Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
- formę do muffinów
- silikonową łopatkę
- płaską łopatkę
- worek cukierniczy z tylką (końcówką) do nadziewania
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło. Do przygotowania nadzienia i cruffinów potrzebujesz bardzo miękkiego masła.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY GANASZ CZEKOLADOWY (NADZIENIE)
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy czekoladę mleczną i deserową pokruszone na mniejsze kawałki. Nie mieszamy, czekamy, aż czekolada sama rozpuści się w śmietance, delikatnie poruszamy rondelkiem.
Gdy czekolada się rozpuści, dokładnie mieszamy całość za pomocą silikonowej łopatki. Dodajemy miękkie masło i ponownie mieszamy, aż składniki się połączą. Ganasz czekoladowy przelewamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: SMARUJEMY CIASTO MASĄ MAŚLANO-CYNAMONOWĄ
Masło łączymy w miseczce z cukrem i cynamonem. Mieszamy za pomocą silikonowej łopatki, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie z nich jednolita, łatwa do rozsmarowywania masa.
Ciasto francuskie delikatnie rozwijamy, a pergamin, w który było owinięte, pozostawiamy na jego spodzie. Ciasto lekko wałkujemy z wierzchu. Masę z masła i cynamonu rozsmarowujemy po całej powierzchni ciasta.
Krok 3: FORMUJEMY CRUFFINY
Ciasto zwijamy w rulon, zaczynając od rogu, tak by zamknąć nadzienie w środku. Zwinięty rulon chwilę wałkujemy na blacie, by wyrównać powierzchnię ciasta, a następnie dzielimy go na 3 równe części.
Każdą część przecinamy wzdłuż na pół. W ten sposób uzyskujemy 6 pasków ciasta francuskiego z nadzieniem. Ciasto rozciągamy w dłoniach i zawijamy dookoła dłoni, a następnie zlepiamy, by stworzyć supełek. Zawinięte supełki umieszczamy w formie do muffinów wysmarowanej masłem. W każdym supełku formujemy niewielkie wgłębienie (po upieczeniu wypełnimy je nadzieniem).
Krok 4: PIECZEMY CRUFFINY
Cruffiny pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C, aż nabiorą ładnego, złotego koloru. Na ok. 3-5 minut przed końcem pieczenia podwyższamy temperaturę do 200°C.
Krok 5: NADZIEWAMY I PODAJEMY CRUFFINY
Cukier i cynamon mieszamy w miseczce. Upieczone, wciąż gorące cruffiny obtaczamy z wierzchu w tej mieszance. Delikatnie powiększamy wgłębienie, które uformowaliśmy w cruffinach przed pieczeniem.
Wystudzony ganasz przekładamy do worka cukierniczego z końcówką do nadziewania i szprycujemy go do wnętrza cruffinów.
Zobacz podobne
przepisy
Muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową
Na drugie śniadanie, lunch czy słodką przekąskę! Wypróbuj przepis na pyszne muffiny z kruszonką orzechową!
Muffiny marchewkowe
Korzenne przyprawy, marchew i pomarańcze – te muffinki to doskonały jesienny deser!
Muffiny z wiśniami
Połączenie wiśni z czekoladą zawsze smakuje doskonale. Poznaj przepis na muffinki z jogurtem, wiśniami i polewą czekoladową!
Muffiny z czekoladą: klasyczne i wegańskie
Tradycyjne czy wegańskie? Wybierz swój sposób na walentynkowe muffiny i przygotuj je z wykorzystaniem niebanalnego składnika – pomidorów czekoladowych!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik czekoladowy
- Cronuty
- Gofry z kokosową śmietanką
- Lody arbuzowe na patyku
- Wegański budyń z marakują
- Rogale półfrancuskie z makiem i bakaliami
- Zupa koperkowa
- Omlet XXL z kozim serem i szpinakiem
- Sernik na zimno z mango
- Smażone mleko z sosem żurawinowym
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Zupa krem z białych warzyw z krakersami z orzechów
- Fasola z makrelą
- DALGONA COFFEE Z TARTĄ CZEKOLADĄ
- Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika
- Wiosenne jajka przepiórcze
- Quiche z papryczkami padrón i wędzonym serem
- Gofry brownie z konfiturą pomarańczową
- Sałatka krabowa z makaronem ryżowym
- Dynia faszerowana komosą ryżową
- Sylwestrowa pasta z pieczonego bakłażana i krokiety ziemniaczane
- Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie
- Faszerowana indyczka
- Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek
- Biszkopt z galaretką pomarańczową
- Zapiekanka ryżowa z warzywami i kurczakiem
- Pizza margherita – przepis
- Mus jagodowy z sosem jeżynowym
- Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- Grillowane jabłka nadziewane rabarbarem i żurawiną
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
507 dni temu
Przepis niejasny, ciasto wylądowało w koszu
odpowiedz