym cukrem. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut.

Cynamonkę pieczemy w temperaturze 165°C przez około 35-40 minut w piekarniku z termoobiegiem.

Krok 6: Przygotowujemy krem

Do misy miksera dodajemy serek mascarpone, cukier puder, śmietankę i ekstrakt waniliowy. Krem ubijamy na średnich obrotach, aż będzie gładki i puszysty.

WSKAZÓWKA: Serek i śmietanka w momencie użycia powinny być schłodzone.

Krok 7: Podajemy cynamonkę

Upieczoną cynamonkę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Cynamonkę przekładamy na paterę. Część kremu rozsmarowujemy na cynamonce, pozostałą ilość przekładamy do rękawa cukierniczego. Ciastko dekorujemy kremem i piernikowymi ludzikami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl