Cynamonka dyniowa z airfryera

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • airfryera

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy tangzhong

W małym garnku mieszamy wodę i mąkę. Podgrzewamy na średnim ogniu i ciągle mieszamy trzepaczką ok. 5 min, aż powstanie gęsta, kleista pasta. Przekładamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 2: Przygotowujemy ciasto

W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, drożdże i sól. Dodajemy letnie mleko, jajko, purée z dyni i przygotowany wcześniej tangzhong. Całość wyrabiamy ręcznie lub robotem planetarnym, aż powstanie luźne ciasto. W trakcie stopniowo dodajemy po jednej łyżce miękkiego masła, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i odstawiamy do lekko natłuszczonej miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Krok 3: Przygotowujemy nadzienie cynamonowe

W misce łączymy miękkie masło, cukier, cynamon i szczyptę soli, aż powstanie gładka masa.

Krok 4: Formujemy cynamonki

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 16×30 cm. Na jego powierzchni rozprowadzamy nadzienie. Dzielimy na 4 pasy o szerokości 4 cm. Zwijamy pierwszy pas w rulon, następnie drugi rulon owijamy wokół pierwszego, aż powstanie duża spiralna cynamonka. Czynności powtarzamy z pozostałym ciastem. Gotowe zawijasy wkładamy do kosza airfryera wyłożonego papierem do pieczenia. Przykrywamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 45 minut.

Krok 5: Pieczemy cynamonki

Pieczemy w airfryerze w 170°C przez 10 minut. Po tym czasie przykrywamy z wierzchu i ponownie pieczemy przez 10 minut. Zostawiamy w wyłączonym airfryerze do przestygnięcia.

Wskazówka: Cynamonki można upiec też w piekarniku; wówczas ciasto wykładamy na blasze posmarowanej masłem.

Krok 6: Dekorujemy i podajemy cynamonki

W misce miksujemy masło, serek kremowy i cukier puder na gładką masę. Dodajemy mleko i szczyptę soli. Polewamy lekko ostudzoną cynamonkę, tak aby polewa wsiąkła w ciasto.

Wskazówka: Ważne, aby cynamonka przed pieczeniem sięgała do około 1/3 wysokości kosza aifryera lub foremki przeznaczonej do tego urządzenia. Ciasto znacznie zwiększy swoją objętość. 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne przepisy

zobacz więcej

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl