Seler naciowy

W starożytności wizerunek selera naciowego można było podziwiać na rzymskich monetach, na których był umieszczany zamiennie z wizerunkiem wawrzynu. O jego związkach z Italią świadczy nawet sama nazwa zestawu warzyw wykorzystywanych do gotowania bulionu, czyli tzw. włoszczyzny. W tym zaszczytnym gronie znalazł się dzięki jego propagatorce w Polsce – królowej Bonie, wywodzącej się właśnie z Włoch. Jak z perspektywy czasu przyjął się nad Wisłą? Sprawdźmy.

Co to jest seler naciowy?

Seler naciowy, gatunek rośliny z rodziny selerowatych, ma długie łodygi w kolorze zielonobiałym z postrzępionymi liśćmi. Warzywo to, pochodzące z Eurazji, uważane za jedno z najstarszych, rośnie do wysokości 30-40 cm. Jego częścią jadalną są łodygi, które są chrupiące i soczyste.

Co zawiera seler naciowy?

Seler naciowy zawiera głównie potas (320 mg w 100 g), który:

  • reguluje równowagę kwasowo-zasadową,
  • utrzymuje równowagę osmotyczną wewnątrz komórki,
  • usuwa nadmiar wody z organizmu,
  • redukuje ilość potasu w organizmie,
  • wpływa na kurczliwość mięśni,
  • wpływa na układ nerwowy.

Na co pomaga seler naciowy?

Seler naciowy ma szereg właściwości leczniczych, za które ceniono go już w starożytności. W tamtym okresie stosowano go m.in. w celu uśmierzania bólu reumatycznego. Zawiera olejki eteryczne, dzięki którym wpływa dobroczynnie na pracę nerek i pobudza działanie układu pokarmowego. W nasionach oraz łodygach tego warzywa znajduje się także substancja uspokajająca, co wspiera leczenie nadciśnienia i chroni przed zawałem oraz udarem mózgu. Seler naciowy pomaga również zmniejszyć poziom cholesterolu, ale przede wszystkim znany jest jako skuteczna broń w walce z nadwagą.

Ile kalorii ma seler naciowy?

Seler naciowy szczególnie zaleca się w diecie odchudzającej, a to ze względu na swą niskokaloryczność. W 100 g tego warzywa znajduje się bowiem zaledwie 17 kcal. Aby je spalić, nie trzeba właściwie w ogóle się starać. Można bez wyrzutów sumienia zajadać jego łodygi, leżąc jednocześnie przed telewizorem.

Jak smakuje seler naciowy?

Seler naciowy to warzywo o dość specyficznym smaku. Jest on intensywny, lekko pikantny, z nutką korzennego aromatu, dlatego seler naciowy często bywa dodatkiem do sałatek, surówek, dipów czy też zup. Warto stosować go z umiarem i dodawać stopniowo, by nie przebrać miary.

Jak jeść seler naciowy?

Częścią jadalną selera naciowego są jego łodygi. Można je spożywać na surowo lub gotowane – w zależności od przeznaczenia. Nie musimy ich specjalnie obierać, choć warto pozbyć się twardszych i mniej apetycznych części. Seler naciowy obiera się, usuwając jego włókna – wystarczy do tego najzwyklejsza obieraczka.

Jak jeść seler naciowy na surowo?

Surowy seler naciowy można z powodzeniem wykorzystać w kuchni jako składnik różnego rodzaju sałatek czy surówek. Wystarczy umyć i pokroić łodygi w cienkie paski, usuwając z wierzchu co twardsze włókna. Z tak przygotowanych łodyg możemy zrobić np. chipsy z dodatkiem ulubionych sosów. Ten naprawdę prosty i szybki sposób na seler naciowy przekona do siebie niejednego smakosza chrupiących i aromatycznych, a jednocześnie zdrowych przekąsek.

Jak przyrządzić seler naciowy?

Seler naciowy jada się jednak nie tylko na surowo. Równie dobrze smakuje ugotowany. Stanowi wtedy bardzo aromatyczny dodatek do zup. Wystarczy umyć i osuszyć jego łodygi, pokroić je na mniejsze części i – w zależności od przepisu – najpierw poddusić na oleju z innymi warzywami, a następnie zalać wodą i dusić pod przykryciem lub od razu włożyć z pozostałymi warzywami do wrzątku i gotować.

Jaki seler naciowy wybrać?

Przy wyborze selera powinniśmy kierować się twardością jego łodyg – świeży ma soczyste i jędrne łodygi. Dodatkowo można sugerować się intensywnością koloru jego liści, choć nie zawsze mamy  taką możliwość, bo do sprzedaży często trafia już bez nich – w każdym razie unikajmy tych wysuszonych i zwiędłych.

Jak obrać seler naciowy?

Obieranie selera naciowego to prosta sprawa. Wystarczy odciąć łodygi mniej więcej 1-2 cm od korzenia, a następnie przemyć je pod bieżącą wodą, aby pozbyć się resztek ziemi oraz innych zanieczyszczeń. Możemy albo bardzo cienko obrać seler naciowy za pomocą obieraczki do warzyw, albo delikatnie chwycić nożem każdą łodygę za brzeg i lekko pociągnąć. Tym sposobem pozbędziemy się mało apetycznych i stwardniałych włókien. Na koniec pozostaje już tylko najprzyjemniejsza część, czyli konsumpcja całych lub pokrojonych w paski łodyg selera.

Jak długo gotować seler naciowy?

Seler naciowy najlepiej gotować ok. 10 minut, tak aby nie utracił swych wartości odżywczych oraz smaku podczas obróbki termicznej. Pamiętajmy też o przykryciu garnka i nieprzesadzaniu z ilością wody. Wystarczy tylko w pełni zanurzyć warzywo, aby po podanym czasie gotowania nadawało się do spożycia.

Co zrobić z selera naciowego?

Z selera naciowego można wyczarować w kuchni prawdziwe cuda! Choćby taki koktajl z jabłkiem, który doda dużo energii i wigoru, a przy okazji oczyści organizm ze zbędnych toksyn. Seler to cenny i smaczny składnik nie tylko wielu koktajli, ale również smoothie. W kuchni można wykorzystać go jednak przede wszystkim do sałatek, np. do soczewicy z cytrusami. Jako dodatek do past kanapkowych znakomicie komponuje się z jajkiem czy serem. Wiele osób dodaje też seler naciowy do wywarów mięsnych i warzywnych jako składnik włoszczyzny. W ten sposób staje się on aromatyczną przyprawą do zup. Drobno posiekane łodygi selera nadają się ponadto do sosów, dipów, gulaszów czy twarożków.

U starożytnych zyskał miano warzywa miłości, ponieważ okazał się doskonałym afrodyzjakiem. Wystarczy przygotować przekąski lub sałatki z jego wykorzystaniem i podać w sprzyjających okolicznościach. Sukces gwarantowany! No cóż, jak głosi stara prawda, najlepiej trafić do serca przez żołądek.

Przeczytaj więcej

Przepisy

zobacz więcej przepisów

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram