Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
Przygotuj wcześniej:
- masło – przechowuj je w lodówce, ponieważ powinno być zimne w momencie użycia
Przygotowanie:
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Mąkę, masło, sól i pomidory wkładamy do misy termorobota MC Smart. Rozcieramy, korzystając z programu „własne ustawienia” / czas: 7 sek. / obroty: 6, aż masa będzie przypominać drobną bułkę tartą.
Dodajemy żółtko i 2 łyżki zimnej wody, wybieramy program „ugniatanie – ciasto twarde” / czas: 4 minuty i mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Krok 2: Formujemy ciasto
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm. Wykładamy nim formę o średnicy 20 cm, wypełniając dno i boki na wysokość 8 cm. Między ciasto a formę wkładamy liście szałwii. Schładzamy 20 minut.
Krok 3: Podpiekamy spód
Spód ciasta nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia – obciążamy grochem lub kuleczkami ceramicznymi.
Pieczemy 15 minut, zdejmujemy papier i obciążenie, pieczemy kolejne 15 minut, aż ciasto będzie jasnozłote.
Krok 4: Przygotowujemy nadzienie
Połowę fasoli miksujemy ze śmietanką i jajkami, korzystając z programu „własne ustawienia” / czas: 15 sekund / obroty: 5, aż powstanie gładka masa. Dodajemy resztę fasoli, posiekany drobniutko koperek. Mieszamy delikatnie kopystką.
Krok 5: Łączenie i wypełnienie tarty
Masę wylewamy na podpieczony spód ciasta. Na wierzchu układamy kawałki buraków i pokruszony ser feta.
WSKAZÓWKA: Zamiast sera feta możemy użyć miękkiego sera koziego.
Krok 6: Pieczemy tartę
Tartę pieczemy przez około 45-60 minut, aż ciasto będzie złociste, a nadzienie lekko stężeje.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)