Cynamonki z kremem korzennym

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • mikser
  • blachę do pieczenia o wymiarach 30 x 40 cm
  • papier do pieczenia
  • rozgrzany piekarnik do temperatury 180°C

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

W misce rozcieramy drożdże z cukrem. Dodajemy letnie mleko oraz łyżkę mąki. Mieszamy i odkładamy na 10-15 minut.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do misy miksera dajemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy miękkie masło oraz przygotowany zaczyn. Całość wyrabiamy ok. 5 minut, aż ciasto stanie się jednolite. Formujemy z niego kulę i odkładamy ją do misy, którą przykrywamy ściereczką. Ciasto odstawiamy na godzinę, by urosło i podwoiło swoją objętość.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY WYPEŁNIENIE

W misce mieszamy ze sobą miękkie masło, cukier, cynamon oraz sól.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY CYNAMONKI

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany odrobiną mąki, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm (wym.: 30 x 40 cm). Ciasto smarujemy równomiernie przygotowanym wypełnieniem, a następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Uzyskany rulon dzielimy na 12 części.

Ciastka wykładamy na blaszkę o wymiarach 30 x 40 cm, pokrytą papierem do pieczenia. Blachę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. Piekarnik z funkcją grzania góra-dół rozgrzewamy do temperatury 180°C. Cynamonki pieczemy 20-25 minut lub do momentu, w którym nabiorą złotego koloru. Wyjmujemy i studzimy.  

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Miękkie masło ucieramy w mikserze przez 5 minut, aż stanie się jasne i puszyste. Cały czas miksując, dodajemy po łyżce kremu z ciasteczek korzennych Spekulatius Favorina. Przygotowanym kremem smarujemy wystudzone cynamonki, a następnie posypujemy całość płatkami soli. Podajemy cynamonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!