Tarta z burakami i fetą (MCS)

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temp. 180°C

Przygotuj wcześniej:

  • masło – przechowuj je w lodówce, ponieważ powinno być zimne w momencie użycia

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Mąkę, masło, sól i pomidory wkładamy do misy termorobota MC Smart. Rozcieramy, korzystając z programu „własne ustawienia” / czas: 7 sek. / obroty: 6, aż masa będzie przypominać drobną bułkę tartą.
Dodajemy żółtko i 2 łyżki zimnej wody, wybieramy program „ugniatanie – ciasto twarde” / czas: 4 minuty i mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 20 minut.

Krok 2: Formujemy ciasto

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm. Wykładamy nim formę o średnicy 20 cm, wypełniając dno i boki na wysokość 8 cm. Między ciasto a formę wkładamy liście szałwii. Schładzamy 20 minut.

Krok 3: Podpiekamy spód

Spód ciasta nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia – obciążamy grochem lub kuleczkami ceramicznymi.
Pieczemy 15 minut, zdejmujemy papier i obciążenie, pieczemy kolejne 15 minut, aż ciasto będzie jasnozłote.

Krok 4: Przygotowujemy nadzienie

Połowę fasoli miksujemy ze śmietanką i jajkami, korzystając z programu „własne ustawienia” / czas: 15 sekund / obroty: 5, aż powstanie gładka masa. Dodajemy resztę fasoli, posiekany drobniutko koperek. Mieszamy delikatnie kopystką.

Krok 5: Łączenie i wypełnienie tarty

Masę wylewamy na podpieczony spód ciasta. Na wierzchu układamy kawałki buraków i pokruszony ser feta.

WSKAZÓWKA: Zamiast sera feta możemy użyć miękkiego sera koziego.

Krok 6: Pieczemy tartę

Tartę pieczemy przez około 45-60 minut, aż ciasto będzie złociste, a nadzienie lekko stężeje.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl