Sałata

Sałata trafiła do Polski na początku XVI w. dzięki królowej Bonie. Wtedy niezbyt lubiana, dziś jest najbardziej chyba popularnym zielonym dodatkiem do posiłków. Sałata jest rośliną jednoroczną. Jej odmiany różnią się wielkością, smakiem, kształtem, kolorem czy kruchością. Wszystkie są jednak smaczne i zdrowe oraz łatwe do przygotowania. Wystarczy lekko je doprawić, dodać oliwy czy octu balsamicznego, żeby wyczarować wspaniałą potrawę.

Czy sałata jest zdrowa?

Zdecydowanie warto włączyć sałatę do swojego jadłospisu. Sałata jest źródłem witaminy A, C i kwasu foliowego. Witamina C wpływa na odporność, odpowiada za syntezę kolagenu, a więc wpływa na proces starzenia się skóry. Z kolei kwas foliowy odgrywa niezwykle istotną rolę podczas ciąży, zmniejszając ryzyko wystąpienia wady cewy nerwowej u dziecka. Sałata jest również źródłem beta-karotenu.

Która sałata ma najwięcej witamin?

Na rynku jest dzisiaj bardzo wiele rodzajów sałat. Obok popularnej od zawsze sałaty masłowej, bardziej trwała lodowa, dalej rukola, roszponka, cykoria czy rzymska. Więcej wartości odżywczych mają te, które mają najbardziej intensywny zielony kolor, co świadczy o dużej zawartości chlorofilu. Oczywiście pod warunkiem, że są świeże.

Jakie witaminy ma sałata lodowa?

Sałata lodowa jest drugą po masłowej, jeśli chodzi o popularność. Jest też od swojej kuzynki bardziej wytrzymała. W jej liściach znajdują się kwas foliowy i witamina C. Zawiera też beta-karoten.

Jakie witaminy ma sałata roszponka?

Drobne zielone listki roszponki mają delikatnie orzechowy smak. Zawierają sporo witamin i soli mineralnych. A wśród nich witaminy C i K, kwas foliowy i beta-karoten.

Czy sałata jest lekkostrawna?

Nie musisz się obawiać, że sałata Ci zaszkodzi. Ma bardzo mało tłuszczów i nie przeszkodzi w diecie, gdyż jest lekkostrawna. Oczywiście, jeśli nie będziemy do niej dodawać kalorycznych i ciężkich dodatków, np. majonezu.

Ile kalorii ma sałata?

Podobno niektóre modelki chcąc schudnąć, żywią się tylko sałatą. Takich metod nie polecamy. Polecamy jednak sałatę jako dodatek do potraw. I to bez ograniczeń, bo prawie nie ma kalorii. W 100 g sałaty masłowej jest tylko 14,8 kcal.

Ile kalorii ma sałata lodowa?

Sałata lodowa, w przeciwieństwie do np. sałaty masłowej, ma sztywniejsze i bardziej wytrzymałe, lecz mniej zielone liście. Bardziej przypomina białą kapustę. Jeśli chodzi o kalorie, ma ich jeszcze mniej niż najpopularniejsza z sałat. 100 g jej liści to tylko 13,9 kcal.

Czy sałata jest dobra na odchudzanie?

Dzięki sałacie odchudzanie staje się prostsze. Działa ona moczopędnie, czyli pozwala pozbyć się z organizmu nadmiaru wody. Sama zawiera w sobie dużo wody, dlatego szybko się nią najadamy. Jest lekkostrawna i reguluje trawienie, co także sprzyja zdrowej diecie.

Dlaczego sałata jest gorzka?

Czasami sałata jest gorzka. Dzieje się tak, kiedy kroimy ją nożem. Stal bowiem wchodzi w reakcję z substancjami zawartymi w liściach sałaty. Efektem jest właśnie gorzki smak.

Co zrobić, żeby sałata nie była gorzka?

Aby sałata była smaczna i nie miała gorzkiego posmaku, rwij jej liście palcami. Możesz też kupić specjalny ceramiczny nóż do krojenia sałat. Stalowych noży nie polecamy.

Którą sałatę wybrać?

Często mamy problem z wyborem sałaty, jej rodzajów jest w sklepach tak wiele. Ale właściwie każda nadaje się jako dodatek do obiadu. Niektóre mają jednak bardziej sprecyzowane przeznaczenie.

Jaka sałata jest najlepsza do:

– hamburgera: masłowa lub rzymska;

– sałatek: wszystkie sałaty, masłowa, lodowa, roszponka, rukola, cykoria, rzymska; można je śmiało mieszać i łączyć;

– ryby: masłowa, lodowa, roszponka;

– kurczaka: lodowa, ale także wszystkie inne;

– sałatki greckiej z fetą: lodowa.

Jak przechowywać sałatę?

Sałata bardzo szybko więdnie. Żeby jak najdłużej zachowała świeżość, opłucz jej liście. Po osuszeniu włóż do foliowego woreczka. Zwiń delikatnie i schowaj do lodówki. Tak zabezpieczona sałata przetrwa nawet do 7 dni. Innym sposobem jest zawinięcie wilgotnych liści w papierowy ręcznik, a następnie w bawełnianą ściereczkę. W takim kokonie w lodówce także zachowa jędrność do tygodnia.

Sałata jest jednym z naszych ulubionych dodatków do dań, zwłaszcza wiosną i latem. Lekka, smaczna, idealna w połączeniu z wieloma produktami, np. kurczakiem, łososiem, serami, oliwkami, pomidorem. Warto pamiętać, że jest też bardzo zdrowa, i jeść ją jak najczęściej.

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram