zobacz film Cruffiny czekoladowo-cynamonowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
  • formę do muffinów
  • silikonową łopatkę
  • płaską łopatkę
  • worek cukierniczy z tylką (końcówką) do nadziewania

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło. Do przygotowania nadzienia i cruffinów potrzebujesz bardzo miękkiego masła.

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY GANASZ CZEKOLADOWY (NADZIENIE)

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy czekoladę mleczną i deserową pokruszone na mniejsze kawałki. Nie mieszamy, czekamy, aż czekolada sama rozpuści się w śmietance, delikatnie poruszamy rondelkiem.

Gdy czekolada się rozpuści, dokładnie mieszamy całość za pomocą silikonowej łopatki. Dodajemy miękkie masło i ponownie mieszamy, aż składniki się połączą. Ganasz czekoladowy przelewamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2: SMARUJEMY CIASTO MASĄ MAŚLANO-CYNAMONOWĄ

Masło łączymy w miseczce z cukrem i cynamonem. Mieszamy za pomocą silikonowej łopatki, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie z nich jednolita, łatwa do rozsmarowywania masa.

Ciasto francuskie delikatnie rozwijamy, a pergamin, w który było owinięte, pozostawiamy na jego spodzie. Ciasto lekko wałkujemy z wierzchu. Masę z masła i cynamonu rozsmarowujemy po całej powierzchni ciasta.

Krok 3: FORMUJEMY CRUFFINY

Ciasto zwijamy w rulon, zaczynając od rogu, tak by zamknąć nadzienie w środku. Zwinięty rulon chwilę wałkujemy na blacie, by wyrównać powierzchnię ciasta, a następnie dzielimy go na 3 równe części.

Każdą część przecinamy wzdłuż na pół. W ten sposób uzyskujemy 6 pasków ciasta francuskiego z nadzieniem. Ciasto rozciągamy w dłoniach i zawijamy dookoła dłoni, a następnie zlepiamy, by stworzyć supełek. Zawinięte supełki umieszczamy w formie do muffinów wysmarowanej masłem. W każdym supełku formujemy niewielkie wgłębienie (po upieczeniu wypełnimy je nadzieniem).

Krok 4: PIECZEMY CRUFFINY

Cruffiny pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C, aż nabiorą ładnego, złotego koloru. Na ok. 3-5 minut przed końcem pieczenia podwyższamy temperaturę do 200°C.

Krok 5: NADZIEWAMY I PODAJEMY CRUFFINY

Cukier i cynamon mieszamy w miseczce. Upieczone, wciąż gorące cruffiny obtaczamy z wierzchu w tej mieszance. Delikatnie powiększamy wgłębienie, które uformowaliśmy w cruffinach przed pieczeniem.

Wystudzony ganasz przekładamy do worka cukierniczego z końcówką do nadziewania i szprycujemy go do wnętrza cruffinów.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!