Cynamonki z kremem i śliwkami

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Przygotuj wcześniej:

Śmietanka 30% i mascarpone powinny być schłodzone.

Masło do ciasta rozpuść wcześniej.

Masło do kruszonki musi być zimne.

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy zaczyn drożdżowy

Podgrzewamy mleko do temperatury ok. 40-45°C – nie może się zagotować. Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy, aż masa stanie się płynna i jednolita, bez grudek. Do misy miksera wsypujemy mąkę i formujemy w niej dołek. Wlewamy do niego podgrzane mleko oraz zaczyn drożdżowy, delikatnie mieszamy, a następnie przykrywamy i odstawiamy na bok, aby drożdże mogły wyrosnąć.

Krok 2: Przygotowujemy kruszonkę

W misce umieszczamy cukier, mąkę i masło. Dla smaku możemy dodać szczyptę cynamonu. Całość ugniatamy rękami, aż powstaną grudki z ciasta. Kruszonkę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C z termoobiegiem przez ok. 5 minut. W międzyczasie mieszamy, żeby nie dopuścić do spalenia.

Krok 3: Przygotowujemy ciasto

Do rozczynu z drożdży dodajemy 2 szczypty soli, jedno jajko, żółtko i resztę cukru. Mieszamy w mikserze na niskich obrotach. Następnie dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ok. 5 min. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.

Krok 4: Karmelizujemy śliwki

Zmieniamy temperaturę piekarnika na 175°C. Śliwki przekrawamy na pół i pozbywamy się pestek. Na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy odrobinę wody. Podgrzewamy, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodajemy śliwki i karmelizujemy je.

Krok 5: Przygotowujemy cynamonki

Wyrośnięte ciasto lekko podsypujemy mąką i ugniatamy. Następnie rozwałkowujemy je, nadając mu kształt prostokąta. Rozsmarowujemy powidła węgierkowe na cieście. Powidła posypujemy cynamonem do smaku. Ciasto zwijamy w rulon dłuższym bokiem do środka. Rulon przecinamy na mniejsze paski.

Krok 6: Przygotowujemy formę do pieczenia

Formę do pieczenia smarujemy masłem, by cynamonki nie przywierały. Rozkruszonymi biszkoptami posypujemy formę i układamy w niej przygotowane wcześniej cynamonki. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Krok 7: Pieczemy cynamonki

Cynamonki smarujemy białkiem. Blachę umieszczamy w piekarniku i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut, aż będą złociste.

Krok 8: Przygotowujemy krem

W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, schłodzoną śmietankę i cukier puder. Ubijamy na średnich obrotach, aż masa stanie się gładka i lekko sztywna.

WSKAZÓWKA: Nie ubijaj zbyt długo, żeby krem się nie zwarzył.

Krok 9: Dekorujemy cynamonki

Kremem dekorujemy wierzch cynamonek, a na nim umieszczamy karmelizowane śliwki. Całość posypujemy kruszonką.  

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl