Ser feta

Według mitologii greckiej to bogowie Olimpu wyjawili człowiekowi tajemnicę wyrobu sera feta. Pierwszym producentem był ponoć jeden z cyklopów hodujących owce. Ser odkryty został przez Ulissesa podczas jego długiej podróży. Czy słusznie zyskał na popularności i stał się nieodłącznym elementem kuchni śródziemnomorskiej? Zobaczmy!

Co to jest ser feta?

Wśród wielu rodzajów sera w sklepach znajdziemy z pewnością fetę. Ten pochodzący z północnej Grecji słony twaróg robi się z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego i koziego. Grecy zastrzegli sobie nazwę „feta” dla serów, które produkowane są w ich kraju.

Dlaczego ser feta jest słony?

Wiele osób zachwyca słony smak fety. Jest to ser, który idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami sałatek czy tart. Swą słoność zawdzięcza zalewie octowej, w której jest marynowany przez ok. 2-3 miesiące.

Czy ser feta jest zdrowy?

Składniki sera feta, czyli kozie i owcze mleko, sprawiają, że twaróg ten jest bogaty w wapń i fosfor. Dzięki temu chronione są nasze kości, a prawdopodobieństwo wystąpienia osteoporozy znacznie się zmniejsza. Cynk zawarty w serze feta zwalcza stany zapalne skóry i poprawia ogólny wygląd cery.

Jakie witaminy zawiera ser feta?

Ser feta ma dość sporo witaminy A oraz cały szereg witamin z grupy B: B2, B5, B6 i B12. Ta pierwsza dobrze wpływa na wzrok oraz odporność organizmu. Witaminy z grupy B dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Jakie wartości odżywcze ma ser feta?

Feta to przede wszystkim źródło wartościowego białka. Zawiera także bardzo dużo wapnia i fosforu. Oprócz tego jest bogata w cynk i sód.

Ile tłuszczu ma ser feta?

Sery nie należą do potraw dietetycznych, podobnie jest z fetą. W 100 g tego twarogu jest aż 16 g tłuszczu. Biorąc jednak pod uwagę wszystkie wartości odżywcze fety, nieduże jej ilości warto uwzględnić w posiłkach.

Ile kalorii ma ser feta?

Jeśli lubisz naleśniki z fetą, tarty czy zapiekanki, w których głównym składnikiem jest feta, musisz uważać. Ser ten ma nie tylko sporo tłuszczu, ale także kalorii – w 100 g aż 264. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by od czasu do czasu dodać kilka kostek fety do sałatki śródziemnomorskiej.

Czy ser feta można zapiekać?

Nie tylko sałatki wspaniale smakują z fetą. Ten najpopularniejszy grecki ser jest idealny do zapiekanych potraw. Można dodawać go do tart, zapiekanek, naleśników czy zapiekać na warzywach.

Jakim serem zastąpić ser feta?

Zdarza się, że musimy zastąpić ser feta. Najbardziej zbliżone do niego w smaku będą sery bałkańskie, również coraz częściej powszechnie dostępne w sklepach. Możesz też użyć bryndzy lub sera koziego.

Jak przechowywać ser feta?

Sery zwykle przechowujemy w lodówce. Nie inaczej jest z fetą. Można pokroić ją na kawałki i zanurzyć w oliwie. W takiej zalewie pod przykryciem przetrwa nawet do kilku tygodni, a nawet miesięcy.

Czy ser feta można mrozić?

Świeży ser feta ma w sobie dość dużo wody. Takie produkty nie nadają się do mrożenia. Co innego z potrawami, w których feta występuje, typu tarta czy naleśniki. Jeśli nie zjesz wszystkiego, dobrym pomysłem będzie przechować część potraw tego typu w zamrażarce.

Jak długo może być otwarty ser feta?

Jeśli nie zużyjesz całego opakowania sera feta, możesz przechować go w lodówce. W folii wytrzyma od 1 do 2 tygodni, w zalewie z oliwy znacznie dłużej – nawet do kilku miesięcy.

Co można zrobić z sera feta?

Ser feta daje wiele możliwości, jeśli chodzi o gotowanie: wszelkiego rodzaju sałatki i przekąski na zimno, tarty, ciasta, pierogi, naleśniki i zapiekanki na ciepło. Można go jeść na kanapkach. Można grillować. Idealnie nadaje się do szpinaku.

Jakie wino do sera feta?

Różne rodzaje sera wymagają różnych rodzajów wina. Ser feta najlepiej współgra z lekkim, młodym winem białym o nucie owocowej.

Jaki ser feta do szpinaku?

Ser feta to idealny dodatek do szpinaku. Możesz kupić ser w kartoniku, jest on dość miękki i idealnie roztopi się na patelni.

Jaki ser feta do sałatki?

Sałatka wymaga mniej miękkiego sera, gdyż taki nie da się pokroić w kostki. W sklepach kupisz pokrojoną już fetę w zalewie – taka nada się do tego typu dań.

Warto czasem zastąpić inne sery tym oryginalnym w smaku greckim specjałem. Nie przesadzajmy jednak z jego ilością, gdyż – jak zresztą wszystkie niemal sery – ma w sobie sporo tłuszczu.

Przeczytaj więcej

Przepisy

zobacz więcej przepisów

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram