Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- airfryera
Przygotowanie:
Krok 1: Przygotowujemy tangzhong
W małym garnku mieszamy wodę i mąkę. Podgrzewamy na średnim ogniu i ciągle mieszamy trzepaczką ok. 5 min, aż powstanie gęsta, kleista pasta. Przekładamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2: Przygotowujemy ciasto
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, drożdże i sól. Dodajemy letnie mleko, jajko, purée z dyni i przygotowany wcześniej tangzhong. Całość wyrabiamy ręcznie lub robotem planetarnym, aż powstanie luźne ciasto. W trakcie stopniowo dodajemy po jednej łyżce miękkiego masła, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i odstawiamy do lekko natłuszczonej miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 3: Przygotowujemy nadzienie cynamonowe
W misce łączymy miękkie masło, cukier, cynamon i szczyptę soli, aż powstanie gładka masa.
Krok 4: Formujemy cynamonki
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 16×30 cm. Na jego powierzchni rozprowadzamy nadzienie. Dzielimy na 4 pasy o szerokości 4 cm. Zwijamy pierwszy pas w rulon, następnie drugi rulon owijamy wokół pierwszego, aż powstanie duża spiralna cynamonka. Czynności powtarzamy z pozostałym ciastem. Gotowe zawijasy wkładamy do kosza airfryera wyłożonego papierem do pieczenia. Przykrywamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 45 minut.
Krok 5: Pieczemy cynamonki
Pieczemy w airfryerze w 170°C przez 10 minut. Po tym czasie przykrywamy z wierzchu i ponownie pieczemy przez 10 minut. Zostawiamy w wyłączonym airfryerze do przestygnięcia.
Wskazówka: Cynamonki można upiec też w piekarniku; wówczas ciasto wykładamy na blasze posmarowanej masłem.
Krok 6: Dekorujemy i podajemy cynamonki
W misce miksujemy masło, serek kremowy i cukier puder na gładką masę. Dodajemy mleko i szczyptę soli. Polewamy lekko ostudzoną cynamonkę, tak aby polewa wsiąkła w ciasto.
Wskazówka: Ważne, aby cynamonka przed pieczeniem sięgała do około 1/3 wysokości kosza aifryera lub foremki przeznaczonej do tego urządzenia. Ciasto znacznie zwiększy swoją objętość.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)